JERNBANEMILJØ: Jernbanemusikken i Trondheim er velkjent innslag på blant annet 17. og 1. mai. Fram til i fjor har øvelsene skjedd i lokalene på Marienborg. Nå får de ikke lenger lov av Bane Nor Eiendom å ha sitt tilholdssted der.
Jernbanens Musikkorps Trondheim
Oppsplitting av jernbanen:
Jernbanemusikken er kastet ut fra verkstedhallen i Trondheim
I over 80 år har Jernbanens Musikkorps Trondheim (JMT) hatt jernbaneområdet på Marienborg som sin base. Nå vil ikke Bane Nor la dem få øve der lengre.
morten.hansen@lomedia.no
I løpet av disse årene har JMT hatt sine øvinger der det til enhver tid har vært mulig, enten i verkstedhallen eller i kantina på Marienborg. Og mellom øvingene har korpset fått lov til å oppbevare instrumenter, noter og uniformer i lokalene.
Men i fjor ble en 81 år gammel tradisjon brutt. Bane Nor Eiendom mente jernbanemusikken ikke hadde noe å gjøre i lokalene på Marienborg.
– Da bygningsmassen ble overdratt fra Mantena til Bane Nor fikk vi beskjed om at dette ikke skulle få noen innvirkning på vårt nærvær. Sånn har det ikke blitt. I fjor fikk vi beskjed om at det er uforenelig med verksteddriften at korpset har basen der, sier Ar
Se lista: Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget
Får ikke leie parkeringsplass
Han forteller at korpset har tatt kontakt med både Mantena og SJ – som er Mantenas oppdragsgiver – og fått beskjed om at de ikke har noe imot å ha korpset i lokalene. Bane Nor Eiendom står imidlertid på sitt og ga i fjor høst beskjed om at både korps og utstyr måtte ut av lokalene.
– Vi har fått nytt øvingslokale på en ungdomsskole, men lagringsplass for utstyret var det vanskeligere å skaffe. Derfor kjøpte vi en kapellhenger. Vi søkte Bane Nor Eiendom om å få leie en plass inne i et tomt verkstedlokale, slik at vi kunne oppbevare hengeren og utstyret tørt om vinteren. Men heller ikke det var mulig å få til, sier Hesjedal.
Svaret fra Bane Nor Eiendom var at dette lokalet kun skulle leies ut til jernbanerelatert virksomhet. Det ble ikke jernbanemusikken regnet som.
– Det var et svar som såret både meg og mange av musikerne. Jeg vil tro at de fleste som ser oss marsjere i togene på 1. mai og 17. mai regner oss som jernbanerelatert. Vi som spiller i korpset føler oss i høyeste grad som en del av jernbanefamilien. Selv om ikke alle er ansatt i jernbanen, merkes tilknytningen når man øver blant togene på Marienborg. Det er noe vi er stolte over, fastslår Hesjedal.
Han stusser og over at Bane Nor Eiendom er så klare på at det skal være jernbanevirksomhet i det tomme lokalet.
– Samtidig har lokalet vært brukt til mye annet opp gjennom årene. Blant annet ølbrygging, konstaterer Hesjedal.
DEL AV EN KULTUR: Jernbanemusikerne er såret, fordi korpsøvelsene ikke regnes av Bane Nor som jernbanerelatert virksomhet.
Jernbanens Musikkorps Trondheim
Velvilje og fleksibilitet
Han mener det nå har gått prestisje i avslaget fra Bane Nor, som på sin side har argumentert med helse, miljø og sikkerhet for å nekte korpset muligheten til å leie lokaler. Den tidligere verkstedsjefen mener det hadde vært enkelt å løse de utfordringene.
– Argumentet med HMS er selvfølgelig vanskelig å imøtegå. Det er både kraner og smøregraver i verkstedlokalene. Men med velvilje og fleksibilitet har det ikke vært noe problem til nå. Vi har medlemmer som jobber på Marienborg og som kjenner lokalene godt. I tillegg er det mange muligheter i tillegg til verkstedhallene, sier Hesjedal.
Vant anbudet: Verkstedarbeidere fikk gladmelding: Mantena skal vedlikeholde togene for SJ i Norge
Kultur i veggene
Han synes det er synd at det plutselig har blitt umulig for korpset å ha en tilknytning til det fysiske miljøet de har vært en del av i åtte tiår. Korpslederen understreker at øvingslokalene har vært med på å forsterke kulturen de ser seg selv som en naturlig del av – jernbanekulturen.
– Vi har alltid hatt, og har fortsatt, et godt forhold til Bane Nor. De bruker oss ved mange anledninger når det er naturlig. Men akkurat her er det lite velvilje. Vi forlanger ikke å få øve på et spesielt sted på Marienborg. Vi har vært vant til å flytte rundt når behovene og arealene har endret seg. Men vi har alltid fått anledning til å få ny plass å øve og ha utstyret vårt, sier Hesjedal.
2015: Jernbanemusikanter satte «verdensrekord»
Sikkerhetskrav
Hilde Marie Braaten, senior kommunikasjonsrådgiver i Bane Nor Eiendom, skriver i en epost at de forstår at JMT er skuffet over at de ikke får ha korpsøvelser i lokomotivverkstedet.
– Lokomotivverkstedet på Marienborg er en arbeidsplass med stor aktivitet, sikkerhetskrav og påbud om synlighetstøy, vernesko og hjelm. Derfor er det ikke lenger mulig å ha korpsøvelser i verkstedet, skriver Braaten.
Bane Nor Eiendom er i kontakt med leietakere på Marienborg for å avklare leieforhold framover, blant annet lokaler som korpset kan bruke.
– Vi holder kontakten med Jernbanens Musikkorps i Trondheim om dette, og hengeren deres med utstyr står trygt parkert innenfor området, skriver Braaten.
Jernbanens Musikkorps Trondheim
Stiftet 18. august 1939.
Består i dag av om lag 50 aktive medlemmer.
Fram til slutten av 60-årene var det kun jernbanefolk som spilte i korpset. Nå er korpset også åpent for andre.
Dirigent Runar Valheim Værnes.
Mest lest
FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).
Alf Ragnar Olsen
Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt
UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.
Glen Musk
Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene
Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.
Idun Teeuwen
Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn
Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)
Eirik Dahl Viggen
390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene
SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.
Stortinget
Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV
SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.
Eivind Senneset
Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?
Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».
Jan-Erik Østlie
Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder
I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.
Simen Aker Grimsrud
Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene
MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.
Alf Ragnar Olsen
Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna
TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.
Privat
Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto
Iselin Nybø
NFD / Øyvinn Myge
Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner
Torgeir Knag Fylkesnes
Jo Straube / SV
Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen
Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.
Emmie Olivia Kristiansen
Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene
Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.
Håvard Sæbø
Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad
Kommentar
(Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»
Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.
Jan-Erik Østlie
Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte
NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.
Tormod Ytrehus
Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet
SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.
Håvard Sæbø
Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar
Jan-Erik Østlie