Morten Hansen" />
Bussjåfør Hamideh Rezaii (46) i Vy har et glødende hjerte for barna i Afghanistan.

Bussjåfør Hamideh Rezaii (46) i Vy har et glødende hjerte for barna i Afghanistan.

Morten Hansen

Hjelper barn i Afghanistan til skolegang:

Vy-sjåfør Rezaii (46) har fire barn hjemme. I Kabul har hun 250

En tur hjem til fødelandet ble starten på en organisasjon som nå har ansvaret for utdanningen til 250 barn i Kabul. – Barn skal være på skolen – ikke på gata, sier bussjåfør Hamideh Rezaiis i Vy.15.11.2021
11:37
15.11.2021 15:20

morten@lomedia.no

Hamideh Rezaii har startet bussen og kjørt ut fra Hemnes garasje i Aurskog-Høland. De andre sjåførene har fulgt etter. Parkeringsplassen er tom, men en av Rezaiis kollegaer står igjen. Nå banker han forsiktig på bilvinduet mitt.

– Du må være raus med superlativene når du skriver saken din. Hamideh er et fantastisk menneske.

En annen virkelighet

Rezaii har akkurat servert vafler og kaffe på pauserommet på Hemnes garasje. Det er her hun har basen når hun er på jobb som bussjåfør for Vy buss. Tankene hennes er et helt annet sted.

– Jeg tenkte; hva gjør de her? Barn som er 8, 9, 10 år gamle skal være på skolen. De skal ikke stå på gata og selge blomster og frukt. Hva med framtida deres?

Rezaii forteller om turen hun hadde til familien sin i Kabul for fem år siden. Turen til sitt fødeland – som hun forlot som fireåring.

Nå sto hun her og så på barna som levde helt annerledes liv enn hennes fire egne barn da de var på deres alder. Disse barna ville aldri få de samme mulighetene. Ville aldri kunne bli ingeniør eller lege som hennes egne barn.

Slik ble ideen om Ashiane Omid – Håpets rede – til.

Fikk du med deg denne? Morten passer på ettåring fra Kabul døgnet rundt: – Jeg har måttet hente fram egenskaper som far

Startet i det små

­– Det første jeg tenkte, var at jeg måtte redde dem. De må lære å lese og skrive. De skal bli leger, lærere – alt mulig. De skal være viktige personer i samfunnet. De skal ikke bli selvmordsbombere eller narkomane. Disse barna er Afghanistans framtid, sier Razaii.

Disse tankene tok hun med seg hjem til familien i Norge. Et familieråd ble starten på en organisasjon som nå har ansvaret for utdanningen til 250 barn i Kabul.

– Vi startet med 10 barn. Så ble det 20.

Deretter begynte snøballen virkelig å rulle. Rezaii samlet kvinnenettverket i moskeen hun går i. Også her var det støtte. Alle ville stille opp frivillig.

– I tillegg til de barna vi betaler skolegangen for, hjelper vi 350 familier med blant annet mat og klær. Til sammen støtter vi 500 familier. Det har vokst seg stort, sier Rezaii fornøyd.

Hun kan konstatere at barna hun støtter har forlatt gata og kommet seg på skolebenken.

– Jeg er veldig stolt. Ungene har lært å lese og skrive. De er høflige. Og mange av dem som har vært alvorlig syke, har blitt friske. Jeg ser resultater etter disse fem årene, fastslår Rezaii.

Men selv om det er lyspunkter, erkjenner hun at behovet for hjelp ikke forsvinner. Rezaii og de andre frivillige må fortsette å samle inn penger til skolegang, klær og ved.

– Så alle som har lyst til å bidra, er velkommen til å støtte Håpets rede, smiler Rezaii.

BUSSJÅFØR: Når Hamideh Rezaii parkerer bussen går tankene hennes ofte til barna i Kabul. – De er Afghanistans framtid og skal ikke være på gata. De skal sitte på skolebenken, sier hun.

BUSSJÅFØR: Når Hamideh Rezaii parkerer bussen går tankene hennes ofte til barna i Kabul. – De er Afghanistans framtid og skal ikke være på gata. De skal sitte på skolebenken, sier hun.

Morten Hansen

Frivillighet

Arbeidet Rezaii og de andre frivillige legger ned, er viktig for de som mottar hjelpen. Spesielt nå. Etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut, er situasjonen blitt enda vanskeligere. Det viktigste for Rezaii nå er å sikre familiene før vinteren setter inn.

– Nå kjøper vi inn vinterklær lokalt – og ikke minst ved. Det er kaldt i Afghanistan, og ved er nødvendig for å holde seg i live.

Men det er ikke bare vinteren Rezaii er bekymret for. Jentene – spesielt de eldre – går vanskelige tider i møte.

– Talibans styre rammer jentene hardest. Mange av jentene vi har ansvaret for, har fylt 12 år. Da får de ikke lenger lov til å gå på skole. I stedet for å ta utdannelse, sitter de nå hjemme. Det er forferdelig å tenke på.

Jan Inge tjenestegjorde i Afghanistan: – Jeg håper NATO og det norske Forsvaret løfter blikket

Må gripe muligheten

Hverdagen til jentene i Kabul er en helt annen enn den Rezaiis tre egne jenter har. Hun tenker ofte på hvor heldige døtrene er. Det som er en selvfølge i Norge, virker uoppnåelig i Afghanistan.

– Mine barn har alle muligheter. Jeg har ikke lagt noe press på dem, men jeg har sagt de må gripe den muligheten jentene i Kabul ikke har. Den muligheten jeg selv ikke hadde, sier hun.

De har hørt på mor Rezaii. Eldstegutten ble ingeniør. De to mellomste jentene har valgt medisin. Det samme vil den minste jenta – som går på videregående nå.

– Jeg skulle ønske jeg kunne gjort det samme, smiler Rezaii.

– Jeg hadde også en drøm om å bli lege.

Sånn ble det ikke. Da Sovjet invaderte Afghanistan på slutten av 70-tallet, dro Rezaii og familien til Iran. Der bodde hun til hun giftet seg som 19-åring.

I 1994 kom hun til Norge. Til sin ektemann som allerede bodde her.

– Vi giftet oss i Iran, og så kom jeg hit tre-fire måneder etter. Det var mye enklere før. Vi var ikke så mange innvandrere her da, smiler Rezaii.

Og selv om Norge bød på muligheter, forble legedrømmen bare en drøm.

– Da jeg kom hit, ble det språkopplæring og barn. Jeg hadde ikke muligheten til å følge drømmen.

Først jobbet Rezaii i barnehage. Da hun var 34 år tok hun busslappen.

– Jeg klager ikke. Jeg trives i jobben, og jeg trives i bussen og sammen med kollegaene mine.

Og så har hun fortsatt en drøm.

– Jeg har lyst til å føre T-bane eller tog. Det skal jeg klare en eller annen gang, smiler Rezaii.

Hjem

Men nå har hun ikke tid. Nå er det barna i Kabul som all fritiden brukes på. I sommer og høst har hun brukt ekstra mye tid – og ikke minst tanker – på dem. I mai ble naboskolen til en av skolene Rezaii støtter bombet. Nærmere hundre ble drept – enda flere ble skadet.

– Det var en forferdelig tid. Jeg var syk av bekymring og ringte hele tiden for å få høre nytt. Heldigvis var det ingen av barna våre som ble drept eller skadet. Men to av søsknene til våre barn ble drept. Jeg hadde det vondt. Men de som er der borte, har det mye verre. Det får meg til å stå på enda mer, sier Rezaii.

Når sånt skjer, kjenner hun på avstanden til Afghanistan. Og savnet etter det hun anser som sitt hjemland, blir sterkere.

– Selv om jeg bor i et paradis, savner jeg Afghanistan – folket, landet og familien min – veldig. Jeg bare har bodd der i fire år av livet mitt, men det er hjemmet mitt. Det føles som om man er borte fra sin egen mor. Jeg håper på lysere dager – og drømmer om lysere tider, sier Rezaii.

GODE KOLLEGAER: Hamideh Rezaii trives i jobben - og blant kollegaene på Hemnes garasje.

GODE KOLLEGAER: Hamideh Rezaii trives i jobben - og blant kollegaene på Hemnes garasje.

Morten Hansen

7 spørsmål og svar

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Fulgt alle drømmene mine.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Spiser god mat og kobler av.

3. Hva er ditt første ­barndomsminne?

Jeg husker faktisk barndomshjemmet mitt i Kabul, vi hadde en stor bolig med hage og ­frukttrær hvor jeg lekte med mine søsken.

4. Hva er du lei av?

Følelsen av å ha dårlig tid, vil rekke alt!

5. Hva gjør deg bekymret?

Akkurat nå er det situasjonen i Afghan­istan som bekymrer
meg mest.

6. Hvem har imponert deg mest?

Barna mine, de har oppnådd så mye.

7. Hva vil du anbefale

Afghansk mat, det er godt!

Mange av jentene vi har ansvaret for, har fylt 12 år. Da får de ikke lenger lov til å gå på skole. I stedet for å ta utdannelse, sitter de nå hjemme.

Hamideh Rezaii

15.11.2021
11:37
15.11.2021 15:20Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker