ERSTATNING: Ramunas Gudas, her fotografert i forbindelse med et legebesøk på Sunnaas sykehus.
Leif Martin Kirknes
Ramunas Gudas ble skadet i en arbeidsulykke i 2013. Nå er han tilbudt 2,4 millioner kroner i erstatning fra forsikringsordning
Rune Larsen fra støttegruppa stiller spørsmål ved om beløpet er helt rettferdig og er forbannet fordi arbeidsgiverne fremdeles er ustraffet.
leif.kirknes@lomedia.no
Ramunas Gudas har fått et tilbud fra Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF) på 2,4 millioner kroner i erstatning etter heisulykken, skriver Budstikka i en artikkel publisert i romjula.
Litaueren ble skadet i en arbeidsulykke i Bærum i 2013, og det har siden da pågått en årelang kamp om erstatning – og etterforskning av brudd på arbeidsmiljøloven – med blant annet Heismontørenes fagforening (HMF), LO i Oslo, LO i Asker og Bærum, Byggfag Drammen – Bærum og Oslo Bygningsarbeiderforening som nærmeste støttespillere.
Lokalavisa Budstikka har fulgt saken siden starten, og var også avisa som i sin tid klarte å spore opp ulykkesofferet og få ham i tale etter at han uten videre oppfølging fra Norge ble sendt ufør hjem til Litauen.
Advokat Tor Ingebrigtsen i Sandvika sier til Budstikka at de var i forhandlinger med YFF like før jul, hvorpå tilbudet ble lagt frem. Ramunas Gudas reagerte med lykkerop da nyheten ble kjent for ham, skriver de, mens advokaten mener beløpet «etter forholdene er ganske greit».
– Bra, men...
YFF har som oppgave å behandle erstatningskrav fra uforsikrede arbeidstakere. Rune Larsen, en av HMFs ildsjeler i denne saken og med i støttegruppa, mener det er kjempegode nyheter at YFF omsider har åpnet døra for forhandlinger.
– Det er et gjennombrudd at YFF har innsett at de har et ansvar i denne saken. Det er bra, ikke minst for Ramunas Gudas, men også for støttegruppa som har jobbet for å få til den rettferdigheten, sier han til Nettverk.
Men selv om Ramunas Gudas i Budstikka jubler over beløpet, stiller Larsen spørsmål ved beløpets utmåling.
– Beløpet Ramunas Gudas er tilbudt på 2,4 millioner kroner er helt sikkert et stort beløp for ham, men det er greit å kommentere at en norsk ungdom på 28 år med de skadene Ramunas Gudas har fått og blitt påført, nok hadde blitt tilbudt en betraktelig høyere sum, sier Larsen til Nettverk.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
ILDSJEL: Rune Larsen fra Heismontørenes forening, her fra mens Ramunas Gudas blir undersøkt av lege på Sunnaas sykehus høsten 2017.
Leif Martin Kirknes
Aksjon
Med siste nytt fra YFF, var 2018 uansett et bedre år enn de forhenværende for både hovedpersonen og hans støttespillere. Gudas fikk tilkjent menerstatning på 600.000 kroner av Nav i juni, en kompensasjon for tap av livskvalitet etter yrkesskade som gir varig funksjonsnedsettelse.
– Den medisinske menerstatningen kom i 2018 etter en undersøkelse på Sunnaas høsten 2017. Ramunas har ventet i fem år, og lidd mye med dårlig økonomi for seg selv og sin familie, sier Larsen.
Når det gjelder YFFs tilbud, tror Larsen også den politiske markeringen og streiken på Eidsvolls plass like utenfor Stortinget i november 2018 var utslagsgivende.
– Da ble det riksdekkende medieoppslag rundt saken, pluss at det kom en del stortingsrepresentanter både på plass og på plassen, sier Larsen.
På frifot
Samtidig er saken også henlagt og beordret gjenopptatt nok en gang i løpet av fjoråret. «Normalen» til da var at Statsadvokaten beordret politiet til å gjenoppta etterforskningen, men denne gangen var det Statsadvokaten selv som ydmykt mente at saken nå hadde gått ut på dato etter somling hos politiet. Men den henleggelsen ble trumfet av Riksadvokaten.
– Det er ganske unikt at Riksadvokaten opphever Statsadvokatens avgjørelse i en arbeidsulykke, sier Larsen, som var i kontakt med politiet like før jul og da fikk lovnader om å bli orientert så snart etterforskningen ligger på deres bord igjen.
Det er for øvrig støttegruppa som påklaget Statsadvokatens henleggelse.
Det frustrerer Larsen at ingen er stilt til ansvar etter ulykken.
– Jeg synes det er ille at de store kjeltringene fortsatt går fri, sier Larsen om de aktørene som var involvert i byggeprosjektet på Bærum.
Les også: Politiet henlegger over halvparten av anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø