Fengselsbetjentene som mistet 50.000 i lønn, tapte rettssaken
Fagforeningsleder Tommy Fredriksen er skuffet og forbanna.
GIKK TIL SAK: Operativ førstebetjent Lars Johansen (t.h.) og leder Pål Fredriksen i NFF Tromsø fengsel har kjempet i mot innsparingstiltaket i fengselet.
Eirik Dahl Viggen
anders@lomedia.no
Fire operative førstebetjenter i Tromsø fengsel gikk til sak mot arbeidsgiver etter at de ble fjernet fra nattskiftet og dermed mistet over 50.000 kroner i lønn.
Flyttingen skjedde fordi fengselet skulle spare penger, og kuttet dermed disse betjentene med ekstra lederansvar på nattetid.
Betjentene og Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) gikk til sak for å få omgjort endringen av turnus og få erstatning. Nå er dommen klar, og den gikk i arbeidsgivers favør.
Bakgrunn: Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året
Mistet 50.000
Arbeidsgiver mener at endringen er innenfor deres styringsrett, og at nedgangen i lønn er en naturlig følge av at de ikke jobber natt lenger.
NFF-nestleder Tommy Fredriksen er skuffet over konklusjonen. Han mener å miste 50.000 kroner i lønn er en så inngripende endring at det er utenfor styringsretten. Han sier også at når arbeidsavtalene ikke presiserer at noen ikke skal jobbe helg eller natt, så er det full turnus som gjelder i kriminalomsorgen.
– Dette burde også retten vite, sier han.
Tommy Fredriksen, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund.
Eirik Dahl Viggen
Bekymret for sikkerheten
De fire betjentene og NFF er også kritiske til det sikkerhetsmessige rundt endringen. Det blir færre personer på jobb om natta, og en risikoanalyse fra 2014 som vurderte akkurat denne endringen konkluderte med at det ikke var forsvarlig.
Da spørsmålet dukket opp igjen i 2022 viste også risikoanalysen rødt, men direktoratet godkjente endringen under forutsetning av at det ble innført kompenserende tiltak som blant annet sprinkleranlegg, pustesensorer og døralarmer. Dette koster mange millioner kroner.
Fredriksen påpeker at dette vil være mye dyrere enn å beholde en operativ førstebetjent på jobb om natta, og heller ha en mindre fengselsbetjent.
– Innsparingen er 344 kroner per dag. Det er betydelig billigere enn de risikoreduserende tiltakene Tromsø selv sa de måtte iverksette for at nedtrekket skulle være forsvarlig, sier han.
Aktuelt: Fengselsansatte har betydelig risiko for dårlig psykisk helse
– Mangler vern
I dommen står det at retten ikke har kompetanse til å vurdere om det er fengselsfaglig forsvarlig å ikke ha en operativ førstebetjent på jobb om natta. Det synes Fredriksen er alarmerende
– Det betyr at risikovurderinger og risikoreduserende tiltak ikke har noen rettslig betydning. Det innebærer at ansattes sikkerhet og helse ikke har noe rettsvern, og det gjør meg mildt sagt forbanna, sier han.
Han peker på den mye omtalte rapporten om de ansattes psykiske belastningsskader i etaten, som viser at det er utbredt.
– Det er både systemsvikt og et sykdomstegn at rapporten ikke har hatt større betydning for arbeidsgiver og staten, sier Fredriksen, som mener det er åpenbart at belastningene i Tromsø fengsel vil øke som følge av kuttet av operative førstebetjenter.
I dommen slipper de ansatte å betale statens saksomkostninger. Det gjør dommerne fordi de ansatte hadde god grunn til å prøve saken for retten, og at saken hadde prinsipielle sider.
Forbundsstyret i NFF skal fredag 31. mai avgjøre hvorvidt forbundet anker eller ikke.