JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Akutte tiltak i Fengsels-Norge

Krever nytt kvinnefengsel i Oslo: – Nå er det tid for handling

Stian Estenstad i Røde Kors Nettverk etter soning ser ikke på hastetiltaket med kvinnesoning i Skien som en varig løsning.
Hele 51 prosent av alle kvinner som soner i dag, skal ifølge Stian Estenstad løslates i region Øst. – Skal det være et forsvarlig tilbud, så trenger vi en større enhet i Oslo, sier han.

Hele 51 prosent av alle kvinner som soner i dag, skal ifølge Stian Estenstad løslates i region Øst. – Skal det være et forsvarlig tilbud, så trenger vi en større enhet i Oslo, sier han.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Selvmordet på Bredtveit fengsel 11. mars har satt fart på arbeidet med å opprette forsvarlige soningsformer på høyt sikkerhetsnivå for kvinnelige innsatte.

Før helga ble det kjent at Telemark fengsel Skien avdeling, som i dag rommer 82 mannlige innsatte, innen sommeren skal omgjøres til kvinnefengsel.

Les mer: Fengsels-Norge innfører akutte tiltak etter selvmord

Fortsatt preget etter Bredtveit

Leder i Røde Kors Nettverk etter soning, Stian Estenstad, sier han fortsatt er preget etter nyheten om hendelsen på Bredtveit.

Han mener politikere og faglige tillitsvalgte må handle nå. Han er utålmodig på vegne av alle kvinnene han har møtt i flere norske fengsel som sliter.

Vi møter han i tilbakeføringssenteret i Oslo, der mange tidligere innsatte tilbringer tid på jobb eller skole.

– Statsråd Mehl har nevnt at det skal settes ned et utvalg som skal jobbe med kvinners soningssituasjon og deres psykiske helse. Men jeg mener at det nå ikke er tid for flere utredninger. Dette vet vi masse om. Nå er det tid for handling, sier Estenstad.

– Kan det å flytte kvinnene til Skien fengsel løse noe av utfordringen?

– Som et akutt tiltak så kan dette være en god idé, men dette løser ikke alle problemer på sikt.

Les også: Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

Savner nytt kvinnefengsel i Oslo

Hele 51 prosent av alle kvinner som soner i dag, skal ifølge Estenstad etter hvert løslates i region Øst.

– Skal det være et forsvarlig tilbud, så trenger vi en større enhet helst i Oslo, sier han.

Samtidig har Oslo kommune sagt nei til å bygge et nytt fengsel på Bredtveittomta.

– For å drive et godt og viktig tilbakeføringsarbeid for kvinnene, så mener jeg et nytt og moderne kvinnefengsel bør ligge i nærheten av hovedstaden, sier Estenstad.

Han mener det er bedre å bygge det på Østlandet framfor å ha mange små enheter spredt rundt slik det er i dag. Skien blir på sikt for langt unna Oslo, mener Estenstad.

– Men for å løse den akutte situasjonen nå er det moderne Skien fengsel med alle tilbud en god midlertidig løsning, sier han.

Han har et stikk til politikerne.

– Jeg synes litt av problemet nå er at politikere vil ta med seg arbeidsplasser til sine hjemkommuner, og også fagbevegelsen ser seg litt blind på at de skal skape arbeidsplasser. Så kommer de kvinnelige innsatte, de det gjelder, litt i skyggen, sier han.

Les mer: Norge skiller seg ut med mange selvmord blant fengselsinnsatte

Krever handling

Estenstad har som tidligere fengselsbetjent vært primus motor i å bygge opp Tilbakeføringssenteret i Oslo.

Her er både Voksenopplæringa, deler av Oslo friomsorgskontor og møtesteder for frivillige med soningsbakgrunn samlet under samme tak.

Han ber beslutningstakerne nå tenke igjennom plasseringen av et større fengsel ikke minst med tanke de som skal motta stafettpinnen, slik at både kommunale tjenester og frivillige organisasjoner får mulighet til å forberede og bidra inn i tilbakeføringsarbeidet.

Stian Estenstad håper nå at de som sitter med makten tenker igjennom mer langsiktige, bærekraftige løsninger for samfunnet.

Bakgrunn: Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse