JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Lærere streiker og protesterer i Bergen

Idet sommerferien starter streiker i alt 48 lærere.
Først ut i lærerstreiken: Fra venstre Margareth Bårtvedt, Cathrine Govenius og Joakim Haugen ved Olsvik skole i Bergen. 

Først ut i lærerstreiken: Fra venstre Margareth Bårtvedt, Cathrine Govenius og Joakim Haugen ved Olsvik skole i Bergen. 

Privat

Lærerorganisasjonene avviste meklerens forslag til løsning i kommuneoppgjøret, fordi de mener de kommer for dårlig ut.

Skolenes landsforbund har allerede tatt ut tre medlemmer ved Olsvik skole i Bergen, mens Utdanningsforbundet mandag tok ut 45 medlemmer, også i Bergen.

Innsikt: Bare tre lærere fra Skolenes landsforbund tas ut i streik. Her er forklaringen

Unngåelig med streik

– Dette er en streik som KS med viten og vilje har valgt å sende læreren ut i. I de fem foregående oppgjørene kom skolelærere dårligere ut enn andre kommunalt ansatte. Da burde det ha vært vår tur i år. Men, igjen valgte KS å gi minst til lærerne, spesielt til de med høyest utdanning og lengt ansiennitet, sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

Handal mener dermed at streik er unngåelig, selv om det er leit og beklagelig at elver rammes. Likevel er han klar på at ansvaret ligger helt og holdent hos KS.

– Det skjer i en tid med kraftig lærermangel, og hvor nesten 20 prosent av undervisningen i norske klasserom gjennomføres av folk uten lærerutdanning, sier han.

Forsker om lærerkonflikten: Historisk sett lite å tjene på streik

SL: – Vi slår til hvor som helst

Lærerne mener de med lengst utdanning og ansiennitet kommer for dårlig ut i oppgjøret, og at andre ansatte i kommunene har blitt prioritert foran dem. Derfor sa de nei til oppgjøret som de andre kommuneansatte sa ja til.

Utdanningsforbundet har varslet at de vil trappe opp streiken etter sommerferien.

– Vi må anta at i dagens arbeidsmarked er det mange erfarne lærere med lang utdanning som vil tilbys lønn langt over lærerlønna og som vil forlate skolen. Det vil forverre lærerkrisen, sier Handal i Utdanningsforbundet.

Også Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag har varslet at opptrapping kan ventes etter sommerferien, dersom det ikke er noen løsning innen den tid.

– Vi slår til hvor som helst, når som helst og med uant omfang – etter høstens skolestart, uttalte nestleder i SL, Bodil Gullseth, forrige uke.

Mye delt: Fraværsgrensa gjeninnføres etter sommerferien. Det bekymrer SL

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse