JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet i EL og IT Forbundet 8. - 11. mars:

EL og IT-lederen er stolt av kampen mot bemanningsbransjen

Minilandsmøtet: Jan Olav Andersen oppsummerer de fire siste åra og ser fremover.
INNLEGG: Jan Olav Andersen talte på minilandsmøtet og svarte også på spørsmål om alt fra kvinneandel til IT-andel i forbundet.

INNLEGG: Jan Olav Andersen talte på minilandsmøtet og svarte også på spørsmål om alt fra kvinneandel til IT-andel i forbundet.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, sier han er stolt over ungdomsarbeidet i forbundet. Rundt 30 prosent av medlemsmassen er under 30. På landsmøtet som er like rundt hjørnet er 46 av 250 delegater under 30.

– Vi er blant de yngste forbundene i LO. Det er resultatet av godt arbeid. Jeg mener at vi har all grunn til å være stolt av ungdomsarbeidet, sier han.

I helga var han innom på «minilandsmøtet» på Sørmarka, der forbundets unge delegater til landsmøtet klargjør seg til landsmøtet som starter 8. mars. Det var der han, på et spørsmål, hyllet ungdomsarbeidet og «EL og IT-ungdommmen».

«Ungdomsgrensa» hos EL og IT er 30 år.

Det er tredje gang det arrangeres minilandsmøte i forkant av EL og ITs landsmøte. På konferansen drøfter og diskuterer de seg i mellom, og dem som aldri har vært på talerstol før får sjansen til å prøve seg og bli trygg på å ta ordet.

Les også: Slik blir EL og ITs landsmøte

Stolt

– EL og IT har en eventyrlig vekst blant unge. 20 prosent av landsmøte-delegatene er ungdomsmedlemmer, sier EL og ITs ungdomsleder Dagfinn Svanøe, som mener det er viktig at forbundets styrende organer ikke bare består av «gamle gubber» som identifiserer seg mest med tiden før Berlin-murens fall.

– Vi har læretiden friskt i minnet og kan relatere til fagbrevet på enn annen måte enn de som ble ferdig med skolen før Reform ’94, sier Svanøe.

– Dere fortjener all mulig ære for den jobben dere har gjort på hvert deres område, sa Jan Olav Andersen til ungdommen.

Forbundslederen synes et minilandsmøte i seg selv er en god idé.

– Det er mange forbundsledere i andre forbund som synes det høres ut som en veldig lur idé å ha minilandsmøte for alle landsmøtedelegater under 30, sier han.

Modernisering

Selv hadde han sitt første landsmøte i 1990 og husker at veien til talerstolen var lang. Men den har blitt kortere med åra, legger han til.

Han oppsummerte også status for EL og IT Forbundet og det viktigste som har skjedd de fire siste åra. Andersen ble valgt til leder på forrige landsmøte i 2015.

– Modernisering, tydeliggjøring og synliggjøring har vært viktig for meg de fire siste åra, sier Andersen.

Han snakker om modernisering av både organisasjon og kommunikasjon.

– Modernisering var helt nødvendig. Vi var i ferd med å bli et gammeldags forbund, og det står seg ikke bra for et IT-forbund. Vi bruker mye ressurser på arbeidet og er ikke i mål ennå, sier han.

Når det gjelder synlighet trekker han frem ansettelsen av kommunikasjonssjef Robert Kippe, som doblet forbundets kommunikasjonsavdeling. Det har også ført til omtrent en dobling av medieoppslag der EL og IT er involvert, rundt 1.100 i tallet i fjor.

– Men for å være synlig har vi også behov for å være tydelig, sier Andersen, som blant annet nevner at forbundet har blitt særdeles aktive med å delta i høringer.

Bemanningsbransjen

Når det gjelder hva forbundet har fått til de fire siste år, trekker Andersen først frem kampen mot bemanningsbransjen. Det ble vedtatt på forrige landsmøte at forbundet ønsket en regelendring for bemanningsbransjen nærmere hva som var før år 2000.

– Det var et ganske dramatisk vedtak som vi stod ganske alene på for fire år siden. Nå er det i ferd med å bli en felles plattform, særlig i byggebransjen, tre partier har tilsluttet seg og vi har politiske streiker. Saken vinner oppslutning for hver dag som går, sier Andersen, som fastslår at de fire år gamle spådommene har slått til.

Han trekker også frem at LO i forbundets syn endelig gikk for samordnet oppgjør i 2018. Han ser at det er ulike oppfatninger om resultatet, men mener uansett det var viktig. En tredje ting han vil trekke frem, er vedtaket om fortsatt allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofag.

– Allmenngjøring er det beste vedtaket mot sosial dumping, mener jeg. Sosial dumping finnes fortsatt, men har tatt andre former fordi vi ikke fikk allmenngjort stort mer enn lønna.

(Fortsetter under bildet)

MINILANDSMØTET: Her er noen av ungdomsdelegatene i diskusjon i en pause.

MINILANDSMØTET: Her er noen av ungdomsdelegatene i diskusjon i en pause.

Leif Martin Kirknes

Sosial dumping

De fire siste åra har det også foregått streiker for tariffavtale, nevner Andersen. Kaba-streiken og Orona-streiken er to som endte med gjennomslag for forbundet. Traftec-streiken pågår ennå.

Den neste fireårsperioden mener han kampen mot sosial dumping blir sentral.

– Det er ikke bare viktig å bekjempe det, det er også viktig hvordan vi bekjemper det, sier Andersen.

Han viser til Storbritannia som for noen år siden hadde en streik med slagord «British jobs for british people», hvor fagbevegelsen plutselig var innsauset med nasjonalister, nazister og fascister.

– Velger vi feil strategi i kampen mot sosial dumping risikerer vi å gire opp krefter som står for alt annet enn vi står for. Vi skal ikke se på utenlandske arbeidere som en trussel. Enighet mellom arbeidere er det viktigste våpenet vi har mot sosial dumping. Skyts må rettes mot dem som skaper sosial dumping, ikke de som er offer, sier Andersen.

Pensjon

Pensjon mener han også blir viktig. Fagbevegelsen har i pensjonskampen forsøkt å kjempe for kompenserende ordninger som AFP. Andersen har bestilt en rapport som skal legges frem på landsmøtet som han håper å rette fokus med mot hovedproblemet; hvilke muligheter som finnes for å gjøre endringer i selve folketrygden

– Vi må formulere noen krav som demper virkningene av det vi ser i dag. Ellers risikerer vi å få en snikprivatisering av pensjon. Det er ikke sånn at alle kan jobbe lenger. Vi må snakke om friskhetsalder, ikke bare levealder, sier Andersen.

Leverandørindustri

Han går også innom klimaendring og automatisering/robotisering. Der mener han det må komme på plass en strategi for å skape nye arbeidsplasser. Både olja og vannkraften har ført til oppbygging av leverandørindustrier. Og når Norge nå bruker store summer på kraftnettet, er det ikke et eneste norsk firma som byr på jobbene og heller ikke en eneste norsk arbeider som er med på å bygge.

– Vi har nesten ingen norsk leverandørindustri igjen på dette området. Det er ikke noe galt i at utenlandske firma gjør jobben, men at vi ikke lenger bruker store, norske offentlige anskaffelser til å bygge opp en leverandørindustri er et kjempeproblem, mener han, og foreslår at Norge for eksempel kunne gjort seg til verdensledende innen elektrifisering av havner - med alle havnene i verden er det snakk om et gigantisk marked.

– Her har vi kompetansen, men ikke strategien, sier han.

"UNGDOMMEN": Minilandsmøte i EL og IT Forbundet (her rekker delegater opp hånda for å få teknisk support)

"UNGDOMMEN": Minilandsmøte i EL og IT Forbundet (her rekker delegater opp hånda for å få teknisk support)

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse