JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Før lønnsoppgjøret i staten: – Vi mister mange på grunn av lav lønn

Kompetanselekkasjen kan tettes, men da må lønna opp, melder forbundsleder.
Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er bekymret over lønnsutviklinga i kriminalomsorgen.

Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) er bekymret over lønnsutviklinga i kriminalomsorgen.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no

– Det er en stor utfordring at vi mister så mange ansatte blant annet på grunn av lav grunnlønn, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), Asle Aase.

Torsdag starter lønnsoppgjøret for statsansatte.

– Økt kjøpekraft er prioritet nummer én

Lønnsutviklinga for de ansatte i staten, inkludert kriminalomsorgen, var best i perioden 2004–2014. Fra 2016 bremset utviklinga noe opp.

Rundt 15.700 statsansatte, nesten en tiendedel, regnes som lavtlønte. Det vil si at de har ei årslønn under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Inkludert tillegg for ubekvem arbeidstid, betyr det alt under under 490.230 kroner i årslønn.

Selv om de har blitt holdt oppe med framforhandla tillegg, utgjør deres lønnsutvikling «forsvinnende lite» sammenliknet med lønnsmassen til de med mer utdanning, ifølge en rapport som kom fra Fafo i fjor.

– Alle utfordringene våre løses ikke i et enkelt mellomoppgjør, men jeg håper vi kommer til et resultat med en klar lavlønnsprofil, hvor alle medlemmene får en økt kjøpekraft. Økt kjøpekraft er prioritet nummer én, sier Asle Aase.

Mye lest: Tor Michael er fortsatt lavtlønt etter 23 år i staten: – Tar på motivasjonen

Må over anslått prisvekst

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund inngår som ett av forbundene i LO Stat.

Skal LO Stats forhandlere lykkes i å levere på økt kjøpekraft, må forhandlingsresultatet ligge over anslått prisvekst.

Lista ble lagt med oppgjøret i privat sektor forrige uke. Her ble resultatet et generelt tillegg på 7,50 kroner timen til alle som er omfattet av forhandlingen. Lavtlønte ble derimot sikret tillegg på 10,50 kroner timen.

Ramma for privat sektor, det vil si den antatte gjennomsnittlige lønnsveksten etter at også lokale tillegg er gitt, ble satt til 5,2 prosent.

– Det private oppgjøret satte normen for våre forhandlinger. Vi har gitt uttrykk for at det er en del utfordringer som må løses, men om de løses i mellomoppgjøret eller må tas i neste hovedoppgjør er altfor tidlig å spekulere om, sier Aase.

Oversikt: Dette er den vanligste lønna i Norge

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse