JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk Jernbaneforbund gir 162.500 kroner årlig til Norsk Folkehjelp

Pandemien har ført til økt ulikhet i verden. NJF fortsetter å støtte demokratibygging i Colombia.
ENGASJERT: Henriette Killi Westhrin fra Norsk Folkehjelp fortalte om situasjonen i verden på landsmøtet i NJF.

ENGASJERT: Henriette Killi Westhrin fra Norsk Folkehjelp fortalte om situasjonen i verden på landsmøtet i NJF.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

Siden 2016 har Norsk Jernbaneforbund (NJF) gitt Norsk Folkehjelp 100 000 kroner i året til demokratibygging i Colombia. På landsmøtet i 2021 vedtok delegatene å fortsette og støtte arbeidet med den samme summen.

– Vi i Norsk Folkehjelp er utrolige glad for at Norsk Jernbaneforbund er med på laget, sier Henriette Killi Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

I tillegg vedtok landsmøte å gi 62 500 kroner årlig i frie midler som Norsk Folkehjelp kan benytte der det trengs. For hver 1000 kroner forbundet støtter Norsk Folkehjelp med, gir Norad ytterligere 9000 kroner.

– Dette er en fin solidarisk måte å samle inn midler på som gjør at pengene vokser, sier Killi Westhrin.

Les også: Jernbanegodset må prioriteres foran vei og persontrafikken

Fattigdommen øker

Pengene kommer godt med. I Colombia har koronapandemien ikke bare vært en helsekrise, men den har også ført til økt ulikhet og en matvarekrise. Rundt 5,2 millioner mennesker på landsbygda i Colombia har ikke midler til å dekke behovene sine. 2,1 millioner mennesker er ute av stand til å skaffe seg et minimum som skal til for å overleve, forteller Killi Westhrin.

– Analyser viser at fattigdommen kan stige med opp til 50 prosent, og den ekstreme fattigdommen kan øke til å omfatte 15 prosent av befolkningen i Colombia, sier Killi Westhrin.

Halvparten av befolkningen fått sin første dose, smittetallene er på vei opp og landet sliter med å skaffe dose nummer to til befolkningen.

Viktig lesning: Jernbaneforbundet er en del av det grønne skiftet

Farlig å kjempe for rettferdighet

Norsk Folkehjelp har en rekke samarbeidspartnere i Colombia. Noen av dem er aktivistorganisasjoner som spiller en sentral rolle i å gjøre samfunnet mer rettferdig og for å minske ulikhet.

– Etter framgang i mange år, ser vi særlig de siste ti årene en tendens til innskrenkning av sivilsamfunnets handlingsrom.

Generalsekretæren som selv har besøkt Colombia forteller om innstramming av lovverk, overdreven voldsbruk og i verste fall drap.

– Ingen steder i verden er det så farlig å være sivilsamfunnsaktivist som i Colombia. Siden 2015 er 177 mennesker drept. Trusler, trakassering og arrestasjoner er dagligdags også for våre partnerne.

Mye lest: Slik dumper selskapene sjåførlønna. Her bytter falske dokumenter eier

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse