Lønnsoppgjøret 2022
Lærerstreiken: Ny mekling søndag
Partene i lærerstreiken kom ikke til enighet lørdag, men er enige om å fortsette samtalene søndag, opplyser riksmekler Mats Ruland.
Lærerstreiken har vart siden 8. juni. Lørdag møtte riksmekler Mats Ruland partene på ny.
Håvard Sæbø
– Vi har hatt veldig gode møter og samtaler i dag og skal fortsette i morgen klokken 12, sa Ruland til pressen etter at møtene lørdag var ferdige.
– Partene har nok behov nå for å jobbe internt videre til i morgen, sier han.
– Ikke i mål med alt
Ruland partene inn til nye samtaler etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) hadde et møte med dem fredag ettermiddag.
I nærmere fem timer satt lærerorganisasjonene og arbeidsgiveren KS sammen hos Riksmekleren lørdag. Men Ruland ønsker ikke å uttale seg om det har ført til at de har nærmet seg hverandre.
– Vi er ikke i mål med alt. For at det skal være en løsning, må alle elementer som er i spill, være løst, og det er de ikke enda, sier han.
Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS sier det fortsatt er grunnlag for samtaler.
– Vi ville ikke vært her om det ikke var grunnlag for å snakke sammen, sier han.
KS: Stort ansvar
På spørsmål om de har vært villige til å endre sine posisjoner, svarer han:
– Det får vi komme tilbake til i morgen. Men vi er innstilt på å finne en løsning. Det er det det handler om. Vi er først og fremst opptatt av elevene. Og så er vi opptatt av å få lærerne tilbake på jobb igjen.
– Vi opplever at det hviler et stort ansvar på partene for å finne en løsning, sier Gangsø.
Lørdag formiddag var Utdanningsforbundets leder Steffen Handal klar på at også de er løsningsorienterte etter nesten 16 uker med lærerstreik.
– Så lenge vi sitter sammen, så er det jo håp, sa han på vei ut fra Riksmeklerens lokaler i 11.30-tiden for en drøy times lunsjpause.
Analyse: Derfor er det så vanskelig å løse lærerstreiken
Nye streikeuttak
Utdanningsforbundet varslet fredag at de vil ta ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke. Dermed kan antall streikende lærere øke til rundt 8.450 om ikke partene finner en løsning.
Lærerstreiken har vart siden 8. juni. I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund tatt ut 107 medlemmer og Norsk Lektorlag 89 medlemmer i streik.
Innsikt: Hva er egentlig «tvungen lønnsnemnd»?
Faktasjekk: Er lærerne lønnstapere for sjette år på rad?