UNDER PRESS: Fengselsbetjenter kan miste den framforhandlede særaldersgrensa. Her fra trening i fysisk maktanvendelse på Ullersmo.
Eirik Dahl Viggen
Asle Aase: – Regjeringa vil skyve oss over på uføretrygd
Særaldersgrensene skrotes på bekostning av fengselsbetjenters helse, advarer NFF-lederen. – Det virker nesten som om Asle Aase misforstår med vilje, svarer arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
edv@lomedia.no
Særaldersgrensene gjelder rundt 200 000 arbeidstakere i offentlig sektor og begrenser hvor langt opp i alder de har lov til å jobbe. Det gjelder mange som jobber tett på mennesker i særlig krevende stillinger, og de som jobber med sikkerhet, liv og helse – som ambulansepersonell, forsvarspersonell, brannfolk, politi og fengselsansatte. Fredag leverte regjeringa i statsråd et forslag om å fjerne grensene som gjelder ved 60, 63 og 65 års alder.
– Regjeringa viser med dette en kjernepolitikk om å slå beina under arbeidsfolk som står i belastende yrker. I realiteten betyr forslaget å tvinge ansatte over på uføretrygd, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase.
Gladnyhet: Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
TØFT YRKE: NFF-leder Asle Aase tror at å fjerne særaldersgrensene vil skyve flere over i uførhet.
Ole Palmstrøm
Ifølge regjeringa skal alle likevel kunne gå av når de passerer en alder som tilsvarer dagens aldersgrenser, uten å tape pensjon. Men de som har lyst til å fortsette og tjene opp mer pensjon, får du lov til det.
– Det helt bakvendt å tvinge folk som både kan og vil jobbe ut av arbeidslivet bare fordi de når ei generell særaldersgrense. Folk som er motivert til å fortsette bør få lov til det, skriver arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en epost til NFF-magasinet.
Mye lest: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
VALGFRIHET: Asle Aase tar feil hvis han tror regjeringa vil tvinge fengselsansatte til å jobber til ordinær pensjonsalder, mener Torbjørn Røe Isaksen..
Jan-Erik Østlie
Allerede i dag er det mange med særaldersgrenser som velger å jobbe lenger, men da hovedsakelig i en annen stilling enn den de måtte slutte i, ifølge Isaksen. Han mener endringa er på høy tid.
– Dette forslaget vil øke valgfriheten til den enkelte arbeidstaker. Det virker nesten som om Asle Aase misforstår med vilje når han hevder at det å fjerne fratredelsesplikten vil tvinge folk som ikke ønsker det til å stå lenger i jobb. Det er direkte feil, sier Isaksen.
Usynlige sykdommer: Koronaen ble redningen for sosionom Ingrid (57)
Belastende yrker
Asle Aase er likevel bekymret for rekrutteringa til yrket hvis det forventes fengselsbetjenter skal arbeide til langt opp i sekstiårene. Aase påpeker at ansatte i Forsvaret, nødetatene og fengslene har særaldersgrenser grunnet hard belastning, men også av rene sikkerhetsgrunner.
– Yrket vårt er både fysisk og psykisk belastende. Det innebærer å stå i krevende situasjoner, inkludert maktanvendelse. Jeg reagerer ganske sterkt på at regjeringa egentlig gir blaffen i de folkene som står i dette, og ser ut til å ville skyve dem som ikke står løpet ut, ut av jobben og over på trygdebudsjettet, sier Aase.
63-årsgrensa som gjelder fengsels- og fengselsførstebetjenter, og retten til å gå av med pensjon ved 60 år, var ifølge Aase en stor seier for forbundet da Stortinget vedtok det i 2001.
– Når man snakker om at det er bare å tilrettelegge for seniorer på jobben, har man null innsikt i hvilke utfordringer ansatte står i daglig. Mens budsjettene skrumper gjør vi det som kreves for å opprettholde sikkerhet for ansatte og for innsatte som skal tilbakeføres til samfunnet, sier forbundslederen.
Også Fremskrittspartiet vil fjerne grensene. Dermed ligger det an til flertall for å skrote ordninga som Stortinget selv besluttet for fengselsbetjenter og førstebetjenter for 20 år siden. Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti omtalte i lovarbeidet den gang fengselsbetjenter som ei yrkesgruppe som har et fysisk og psykisk slitsomt arbeid, og derfor skal kunne gå av med pensjon ved 63 år.
Denne skaper debatt: Hege hadde ikke råd til å være innlagt da Nav kuttet uføretrygden
– Avtalebrudd
Da regjeringa sendte forslaget om å avvikle særaldersgrensene på høring i juni 2020, fikk de kraftig motbør i fagbevegelsen, inkludert fra Norges største forbund, Fagforbundet. De har mange av medlemmene med særaldersgrenser, inkludert brannfolk og helse- og miljøarbeidere i kommunale tjenester. Forbundsleder Mette Nord kaller det et alvorlig avtalebrudd.
REAGERER: Leder i Fagforbunet Mette Nord mener regjeringa ved å levere lovendringsforlag om særaldersgrensene til Stortinget, uten å inkludere partene i arbeidslivet, begår et alvorlig avtalebrudd.
Nanna Aanes Wolden
Overfor NRK påpeker Nord at partene i mars 2018 skrev under på å bli enige om en modell for særaldersgrenser før regjeringa gikk til Stortinget. Hun kaller det avtalebrudd. Også NFF-lederen reagerer på enegangen.
– Man prater høyt og flott om trepartssamarbeidet, men det vises ikke i handling når regjeringa har bestemt seg på forhånd for hva som skal være resultatet, sier Asle Aase.
Ifølge Torbjørn Røe Isaksen vil ikke forslaget innvirke på pensjonsforhandlingene i offentlig sektor, når de kommer i gang igjen.
Den alminnelige aldersgrensa i staten er 70 år, mens de fleste som har særaldersgrense, har 60 eller 65 år. I tillegg er det mulig å gå av inntil tre år før særaldersgrensa hvis summen av tjenestetid og alder er minst 85 år, den såkalte 85-årsregelen. Ifølge NFF benytter de fleste medlemmene seg av denne muligheten.
Mye delt: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt
– Rammer kvinner
SV støttet i 2001 å utvide særaldersgrensene til å gjelde en rekke yrker, slik det nå gjør mange steder med tunge løft innen helsetjenesten.
SV-nestleder Kirsti Bergstø frykter at regjeringas forslag særlig vil ramme kvinner som har stått et langt liv i arbeidslivet, hardt økonomisk.
– Dette er nok en bekreftelse på hvor fjernt regjeringa står fra den tøffe virkeligheten hvor mange allerede sliter med å jobbe til særaldersgrensa. Nå må regjeringa for en gangs skyld lytte til partene, som mener forslaget ikke er godt nok utreda og som nå står klare for å diskutere reglene for å sikre et mer rettferdig pensjonssystem, sier Bergstø.
RAMMER BREDT: Kirsti Bergstø (SV) mener det vil ramme kvinnedominerte yrker hardt å skrote særaldersgrensene.
Ole Palmstrøm
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim