Lønnsoppgjøret 2022
Slik blir den nye energimontørlønna
Ansatte i energisektoren får fire betalte hjemreiser og et generelt lønnstillegg på fire kroner fra 1. juni.
FORHANDLERE: Delegasjonen til EL og IT Forbundet i forkant av meklingen, torsdag. Fra venstre kommunikasjonsrådgiver Alejandro Decap, Åge Andersen, Eidsiva Nett, leder i forhandlingsavdelingen, Bjørn Fornes, konserntillitsvalgt i Eviny, Morten Bildøy, Roger Nordland, Kraft Entreprenør, Frode Verpeide, Mørenett, forbundssekretær Geir Aasen, Per Olav Stokke, Nettpartner og forbundssekretær Fred Løvli.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
– Vi er fornøyde med å ha fått et viktig gjennomslag. Dette betyr at vi kan gå vekk fra en praksis der arbeidsgiver kan kreve at ansatte ubetalt skal bruke sin fritid på å reise til og fra anlegg, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder for EL og IT Forbundet.
Sammen med Fagforbundet møtte de Energi Norge til mekling torsdag etter forhandlingsbruddet i mai. Partene ble enige tre timer på overtid natt til lørdag.
Som FriFagbevegelse har skrevet tidligere var det nettopp den ulike praksisen med betaling for reisetid som EL og IT Forbundet satte som hovedkrav under forhandlingene i mai og meklingen denne uka.
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Til uravstemning
I energisektoren er det særlig i entreprenørbedriftene dette har vært en utfordring, og som har gjort at mange ansatte har måttet reise til og fra anleggene på sin egen fritid, typisk på en søndag for å rekke å være på jobb mandag morgen.
Noen bedrifter betaler i dag ansatte for reisetiden til og fra anlegg, andre gjør det ikke. Nå blir det slutt på praksisen med at reiser til og fra anlegg automatisk skal skje på fritiden.
Resultatet betyr at energimontørene får fire betalte hjemreiser med mulighet til å avtale ytterligere lokalt, en økning i minstelønnssatsene på 5,3 prosent og et generelt lønnstillegg på fire kroner fra 1. juni hvor resten overlates til lokale forhandlinger.
– Partene er også enige om at det på lokalt plan må utvikles et godt samarbeid for å sikre likestilling på arbeidsplassen, sier Fornes. En ny bestemmelse i tariffavtalen skal også verne arbeidstakernes fritid, og legge en terskel for hvor tilgjengelig de skal være for arbeidsgiveren gjennom ny teknologi.
Nå går resultatet til uravstemning.
Oversikt: Dette er den vanligste månedslønna i Norge
Energi Norge: Viktig å bli enige
Hos Energi Norge er det også glede over at det ble enighet på overtid.
– Vi har strukket oss langt for å komme arbeidstakerne i møte, og vi er glade for at vi med riksmeklerens hjelp har klart å komme til enighet. Nå unngår vi en streik som ville svekket beredskapen i strømforsyningen og forsinket viktige utbyggingsprosjekter i en allerede svært krevende tid for landet, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge i en pressemelding som ble sendt ut i morges.
– Det har vært viktig for oss å bli enige om en akseptabel kompensasjon for reise utenom arbeidstid. Samtidig må vi ta hensyn til at mange entreprenørbedrifter står i en tøff konkurranse, også fra utenlandske selskaper med andre arbeidsbetingelser, påpeker Borgersen.
Oppgjøret har en ramme på 3,7 prosent i årslønnsvekst. Partene er i tillegg blitt enige om modernisering av tariffavtalens bestemmelser om lærlingordning og kompetanseutvikling.