JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statkraft fikk sitt nest beste resultat noensinne i fjor

I 2023 fikk Statkraft et underliggende driftsresultat på 41,4 milliarder kroner.
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen

Leif Martin Kirknes

– Statkraft leverte sitt nest beste årsresultat i 2023 da markedene fortsatte å stabilisere seg etter de ekstraordinære forholdene og rekordresultatet i 2022, skriver Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding.

Inntektene i segmentet Norden falt som følge av lavere nordiske kraftpriser, dels motvirket av positive sikringseffekter og høyere produksjon, ifølge Statkraft.

– Resultatene er sterkere enn historiske nivåer, og markedsaktivitetene fortsetter å vise gode resultater selv om volatiliteten og prisene er mye lavere. Vi ser tegn til at prisene stabiliserer seg på et nivå nærmere prisnivåene vi så før energikrisen, skriver han videre.

Nøkkeltall

Statkraft hadde netto driftsinntekter på 65,3 milliarder kroner i fjor, ned fra 75,3 milliarder kroner året før. I tillegg hadde selskapet et resultat etter skatt på 26,1 milliarder kroner, ned fra 28,6 milliarder kroner i 2022.

Konsernets driftskostnader steg, på grunn av økende forretningsutvikling, høyere aktivitetsnivå, lønnsvekst, inflasjon og svakere krone. Dette ble delvis kompensert av lavere regulatoriske avgifter, hovedsakelig som følge av bortfallet av det norske høyprisbidraget, ifølge Statkraft.

Det norske statseide kraftselskapet foreslår å betale utbytte på 13 milliarder kroner, som vil si utbetalinger til staten.

Rynning-Tønnesen tjente 7,58 millioner kroner i fjor, mens han året før tjente 7,08 millioner kroner. Av de 7,58 er 1,185 millioner bonus, sammenlignet med 808.000 i bonus 2022. Pensjonsavsetting på 3,344 millioner, opp fra 2,88.

Han har varslet at han går av, og ifølge årsrapporten er jakten på ny direktør i gang.

Nye investeringer

I januar la Statkraft fram planer om å investere opptil 67 milliarder kroner i oppgradering av norske vann- og vindkraftanlegg og nye vindparker på land.

De forventer å øke den installerte vannkrafteffekten med 1500 til 2500 megawatt i tillegg til å øke vindkraftproduksjonen med minst 2,5 terawattimer.

– Vi er på vei til å levere vår andel av den fornybare energien som verden trenger, med en stadig voksende portefølje av prosjekter og en organisasjon som er klar for utfordringen, skriver Statkraft-sjefen.

Statkraft har også satsing innen grønn hyrdrogen på gang og ambisjoner om havvind og batterilagring.

I går ble det for øvrig kjent at Alcoa Norge og Statkraft har undertegnet en treårig kraftavtale for leveranse til Alcoas aluminiumsverk i Mosjøen. Kontrakten løper fra 1. mars 2024 og omfatter et årlig volum på 263 GWh. 

Avtalen er muliggjort av en skatteendring som trådte i kraft fra nyttår, ifølge Statkraft, som lar kraftprodusenter selge kraft på kortere kontrakter til kraftforedlende industri, samtidig som grunnrenteskatten baseres på inngått kontraktspris, ikke spotpris.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse