JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ramunas Gudas-saken får etterspill:

Nå skal det lages rapport om hvordan utenlandske gjestearbeidere behandles etter arbeidsulykker

Spleiselag mellom flere LO-forbund, fagforeninger og lokallag om DeFacto-rapport som startes opp i sommer.
APPELL: Per Harald Refsdal under en appell utenfor Arbeidstilsynet i Lillestrøm i forbindelse med en markering til støtte for Ramunas Gudas.

APPELL: Per Harald Refsdal under en appell utenfor Arbeidstilsynet i Lillestrøm i forbindelse med en markering til støtte for Ramunas Gudas.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Husker du Ramunas Gudas? Gjestearbeideren fra Litauen ble varig ufør etter at han ble hardt skadet under arbeid i en heissjakt på et byggeprosjekt i Bærum. Men å få erstatning har vært en langtrekkelig prosess.

Les også: Fire år er gått siden Ramunas Gudas ble kvestet for livet i heisen – nå fortsetter kampen for erstatning

Nå har en gruppe av Ramunas Gudas’ støttespillere startet et spleiselag for å få laget en rapport som skal belyse hvordan arbeidstakere som er på oppdrag utenfor hjemlandet behandles når de utsetter for arbeidsulykker og skader. Arbeidet med rapporten starter opp en gang i sommer.

Heismontørenes Fagforening (HMF), LO i Oslo, LO i Asker og Bærum, Byggfag Drammen - Bærum (Fellesforbundet avd. 614) og Oslo Bygningsarbeiderforening (Fellesforbundet avd. 603) står bak. Til felles har de sin flerårige kamp for at Gudas skal får erstatning og at de ansvarlige skal tiltales, men det går langsomt fremover med saken.

– Vi har i forbindelse med saken til Ramunas Gudas oppdaget at det er mye som ikke fungerer når det gjelder oppfølging av utenlandske arbeidstakere som er ansatt gjennom firma i Norge eller utlandet, sier Per Harald Refsdal, leder i LO Asker og Bærum.

Les også: Ramunas Gudas på ambivalent Oslo-besøk i 2014: Ville takke redningsmannen og legen

MARKERING: Heismontører hadde i 2016 fanemarkering utenfor arbeidstilsynet Region Øst til støtte for Ramunas Gudas.

MARKERING: Heismontører hadde i 2016 fanemarkering utenfor arbeidstilsynet Region Øst til støtte for Ramunas Gudas.

Leif Martin Kirknes

Vanskelig å hente informasjon

De har i sitt arbeid med Ramunas-saken erfart at:

• Utenlandske arbeidere er overrepresentert i skadestatistikken

• Det er ingen selvfølge at utenlandske arbeidere har yrkesskadeforsikring

• Ordningen med at forsikringsselskapene i fellesskap svarer for arbeidstakernes tap der det ikke er tegnet yrkesskadeforsikring, fungerer ikke etter hensikten når det gjelder utenlandske arbeidere

• En av årsakene til dette er at mange utenlandske selskap hevder å bruke utstasjonerte arbeider, selv om de ikke oppfyller betingelsene for dette.

Det er ikke lett å hente inn informasjon, ifølge Refsdal. Håpet er at rapporten skal bidra til mer kunnskap og offentlig debatt.

– Vi har forsøkt å få innsyn i hvor omfattende problemstillingen er, men det er ikke enkelt. Hverken gjennom Finans Norges klageorgan eller gjennom Arbeidstilsynet sentralt har vi fått svar på det vi etterspør. Derfor mener vi det er viktig å sette i gang en utredning, sier Refsdal.

Les også: Arbeidstilsynet sier de har lært mye av Ramunas-saken

Langtrekkelig

I utgangspunktet ble Ramunas Gudas, da 22 år gammel, etter ulykken i heissjakta i 2013 sendt hjem til Litauen med sykehusregning i hånda. Etter at lokalavisa Budstikka skrev om saken og HMF, som seg hør og bør har god kjennskap om heismontasje og fant saken mistenkelig, tok opp kampen for den uheldige mannen, ble regningen etter hvert strøket.

Men erstatning har latt vente på seg. Eneste pengene han har fått til nå, er fra de fem fagforeningsinstansene som står bak aksjonen «Støtt Ramunas Gudas», samt fri juridisk hjelp fra en norsk advokat.

Saken har falt mellom mange stoler juridisk, og advokater diskuterer fortsatt jusen i det. Det kom et lite lys i tunnelen i 2017, fire år etter det intrufne, da det ble klart at Nav godkjenner tilfellet som en yrkesskade, første skritt mot en yrkesskadeerstatning.

Politiet etterforsker fortsatt saken, riktignok etter å ha henlagt den for så å ha blitt beordret om å gjenoppta den ved flere anledninger.

Les også: Politiet får kritikk av Statsadvokaten: For dårlig etterforskning etter alvorlig arbeidsulykke

NESODDBÅTEN: Rune Larsen i Heismontørenes forening, litauisk advokat Sita Kaslauskiene, tolk for anledningen Tomas Maciukas  og Ramunas Gudas på vei til Sunnaas høsten 2017 for å undersøke omfanget av skadene sistnevnte pådro seg på en byggeplass i Bærum i 2013.

NESODDBÅTEN: Rune Larsen i Heismontørenes forening, litauisk advokat Sita Kaslauskiene, tolk for anledningen Tomas Maciukas og Ramunas Gudas på vei til Sunnaas høsten 2017 for å undersøke omfanget av skadene sistnevnte pådro seg på en byggeplass i Bærum i 2013.

Leif Martin Kirknes

Tiggerbev

Refsdal mener noe må gjøres med lovverket.

– Vi har hatt møte med justis- og beredskapsdepartementet og møtt forståelse der, men lite mulighet til å påvirke eller gjøre noe. Lovverket dette bygger på er laget i 1989, så nå i 2018 er det en helt annen story enn da, sier Refsdal.

«Som enkeltindivider er arbeiderne oftest i en utsatt og presset stilling, hvor de må følge ordrer (og godta den lønna) de får. Sosial dumping og rovdrift på arbeidernes helse er ofte resultatet», skriver De Facto i sin prosjektbeskrivelse adressert LO Asker og Bærum og HMF, der de ser for seg at Ramunas Gudas kan være en illustrasjon på problemstillingen.

Les også: Heismontør Rune Larsen etterlyser de andre støttespillerne etter arbeidsulykken i heissjakt i Bærum for snart to år siden

– Vi og mange med oss har bevilget støtte til livsopphold for Ramunas Gudas. Men denne utredningen går på å få ut problemstillinger som også angår alle andre utenlandske arbeidere, sier Refsdal, som sammen med HMF, LO i Oslo, avd. 614 og avd. 603 har sendt ut brev med forespørsel om økonomisk støtte fra andre LO-organisasjoner.

Så langt er de fem nevnte pluss LO sentralt og Rørleggernes fagforening med på kronerullingen. På EL og ITs forbundsstyremøte tidligere denne måneden ble det klart at også EL og IT blir med å spleise på rapporten som skal utarbeides av De Facto. EL og IT Forbundet bidrar med 50.000 kroner.

Les også: Regjeringen trosset ekspertenes råd om arbeidslivskriminalitet – nå må justisministeren svare på hvorfor

BÆRUM: Det er i forbindelse med et byggeprosjekt i Haslum at Ramunas Gudas ble hardt skadet under arbeid i en heissjakt.

BÆRUM: Det er i forbindelse med et byggeprosjekt i Haslum at Ramunas Gudas ble hardt skadet under arbeid i en heissjakt.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse