Onsdag gikk verkstedarbeiderne ut i en tre timer lang politisk streik. De møtte opp for å kreve svar av politikerne på hvordan Norge skal bevare kompetanse på vedlikehold av tog.
Anders Hauge-Eltvik
Anbud på jernbanen
Verkstedarbeidere i politisk streik: Krever at vedlikeholdet av tog skjer i Norge
Ikke bare risikerer de å miste jobbene. De er minst like bekymret for at Norge svekker beredskapsevnen når vedlikeholdet av tog sendes ut av landet.
morten@lomedia.no
anders@lomedia.no
I sommer ble det klart at Vy, som fikk direktetildelt all togtrafikk på Østlandet, valgte Stadler til å vedlikeholde togene.
Mantena, som er eid av staten, tapte anbudskonkurransen.
Kritiske komponenter
Onsdag gikk verkstedarbeiderne ut i en tre timer lang politisk streik.
De er ikke bare bekymret for arbeidsplassene sine. De mener anbudstapet også vil svekke den norske sikkerhets- og beredskapsevnen.
– Vy har nå tildelt et utenlandsk selskap jobben med å vedlikeholde togene som går på Østlandet, uten at det foreligger krav om at kritiske komponenter skal vedlikeholdes i Norge, sier Glenn Noss, tillitsvalg for verkstedarbeiderne i Mantena på Grorud i Oslo.
Glenn Noss.
Anders Hauge-Eltvik
Sendes til lavkostland
Han påpeker at vedlikeholdskontrakten som gikk til sveitsiske Stadler kan medføre at togenes understell blir sendt til lavkostnadsland. Stadler har blant annet et stort verksted i Ungarn som vedlikeholder toghjul.
– I en krisesituasjon vil store deler av togene våre befinne seg tusenvis av kilometer unna. Dette vil svekke Norges beredskapsevne betraktelig, sier Noss.
Trenger volum i Norge
Hovedtillitsvalgt for verkstedarbeiderne i Mantena, Dag-Arne Johansen, sier konkurransen på togvedlikehold er nå så hard, det er omtrent umulig å tjene penger på de kontraktene som inngås. I sin appell under streikemarkeringen utenfor Stortinget understreket han at Mantena er avhengig av et visst volum for å kunne fortsette med tyngre vedlikehold i Norge.
– Hvis et så viktig volum som i trafikkpakke Østlandet går utenlands, risikerer vi at alt tungt vedlikehold forsvinner ut av landet, sa Johansen.
Dag-Arne Johansen.
Anders Hauge-Eltvik
Etterlyser regjeringen
Han mener den harde anbudskonkurransen er en av konsekvensene av jernbanereformen.
– Regjeringas manglende handling på å få jernbanen på rett kjøl igjen, er tydelig. Og sterkt beklagelig.
Verkstedarbeiderne i Mantena krever derfor at det settes krav til styrende myndigheter om at tyngre komponentvedlikehold fortsatt skal utføres i Norge.
– Dette for å sikre jernbaneberedskapen, for å sikre norske arbeidsplasser, og for å sikre fortsatt statlig togvedlikehold i Norge. Regjeringa må komme på banen, og vise handlekraft – nå, sa Johansen i sin appell.
Han advarer mot at 100 arbeidsplasser i Mantena kan forsvinne dersom ikke tyngre vedlikehold i Norge sikres.
SV varsler forslag
På markeringen utenfor Stortinget var også SV, MDG og Rødt på plass. SVs Freddy André Øvstegård takket de oppmøtte for å reise saken.
– Jernbanereformen har til nå bare skapt kaos, og den største regninga er det dere som jobber her som får. Og nå har det begynt å gå utover beredskapen på alvor, sier han.
Han sier det er gode grunner til å ha vedlikeholdskompetansen i Norge, og viser til krig og urolige tider, og nylig stengte grenser under pandemien.
– SV skal fremme et eget forslag om å stanse tildelinga av vedlikeholdskontrakten. Da må Stortinget ta aktivt stilling, og jeg håper sikkerhet trumfer markedsliberalistiske eksperimenter, sa han.
Freddy André Øvstegård.
Anders Hauge-Eltvik
Janne Håkonsen, leder i Lokomotivpersonalets Forening Oslo, er ikke i tvil om hva hun synes:
– Regjeringa bør skaffe seg en jernbanepolitikk. Dere har sett dere nødt til å gå til politisk streik for beredskapen på vegne av hele sektoren og befolkninga ellers. Det skulle faen ikke være nødvendig, tordnet hun.
Janne Håkonsen.
Anders Hauge-Eltvik
Verkstedarbeiderne i Mantena frykter for arbeidsplassene om anbudstildelinga ikke stoppes.
Anders Hauge-Eltvik
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com