AVVISER SNIKPRIVATISERING: De planlagte sammenslåingene er ikke ledd i å presse deler av kriminalomsorgen over til private aktører, forsikrer Høyre.
Eivind Senneset
Høring i justiskomiteen:
Regjeringa presser kriminalomsorgen i retning av private løsninger, hevder NFF. Dette sier Høyre
Private og ideelle organisasjoner er til stor hjelp med tilbakeføring til samfunnet, men de vil ikke erstatte den offentlige kriminalomsorgen, ifølge Frida Melvær (H).
edv@lomedia.no
Når fengsler og friomsorg planlegges sammenslått under større enheter, er det «en avledningsmanøver» og et ledd i å presse kriminalomsorgen i retning private løsninger. Det hevder forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Uttalelsen kom under tirsdagens høring i Stortinget om endringer i straffegjennomføringsloven.
Frida Melvær (H) sitter i justiskomiteen, som fram til 9. februar behandler lovforslaget. Hun finner påstanden om privatisering merkelig.
– Vi har ingen intensjon om å privatisere kriminalomsorgen, så hvor han tar dette fra er vanskelig å se, skriver Melvær i en epost til NFF-magasinet.
Saken fortsetter under bildet.
Frida Melvær (H) lover tilføring av ressurser til både fengsler og friomsorg.
Øyvind Aukrust
Melvær understreker at kriminalomsorgen får mye god hjelp fra private og ideelle organisasjoner, særlig innen tilbakeføring til samfunnet etter soning. Det erstatter likevel ikke en offentlig drevet kriminalomsorg, skriver hun.
Regjeringa ønsker å legge ned Kriminalomsorgens fem regioner og erstatte dem med 12 enheter direkte underlagt Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).
Ifølge regjeringa vil det gi bedre kriminalomsorg, med sterkere lokale enheter, likebehandling av domfelte, og bedre flyt mellom høyere og lavere sikkerhetsnivå og soning i frihet.
Bak Prop. 143 L (2019–2020) ligger også intensjonen om å bruke mindre penger på administrasjon, mer til arbeid med fengslede og domfelte.
Ap: – Dette er sentralisering
– Det er et sentralisering når 70 fengsler og friomsorgskontorer er tenkt sammenslått til det som i realiteten er 12 regioner med et tungt KDI på toppen, sier en av Arbeiderpartiets representanter i Stortingets justiskomité, Maria Aasen-Svensrud til NFF-magasinet.
– Vi kjenner høyrepolitikk når vi ser den. De kaller det effektivisering, sømløshet og slanking av offentlig sektor. Vi vet at når man vil slanke offentlig sektor, betyr det å åpne døra for private aktører, sier Aasen-Svensrud.
Saken fortsetter under bildet.
Maria Aasen-Svensrud (Ap) vil sende forslaget tilbake til regjeringa med beskjed om å gjøre grundigere arbeid.
Ole Palmstrøm
Ingenting tilsier at omorganiseringa vil styrke verken bemanning, innhold i soninga eller rehabiliteringa an straffedømte, mener hun. Regjeringa svarer derfor ikke på noen av de spørsmålene som er reist av ansattes organisasjoner og samfunnet for øvrig de seinere åra, sier justispolitikeren som selv har bakgrunn fra fengselsarbeid.
Friomsorg
Både NFF-leder Aase og forbundsleder i Fellesorganisasjonen Mimmi Kvisvik uttrykte i høringa bekymring for friomsorgen. De er redd friomsorgen vil stå laglig til for kutt hvis de plasseres i samme budsjettenheter som de tunge fengselsinstitusjonene.
Men for å få bedre progresjon i straffegjennomføringa, kreves tettere samarbeid mellom fengslene og friomsorgen enn i dag, mener Frida Melvær, derav ønsket om å samle dem under felles lokal ledelse. Ifølge Høyres justispolitiker skal penger som frigjøres når regionkontorene legges ned, bidra til å styrke det lokale leddet, også friomsorgen.
Tvangsmiddel: Denne maska skal verne fengselsansatte. Den kan også bli ei dødsfelle, advarer fagfolk
Isolasjon
Sivilombudsmann Hanne Harlem uttrykte under høringa tirsdag bekymring for at lovforslaget kaster for lite lys på hvem som har ansvar for å begrense isolasjon i fengslene. Nærmere bestemt hvilke ledd som skal etterprøve vedtak om utestenging fra fellesskap dersom regionkontorene forsvinner. Allerede har det gått halvannet år siden Sivilombudsmannen slo alarm om omfanget av isolasjon og isolasjonsskader i fengslene.
Justisdepartementet er i ferd med å gå gjennom paragrafen om utelukking fra fellesskap, svarer Melvær. I den nye modellen vil de lokale straffegjennomføringsenhetene få økt beslutningsmyndighet, lover hun.
Ifølge Melvær er lovforslaget tydelig på når beslutninger om utelukkelse fra fellesskap skal meldes eller besluttes av KDI. Direktoratet vil ellers være klageinstans i alle saker som er besluttet lokalt. Det skal styrke rettslikheten for de innsatte.
Unntakstilstander: Tobarnsmor Tina (28) jobbet 12-timersvakter under krisa. Barna ba henne begynne på «den vanlige jobben» igjen
Savner bredere involvering
Arbeiderpartiet kommer til å si nei til hele forlaget til omorganisering, ifølge Maria Aasen-Svensrud.
– Vi er ikke imot å diskutere en omorganisering av strukturen, men da måtte målet vært en bedre kriminalomsorg. Skulle vi oppnådd det, måtte ansattes organisasjoner, ledere, Sivilombudsmannen og frivillige og ideelle aktører vært med på utforminga. Det ser de ikke ut til å ha vært i tilstrekkelig grad.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen