JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ewelina er én av 20 innleide arbeidere som har fått fast jobb hos Sotra Fiskeindustri

– Vi ville ikke fått laksen opp av havet uten utenlandsk arbeidskraft, sier direktør Kjell Inge Eide.
Ewelina Sobocka (til venstre) og Vigdis Vestvik.

Ewelina Sobocka (til venstre) og Vigdis Vestvik.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Siden sommeren har vi skrevet kontrakt om faste jobber med minst 20 av de innleide fra bemanningsselskapet Eterni, sier Kjell Inge Eide, adm. dir ved Sotra Fiskeindustri.

– Hvorfor det?

– Fordi vi ser at de er dyktige. Tror dette skal gå greit så lenge ikke sykefraværet begynner å øke. Vi har noen som utnytter systemet.

Fått fast kontrakt

Polske Ewelina Sobocka (26) er en av om lag 20 polakker ved Sotra Fiskeindustri og har jobbet i Eterni siden 1. desember 2014. Tidligere har hun også jobbet for Sekkingstad og Marine Harvest. Hun veit hva det vil si å jobbe for 90 kroner timen og støttet den nylig avsluttede streiken hos Norse Production.

– Også når jeg jobbet der ønsket vi bedre lønns- og arbeidsforhold, sier hun.

Hos Sotra Fiskeindustri har hun tariffavtale. Det har de nemlig hatt i 20 år her. Og hun trives godt. Særlig fordi hun fra 1. oktober også har fått fast kontrakt som linjeleder på filetavdelingen. Hun driver imidlertid på siste året med nettstudier i finans og økonomi. Så en vakker dag ønsker hun seg jobb som regnskapsfører.

– Men jeg må bli bedre i norsk først, sier hun. På norsk.

Medlem av NNN har hun vært siden april 2015.

Disse polakkene streiker for norsk lønn. Slik beskriver de hverdagen i Norse Production (08.09.17)

Utveksler fisk med Sekkingstad

Sotra Fiskeindustri AS holder til på Glesvær i Sund kommune og ligger om lag 45 kilometer vest for Bergen. 10 minutters kjøring unna Skaganeset hvor Sekkingstad holder til – bedriften som nylig har opplevd en over fire ukers lang streik. Eide har fulgt streiken via avisene, men vil ikke kommentere den i NNN-arbeideren.

Det eneste han sier er at de har valgt en helt annen strategi enn Norse Production.

Han sier han alltid har fulgt reglene i det norske arbeidslivet.

Det mener Eide alle de andre bedriftene han kjenner i Hordaland også gjør. Sotra Fiskeindustri har heller ikke noe formelt samarbeid med Sekkingstad, men utveksler av og til råvarer om nødvendig.

Sotra Fiskeindustri AS ble etablert 3. desember 1991, men allerede i 1980 startet de opp som røkeri under navnet Sotra Seafood AS. Det er laks og ørret de holder på med – filetering og røking.

Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLUBBLEDEREN: Hovedtillitsvalgte for NNN-medlemmene på Sotra Fiskeindeustri AS Garry Benjamin håndterer fiskekasser.

KLUBBLEDEREN: Hovedtillitsvalgte for NNN-medlemmene på Sotra Fiskeindeustri AS Garry Benjamin håndterer fiskekasser.

Jan-Erik Østlie

Trenger utenlandsk arbeidskraft

Om lag 115-120 faste ansatte jobber i produksjonen. I tillegg innleide som på det meste kan være opp til 50. I dag kommer alle disse fra Eterni.

– Vi er fornøyde med Eterni. Alt er norsk, også kontraktene. Og Aleksandr Sharov, konsulenten fra Eterni som er her to ganger i uka og er bindeleddet mellom de ansatte og bedriften, fungerer veldig bra, sier Eide.

HR-sjef Kjetil Søyland forteller at det er flest litauere på fabrikken, men også en del latviere, polakker og slovakere.

– Vi prøver å mikse dem sånn at det ikke skal oppstå for mye klikker. På slutten av 1990-tallet var det bare nordmenn ansatt her. Så kom svenskene. Da de forsvant, begynte vi å ta inn øst-europeere. I dag ville vi ikke klart oss uten dem, sier Søyland.

Eide nikker.

– Vi ville ikke fått laksen opp av havet uten utenlandsk arbeidskraft. Om lag 70 prosent av arbeidskrafta i norsk fiskeindustri er utenlandsk. En gang stakk nordmenn til oljeindustrien, men nå er de kanskje på vei tilbake til oss. I dag har imidlertid vi dyktige arbeidstakere som vi ikke sånn uten videre kan erstatte med nordmenn fra oljebransjen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SLØYING: Innmaten skal også ut. Det sørger blant annet Vladimirs Stebunovs for.

SLØYING: Innmaten skal også ut. Det sørger blant annet Vladimirs Stebunovs for.

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet fornøyd

Konkurranseforholdene er Eide både opptatt av og fortvilet over.

– Vi har ingen sjanser til å konkurrere på foredlede produkter når Marine Harvest i Polen kan betale sine arbeidere 30 kroner i timen. Derfor må vi enten basere oss på hjemmemarkedet eller finne et nisjemarked utenlands.

– Hvordan gikk det da dere fikk Arbeidstilsynet på besøk her i fjor?

– Det gikk bra. Arbeidstilsynet ønsker å bruke oss som mønsterbedrift, sier Eide.

Men noen ting fant de. For eksempel at utenlandske trucksertifikat ikke var omgjort til norske og at det ble funnet avvik i påseplikten. Det siste sier både Eide og Søyland at de ikke visste noe om. Bedriften fikk imidlertid ikke noe pålegg, men et varsel om at Arbeidstilsynet vurderer å gi pålegg. Oppsummeringen var likevel til å leve med. Her heter det blant annet: «Generelt fikk Arbeidstilsynet et godt inntrykk av virksomheten. Virksomheten var samarbeidsvillig, og det kunne raskt og uten hinder fremlegges etterspurt dokumentasjon. Representantene fra virksomheten var velfunderte i systemer og rutiner. Det var Arbeidstilsynets inntrykk at det ble jobbet aktivt med HMS, og det var fokus på å etterleve bestemmelsene om lønns- og arbeidsvilkår for egne og innleide ansatte.»

I disse yrkesgruppene sover de ansatte dårligst

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse