JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nettselskap-samarbeid får stor Enova-støtte

100 millioner kroner går til Euroflex-prosjektet fra nettselskapene Å Energi og nettselskapene BKK, Tensio, Linja, Fagne, Norgesnett, Glitre Nett og Elvia.
Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi (arkivfoto)

Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi (arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Ifølge Å Energi er det de som har tatt initiativ til å invitere nettselskapene BKK, Tensio, Linja, Fagne, Norgesnett, Glitre Nett og Elvia til et samarbeidsprosjekt kalt Euroflex.

Dette innovasjonsprosjektet har fått innvilget 100 millioner kroner i Enova-støtte.

– Overgangen fra fossil til fornybar energi betyr økt elektrifisering. Økt strømforbruk og mer regulerbar kraftproduksjon krever mer nett, samtidig som vi er avhengige av å utnytte ressursene vi har på en best mulig måte. Nøkkelen til å klare det er ny teknologi, og her vil Euroflex bidra, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi, i en pressemelding.

Handelsplattform

Med Euroflex ønsker de å lage en plattform der nettselskapene reduserer sine regninger til kunder som velger å koble ut deler av strømforbruket sitt når det trengs plass i nettet.

Det skal skje automatisk for dem som melder seg på i systemet.

– Strømnettet vårt er i ferd med å bli fullt flere steder, sier Rune Hogga, daglig leder i selskapet Å Energi Fleksibilitet, i en pressemelding.  

Nettselskapene skal med det nye systemet spare penger på reduserte investeringsbehov.

Særlig bedriftsmarkedet

– Betyr dette at dere håper å bygge ut mindre nett?

– Vi ønsker å bygge mye nett, for å lykkes med det grønne skiftet. Men selv om vi bygger nett, ønsker vi også besparelser ved å utnytte kapasiteten i nettet vi allerede har bedre, sier Steffen Syvertsen til Nettverk.

Han forklarer at regionalnettet og distribusjonsnettet som de styrer ikke har samme fleksibilitet som sentralnettet til Statnett får av vannkraften. Det er dette det nye systemet er tenkt å løse.

– Men i praksis, betyr det da at vaskemaskinen plutselig slår seg av?

– Dette er særlig tiltenkt bedriftsmarkedet. Klokka 16 går kanskje motoreffekten noe ned på fryselagrene, eller at elbilladerne slår seg av mellom klokka 16 og 18 mens folk lager middag. Da slipper du å bygge nytt nett bare for å ta effekttoppene, sier Syvertsen.

Prisvariasjoner

Statnett, Å Energi Fleksibilitet, Elhub, Elbits, Baseline Energy og markedsplassen Nodes er også med på prosjektet.

Manglende nettkapasitet fører til store prisvariasjoner på strøm, og at ny industri ikke kan etableres i enkelte pressområder, ifølge Å Energi Fleksibilitet.

– Det er stort potensial for å utnytte strømnettet vårt bedre, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova, i en pressemelding.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse