Lønnsoppgjør
Intern LO-strid: Jernbanetillitsvalgte vurderer å bryte med LO
Det ulmer i Norsk Jernbaneforbund etter at lønnsforhandlingene for jernbaneansatte ble flyttet til LO sentralt.
NJF-tillitsvalgte Janina Hortman og Ola Rune Kleiven er opprørt over vedtaket som flytter Spekter fra LO Stat til LO.
Morten Hansen
morten.hansen@lomedia.no
– Hvis ikke LO ser seg tjent med NJFs 7000 medlemmer i LO-familien, så får det være sånn. LOs eldste forbund kan ikke være gisler i eget hus. Det er kanskje stygt sagt, men det er sånn det føles, sier Ola Rune Kleiven.
Han er NJFs hovedtillitsvalgt for folkene som jobber ute i jernbanesporet for Bane Nor.
Beslutningen fra LOs sekretariat om at Spekter-området i LO Stat skal bli overført til LO sentralt, har slått ned som en bombe blant Norsk Jernbaneforbunds (NJF) tillitsvalgte.
Bakgrunn: LO endrer lønnsforhandlingene for 52.000 medlemmer
Maktarroganse
I dag har LO Stat det overordnede ansvaret for lønnsforhandlingene i blant annet statseide virksomheter som Vy, Bane Nor og Mantena.
De tillitsvalgte er redd Jernbaneforbundet får mindre innflytelse på medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår når ansvaret flyttes til LO sentralt.
Kleiven konstaterer at mange mener forbundet må ta en seriøs diskusjon på muligheten for å stå utenfor LO.
At Fellesforbundet og Fagforbundet overstyrer de små forbundene, opprører mange.
Han påpeker at det er mange tillitsvalgte som er forferdet over det som har skjedd, og som ikke er fremmed for tanken med å bryte med LO.
– Hvis LO skal bli et maktarrogant organ for enkelte forbund, ser jeg ikke at Jernbaneforbundet får noe igjen for å betale medlemskapet i LO. Det er ikke noen trussel – det er en erkjennelse av at situasjonen har endret seg, understreker Kleiven.
Dette svarer LO
NJF-magasinet har spurt LO om en kommentar på at flere NJF-tillitsvalgte mener medlemskapet i LO må diskuteres.
Første nestleder Sissel M. Skoghaug kommenterer ikke diskusjonen om å forlate LO, men svarer i en e-post at LO har hatt en omfattende prosess i forkant av vedtaket, der målet har vært å sikre at man har den beste organiseringen for medlemmene.
– Dette handler rett og slett om å samordne og styrke arbeidet med tariffavtalene i flere sektorer, sier Skoghaug.
Mindre innflytelse
Ola Rune Kleiven poengterer at en sånn diskusjon hadde vært utenkelig for ett år siden. Men måten de to store forbundene og LO-ledelsen har gjennomført prosessen, har gjort spørsmålet aktuelt.
– Fagforbundet må gjerne gå ut av LO Stat og inn i LO. Men hvorfor skal Fagforbundet har innflytelse på vår lønnspolitikk? Har de ikke nok med sin egen? Vår lønnspolitikk fungerer, sier Kleiven.
Han understreker at Jernbaneforbundet absolutt er med på å løfte i flokk og være solidariske.
– Men vi vil ikke bli diktert og miste innflytelse på eget oppgjør. Får Fagforbundet styre, blir det enda mer sentralt, og vi får mindre handlingsrom til å løfte våre grupper som henger etter, sier Kleiven.
Fagforbundet-nestleder Odd Haldgeir Larsen har uttalt at vedtaket er framtidsretta, og han sier det det tidlig ble klart at det ville være vanskelig å finne et kompromiss alle kunne leve med.
– FO og Fagforbundet har 70 prosent av medlemmene i Spekter. Det har vært krevende diskusjoner i arbeidsgruppa, men jeg mener demokratiet funker når FO og Fagforbundet har en så stor andel av medlemmene. Jeg tror dette er en løsning medlemmene våre er godt tjent med, sier han.
Slik deles LO Stat
I september vedtok LO at tariffansvaret for Spekter skal flyttes fra LO Stat til LO fra 1. januar 2026.
Allerede i november har LO Stat representantskapsmøte, som tilsvarer et landsmøte og er det høyeste organet.
Det er vedtatt at representantskapsmøtet deles i to.
November 2024: Vedtekter og valg av tillitsvalgte behandles. De vil bli valgt for en fireårsperiode.
Høsten 2025: Overgangen for Spekter-delen vedtas, og representantskapsmøtet, med fordeling av delegater ut fra medlemmer i staten, vedtar den nye organisasjonen for LO Stat.
Det nye LO Stat skal ha ansvaret for det statlige tariffområdet fra 2026.
– Hvilket problem?
Janina Hortman, leder av Elektropersonalet forening i NJF er på linje med Kleiven. Hun er spent på hvilke praktiske følger det vil få.
– Vi som er litt lenger ned i systemet, er usikre på hva dette vedtaket betyr for oss. Jeg må innrømme at jeg er skeptisk, sier Hortman.
Hun påpeker at de lokalt tillitsvalgte er fornøyd med hvordan LO Stat har forvaltet tariffområdene i Spekter.
– LO Stat kjenner våre tariffavtaler. Og våre forhandlinger ute i virksomhetene har fungert godt for oss. Hva som skal bli bedre med å flytte Spekter-området over til LO sentralt, har jeg problemer med å forstå, sier Hortman.
Hun trekker også fram kurstilbudet til LO Stat.
– De vet hvilke behov vi har ute i virksomhetene, og har tilbudt kurs som vi har nytte av. Dette er et tilbud jeg er redd vil bli svekket nå, sier Hortman.
– To forbund som bestemmer
Da vedtaket var et faktum sa LO-nestleder Sissel M. Skoghaug at målet er å sikre den beste organiseringen for medlemmene.
Hortman konstaterer at det er de store forbundene i LO, Fagforbundet og Fellesforbundet, som sikret flertall for endringen sammen med LOs ledelse og FOs stemme.
– Jeg synes det begynner å bli litt vel tydelig at det er to forbund som bestemmer det meste i LO. Om det er lurt er jeg ikke sikker på, sier Hortman.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.