Norsk Jernbaneforbund gir 162.500 kroner årlig til Norsk Folkehjelp
Pandemien har ført til økt ulikhet i verden. NJF fortsetter å støtte demokratibygging i Colombia.
ENGASJERT: Henriette Killi Westhrin fra Norsk Folkehjelp fortalte om situasjonen i verden på landsmøtet i NJF.
Ole Palmstrøm
katharina@lomedia.no
Siden 2016 har Norsk Jernbaneforbund (NJF) gitt Norsk Folkehjelp 100 000 kroner i året til demokratibygging i Colombia. På landsmøtet i 2021 vedtok delegatene å fortsette og støtte arbeidet med den samme summen.
– Vi i Norsk Folkehjelp er utrolige glad for at Norsk Jernbaneforbund er med på laget, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
I tillegg vedtok landsmøte å gi 62 500 kroner årlig i frie midler som Norsk Folkehjelp kan benytte der det trengs. For hver 1000 kroner forbundet støtter Norsk Folkehjelp med, gir Norad ytterligere 9000 kroner.
– Dette er en fin solidarisk måte å samle inn midler på som gjør at pengene vokser, sier Killi Westhrin.
Les også: Jernbanegodset må prioriteres foran vei og persontrafikken
Fattigdommen øker
Pengene kommer godt med. I Colombia har koronapandemien ikke bare vært en helsekrise, men den har også ført til økt ulikhet og en matvarekrise. Rundt 5,2 millioner mennesker på landsbygda i Colombia har ikke midler til å dekke behovene sine. 2,1 millioner mennesker er ute av stand til å skaffe seg et minimum som skal til for å overleve, forteller Killi Westhrin.
– Analyser viser at fattigdommen kan stige med opp til 50 prosent, og den ekstreme fattigdommen kan øke til å omfatte 15 prosent av befolkningen i Colombia, sier Killi Westhrin.
Halvparten av befolkningen fått sin første dose, smittetallene er på vei opp og landet sliter med å skaffe dose nummer to til befolkningen.
Viktig lesning: Jernbaneforbundet er en del av det grønne skiftet
Farlig å kjempe for rettferdighet
Norsk Folkehjelp har en rekke samarbeidspartnere i Colombia. Noen av dem er aktivistorganisasjoner som spiller en sentral rolle i å gjøre samfunnet mer rettferdig og for å minske ulikhet.
– Etter framgang i mange år, ser vi særlig de siste ti årene en tendens til innskrenkning av sivilsamfunnets handlingsrom.
Generalsekretæren som selv har besøkt Colombia forteller om innstramming av lovverk, overdreven voldsbruk og i verste fall drap.
– Ingen steder i verden er det så farlig å være sivilsamfunnsaktivist som i Colombia. Siden 2015 er 177 mennesker drept. Trusler, trakassering og arrestasjoner er dagligdags også for våre partnerne.
Mye lest: Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.