JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp-lederen er på sjarmoffensiv i fagbevegelsen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er på roadtrip hos LO denne uken.
Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

Terje Pedersen, ANB (arkivfoto)

helge@lomedia.no

– Fagbevegelsen er ekstremt viktig. Kvaliteten i Norge er at vi små forskjeller mellom folk. Fagbevegelsen har stått i spissen for det, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

Tirsdag gjestet han landsmøtet til landsmøtet til Norsk Tjenestemannslag (NTL). Onsdag holdt han et flammende innlegg på temauken til Norsk Næringsmiddelarbeiderforbund (NNN). Og torsdag gjester han den store Kommunalkonferansen til LO Kommune.

Det som fenger Sp-lederen hos fagbevegelsen er det politiske innholdet.

– Det som er noe av det viktigste for Norge er at det nettopp er ganske små forskjeller. Noe av det viktigste for å få til det er at folk har et anstendig arbeid. Det er ikke tilskudd på statsbudsjettet. Men at folk har ordentlige og gode arbeidsforhold og en jobb å gå til. At du har en sterk fagbevegelse er en av nøklene til å få til det, mener Slagsvold Vedum.

Sp-lederen: – Vi trenger en sterk og tydelig fagbevegelse mer etter at KrF skiftet retning

Da han snakket til NNN-tillitsvalgte på Sørmarka var han opptatt av at forbundets medlemmer kanskje er blant de som mest har merket omstillingen.

– Samtidig har NNN spilt på lag og bidratt til en omstilling som har skapt forutsigbare liv for arbeiderne, legger han til.

– Jeg er her fordi rett og slett fordi jeg synes det er viktig, poengterer han.

Frykter KrF forhandler bort matindustri

Næringspolitiker for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen, trives i selskapet med samfylking Slagsvold Vedum.

– Det er flott at så flest mulige partier er tilstede og jobber sammen med fagbevegelsen. Her står de rødgrønne partiene veldig sterkt i dag. Å ha en matindustri for hele landet er en felles rødgrønn sak, sier Nils Kristen Sandtrøen.

Ap-representanten fra Hedmark frykter nå at KrF skal forhandle vekk grunnlaget for matindustrien og jordbruket i alle deler av landet, på bakgrunn av hva Kjell Ingolf Ropstad har trukket fram at han vil prioritere i regjeringsforhandlingene.

– Når han også da nedprioriterer arbeidslivet blir det en dobbel bekymring. Det er tankevekkende. Vi stiller minimumskrav til en eventuell ny regjeringsplattform. Den må inneholde at vi skal ha matproduksjon, næringsmiddelindustri og landbruk i hele landet. Og den må stoppe liberaliseringen og nedbyggingen som vi har rammet matproduksjonen hardt, legger han til.

• Rødt vil stoppe muligheten for fagforeningsknusing

Sukkeravgiften

Når NNN har næringspolitisk dag, ville det vært sensasjonelt om ikke sukkeravgiften kom opp som tema.

– Hadde det ikke vært for at dere mast og stått på slik dere har gjort sammen med oss i Senterpartiet, hadde vi ikke fått en reduksjon i sukkeravgiften. Nå som KrF går i regjering med Frp og Høyre blir det enda viktigere at vi presser på. I landbrukspolitikken og matindustrien har KrF vært en alliert. Nå blir vi derfor enda mer sårbare. Derfor må dere mobilisere rundt omkring i alle fylkeslag og fortelle hva industrien faktisk betyr, var budskapet fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NNNs kursdeltakere.

– Selv om vi og dere har stått på, må vi fortsatt jobbe med avgiftspolitikken. Det er fortsatt 780 millioner kroner igjen i økte avgifter på ikke-alkoholholdige varer. Det er mindre avgift på lettøl enn på cola light. Særavgiftene må bli lavere. Vi må stoppe handelslekkasjen til Sverige. Når norske bryggerier investerer i Sverige i stedet for Norge må det rett og slett ta grep. Bryggerier som Roma på Lillestrøm og Oskar Sylte har begynt å tape penger. Vi må ha de små aktørene med oss også, poengterte han.

Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas (H) var opptatt av at det er enighet om rammebetingelsene. Han er glad for at det nå er full enighet om å innføre Lov om god handelsskikk.

Sukkeravgiften reduseres, men ikke for brus og saft: – Avgiftskaoset fortsetter

Omstillingen

Også Nils Kristen Sandtrøen (Ap) var innom omstillingen.

– Det snakkes mye om omstilling og grønt skifte med flotte ord. Men hva betyr det? Det betyr at vi skal ha flere arbeidsplasser ut av de naturressursene vi har i landet vårt. Både fra havet og jordbruket. Det må investeres i industrien, også næringsmiddelindustrien. For politikk virker. Den norske næringsmiddelindustrien er like stor som den svenske, selv om vi har halvparten av innbyggerne og en tredjedel av ressursene. Men vi har en aktiv politikk og flinke folk. Næringsmiddelindustrien er den største fastlandsindustrien i antall arbeidsplasser. Så er det viktig at verdiene kommer folket på gulvet til gode. Lov om god handelsskikk er det enighet om. Vi er veldig utålmodige. Jan Egil Pedersen (forbundsleder i NNN, red.mrk.) har lagt ned mye arbeid. Nå må loven begynne å virke, manet Sandtrøen om.

SV-nestleder Kirsti Bergstø er opptatt av at mat er makt.

– Vi må ha en klar politikk for eierskap. Ordninger som gjør at maten kommer ut i landet, at fisken kommer i land der den skal, slik at vi kan ha en fiskeindustri i Norge. Også må vi ha et tollvern og kunne sette ned foten for EØS-direktiver som ikke tjener vårt samfunn, sa Kirsti Bergstø.

Les også: De streiket og fikk tariffavtale, men så ble arbeidsplassen nedlagt. Nå har fem av dem fått ny jobb

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse