JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Slik blir den nye energimontørlønna

Ansatte i energisektoren får fire betalte hjemreiser og et generelt lønnstillegg på fire kroner fra 1. juni.
FORHANDLERE: Delegasjonen til EL og IT Forbundet i forkant av meklingen, torsdag. Fra venstre kommunikasjonsrådgiver Alejandro Decap, Åge Andersen, Eidsiva Nett, leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, konserntillitsvalgt i Eviny, Morten Bildøy, Roger Nordland, Kraft Entreprenør, Frode Verpeide, Mørenett, forbundssekretær Geir Aasen, Per Olav Stokke, Nettpartner og forbundssekretær Fred Løvli.

FORHANDLERE: Delegasjonen til EL og IT Forbundet i forkant av meklingen, torsdag. Fra venstre kommunikasjonsrådgiver Alejandro Decap, Åge Andersen, Eidsiva Nett, leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, konserntillitsvalgt i Eviny, Morten Bildøy, Roger Nordland, Kraft Entreprenør, Frode Verpeide, Mørenett, forbundssekretær Geir Aasen, Per Olav Stokke, Nettpartner og forbundssekretær Fred Løvli.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi er fornøyde med å ha fått et viktig gjennomslag. Dette betyr at vi kan gå vekk fra en praksis der arbeidsgiver kan kreve at ansatte ubetalt skal bruke sin fritid på å reise til og fra anlegg, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder for EL og IT Forbundet.

Sammen med Fagforbundet møtte de Energi Norge til mekling torsdag etter forhandlingsbruddet i mai. Partene ble enige tre timer på overtid natt til lørdag.

Som FriFagbevegelse har skrevet tidligere var det nettopp den ulike praksisen med betaling for reisetid som EL og IT Forbundet satte som hovedkrav under forhandlingene i mai og meklingen denne uka.

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Til uravstemning

I energisektoren er det særlig i entreprenørbedriftene dette har vært en utfordring, og som har gjort at mange ansatte har måttet reise til og fra anleggene på sin egen fritid, typisk på en søndag for å rekke å være på jobb mandag morgen.

Noen bedrifter betaler i dag ansatte for reisetiden til og fra anlegg, andre gjør det ikke. Nå blir det slutt på praksisen med at reiser til og fra anlegg automatisk skal skje på fritiden.

Resultatet betyr at energimontørene får fire betalte hjemreiser med mulighet til å avtale ytterligere lokalt, en økning i minstelønnssatsene på 5,3 prosent og et generelt lønnstillegg på fire kroner fra 1. juni hvor resten overlates til lokale forhandlinger.

– Partene er også enige om at det på lokalt plan må utvikles et godt samarbeid for å sikre likestilling på arbeidsplassen, sier Fornes. En ny bestemmelse i tariffavtalen skal også verne arbeidstakernes fritid, og legge en terskel for hvor tilgjengelig de skal være for arbeidsgiveren gjennom ny teknologi.

Nå går resultatet til uravstemning.

Oversikt: Dette er den vanligste månedslønna i Norge

Energi Norge: Viktig å bli enige

Hos Energi Norge er det også glede over at det ble enighet på overtid.

– Vi har strukket oss langt for å komme arbeidstakerne i møte, og vi er glade for at vi med riksmeklerens hjelp har klart å komme til enighet. Nå unngår vi en streik som ville svekket beredskapen i strømforsyningen og forsinket viktige utbyggingsprosjekter i en allerede svært krevende tid for landet, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge i en pressemelding som ble sendt ut i morges.

 – Det har vært viktig for oss å bli enige om en akseptabel kompensasjon for reise utenom arbeidstid. Samtidig må vi ta hensyn til at mange entreprenørbedrifter står i en tøff konkurranse, også fra utenlandske selskaper med andre arbeidsbetingelser, påpeker Borgersen.

Oppgjøret har en ramme på 3,7 prosent i årslønnsvekst. Partene er i tillegg blitt enige om modernisering av tariffavtalens bestemmelser om lærlingordning og kompetanseutvikling. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse