JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsplassene forsvant

Telenor gjorde disse nordlendingene til søringer

Jobbene forsvant da Harstad-kontoret ble lagt ned like før jul i 2018. Disse valgte likevel å fortsette i Telenor, nå med arbeidsplass 150 mil lenger sør.
ANGRER IKKE: De er godt fornøyd med avgjørelsen de tok om å flytte fra Harstad i 2018. Skien ble et godt valg for Dan-Rune Larssen, Daniel Lorentzen og Andreas Hauge.

ANGRER IKKE: De er godt fornøyd med avgjørelsen de tok om å flytte fra Harstad i 2018. Skien ble et godt valg for Dan-Rune Larssen, Daniel Lorentzen og Andreas Hauge.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg hadde ikke så mye å tape på å flytte, jeg hadde ikke kjæreste, ikke bolig, egentlig ingenting som holdt meg igjen, sier Daniel Lorentzen (32).

Daniel og Harstad-kollegene Dan-Rune Larssen (62) og Andreas Hauge (31) valgte alle tre å sende flyttelasset de 1.531 kilometerne til Skien i Telemark da Telenor i Harstad ble vedtatt lagt ned like før jul i 2018.

Telenors beslutning kom overraskende, via et oppslag i Harstad Tidende.

– Det ble årets «julegave», for å si det sånn. Avisoppslaget kom først, før vår ledelse kom med informasjon, sier Andreas Hauge.

(Faksimile fra 2017)

(Faksimile fra 2017)

Harstad Tidende

Et enkelt valg

Da de noen og åtti arbeidsplassene i Harstad forsvant, fikk de ansatte tilbud om at de kunne få fortsette i Telenor – hvis de var villige til å flytte på seg.

Andreas Hauge følte at det å bli i Harstad og satse på at Nav skulle finne en løsning ikke var godt nok.

– Nav gikk selv ut og sa at 86 arbeidsledige på en gang, det kan vi ikke håndtere. Jeg likte jobben og tenkte at jeg kunne jo gi Skien en sjanse. Hvis det ikke fungerte kunne jeg jo reise hjem igjen, forklarer Andreas.

For Dan-Rune Larsen var også valget enkelt. Som 55-åring så han ingen fremtid for seg i festspillbyen jobbmessig og det fristet ikke å gå på Nav.

– Da tenker du med deg sjøl, det er liten by med 20-25.000 innbyggere, det er stor arbeidsløshet, flere andre bedrifter har lagt ned og så kommer Telenor med i underkant av hundre i tillegg. Da har du et valg og det er ikke så vanskelig, sier Dan-Rune.

Les også: Rundt 200 får sparken i Eltel Networks

For ham ble avskjeden med Harstad enda mer dramatisk i månedene som fulgte, for med kort mellomrom fikk begge foreldrene slag og døde. Dan-Rune var deres eneste barn.

Telenor stilte opp.

– Jeg fikk to måneder med fri, forteller Dan-Rune.

FLERE AVDELINGER: Telenor-huset i Skien rommer flere forskjellige Telenor-avdelinger.

FLERE AVDELINGER: Telenor-huset i Skien rommer flere forskjellige Telenor-avdelinger.

Leif Martin Kirknes

Telenor ga mye hjelp

Telenor ga dem også muligheten til å reise ned og sjekke ut Skien og kjenne på om dette var noe for dem.

Da avgjørelsen var tatt hjalp også Telenor til med alt det praktiske rundt flytting og hussalg.

– Flyttebyrået kom og henta, pakka, vaska, fiksa. Jeg trengte ikke å gjøre en ting, det var mors foreldrehjem, fars foreldrehjem, hytter, hus og båter, jaktmark og eiendom. Jeg fikk rensa og tømt, forklarer Dan-Rune.

– Det var bare å pakke en bag som du kunne reise med, en toalettmappe. Så kom de og pakka ned hele leiligheten, gjorde utvask. Så det eneste du måtte ha var en leveringsadresse. Så ble alt levert på rett sted i Skien.

De takker EL og IT Forbundet for at det gikk såpass sømløst som det gjorde. EL og IT-klubben i Telenor fikk forhandlet fram gode vilkår for dem som ville flytte.

– To måneders fri med alt dekket, fri i hele desember, alt dette hadde vi trolig ikke fått hadde det ikke vært for støtten vi fikk fra fagforeninga, mener de tre.

HISTORIE: Telenor har lang historie i Telemarks-byen. Skiens Telefonforening ble stiftet i 1883 og i 1950 ble nåværende bygg reist. På slutten av 50-tallet overtok Televerket foreningens virksomhet. I dag rommer bygget en rekke virksomheter, blant dem kundesenteret.

HISTORIE: Telenor har lang historie i Telemarks-byen. Skiens Telefonforening ble stiftet i 1883 og i 1950 ble nåværende bygg reist. På slutten av 50-tallet overtok Televerket foreningens virksomhet. I dag rommer bygget en rekke virksomheter, blant dem kundesenteret.

Leif Martin Kirknes

Flytter til Sverige neste år

Så langt er det blitt sju år i Skien for dem, men snart er det bare Daniel igjen på Skiens-kontoret. Andreas er, når dette leses, allerede over i ny jobb i Oslo og han og kjæresten har flyttet sammen i Drøbak.

Dan-Rune blir pensjonist til sommeren. Da flytter han hjem til familien, som de siste årene har bodd i Umeå i Sverige.

– Jeg er jo enebarn og tenkte jeg skulle jobbe en stund, men så fant jeg ut at lønna her var bra og pensjonen god, så da ble jeg boende. I forståelse med kjerringa har vi vært særboere. Vi reiser til hverandre ved behov. Men til sommeren er det slutt. Da er det farvel til Norge og hei til Sverige, lave huspriser, snille mat- og drikkepriser, jeg kan hente bilen min i Tyskland og jeg kan kjøre så mye snøscooter jeg vil, kort sagt – jeg kommer ikke til å savne Norge, sier Dan-Rune Hanssen.

Men svensk blir han ikke.

– Nei, jeg er jo nordlending!

Les også: May-Iren har jobbet på samme arbeidsplass i 21 år. Så ble dørene lukket for godt ved Telenor Rørvik

Fått et bra nettverk

Akkurat den overgangen har vært litt krevende for alle tre.

– Vi nordlendinger er veldig åpne, vi prater lett med folk og blir kjent. Her er de mer reserverte, de vil nesten se deg litt an før de slipper deg innpå seg. Men når du først kommer inn på folk, så er de veldig hyggelige, sier Daniel Lorentzen.

Han er godt etablert i Skien, med kjæreste og hus.

– Jeg er jo en veldig åpen kar og får lett vennskap, så jeg føler jeg har et bra nettverk her. Og så har jeg familie inne i Oslo, og så er det venner som har flytta på seg. Jeg føler at det har gått seg veldig til og jeg angrer ikke på valget jeg gjorde, sier Daniel.

Skapt flere arbeidsplasser

De tre har fått med seg at Telenor nå skal kutte enda et kundesenter når Kristiansand legges ned i september 2025. Tidligere i år ble også Rørvik lagt ned slik at det nå snart bare er Skien og Gjøvik igjen.

– I 2018 fikk vi også tilbud om Kristiansand, men da var det Harstad og Kristiansand det sto mellom, så vi så at mulighetene for at de også ville kutte Kristiansand senere var til stede, sier Daniel.

Les også: 78 ansatte mister jobben i Telenor Kristiansand

Bedriften Telenor går godt økonomisk, siste kvartalsrapport viste over 9 milliarder i overskudd og en omsetning på pluss minus 20 milliarder. Likevel kuttes det i staben og snakkes om de mørke skyene i horisonten.

– Det er veldig mye som er bra med Telenor og ikke uten grunn at jeg har valgt å jobbe for Telenor i ni år til sammen. Men jeg synes de skulle ha vært flinkere til å skape arbeidsplasser i stedet for hele tiden å ville kutte inn til beinet. Jeg mener de kunne ha gjort mer for å beholde ansatte hvis de ville, men jeg skjønner jo også at de har krav på inntjening og overskudd til aksjeeierne, sier Daniel Lorentzen, som ønsker å fortsette å jobbe i Telenor i Skien.

Vi nordlendinger er veldig åpne, vi prater lett med folk og blir kjent.

Daniel Lorentzen

Mindre verdsatt

Andreas Hauge, som nå har hatt sin siste dag hos Telenor, mener det ikke har vært en positiv utvikling, sett fra arbeidstakersiden.

– Det er viktig å ikke glemme de ansatte, men fortsatt ha fokus på trivsel og tilhørighet for de som jobber i firmaet. Det virker som om Telenor har puttet dette langt ned på sine lister av prioriteringer. For min egen del, som ansatt, vil jeg jo si at trivsel og det å føle seg verdsatt har vært litt dalende de siste årene. Jo mer fokus det er på besparelser, jo mindre føler man seg verdsatt som arbeider, sier Andreas.

Les også: Telenor Norge leier inn folk på bekostning av faste stillinger, mener tillitsvalgte

Dan-Rune har jobbet mange år i ulike firmaer utenfor Telenor-systemet, før han begynte i Harstad.

– Jeg er egentlig datanettverkstekniker. I de firmaene jeg har vært i tidligere var det sånn at når du slutta ble det markert med kaker og brus og gaver. Her har det vært en fot i ræva og på hauet først ut. Ingen kollegaer kommer og takker. Men det er jo et stort konsern, det blir noe annet i et lite firma med få ansatte, men med større samhold, sier Dan-Rune.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse