JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør, likelønn og lavtlønn

– Nøkkelen til politisk gjennomslag for likelønn ligger hos LOs sekretariat, mener tidligere NTL-leder

Interessen og engasjementet var stort da NTL inviterte til frokostmøte om likelønn i Oslo torsdag. Ordstyrer Julie Lødrup fra LOs ledelse utfordret panelet til å svare på hva LO kan gjøre for å få fart på likelønna.
PANELET: Leder av Senter for likestillingsforskning, Marit Teigen (i midten) er enig med tidligere NTL-leder Turid Lilleheie (til venstre) om at likelønnskampen må forankres på toppen i LO. Til høyre: Natalia Zubillaga, hovedtillitsvalgt i NTL UiO og nestleder i LO i Oslo

PANELET: Leder av Senter for likestillingsforskning, Marit Teigen (i midten) er enig med tidligere NTL-leder Turid Lilleheie (til venstre) om at likelønnskampen må forankres på toppen i LO. Til høyre: Natalia Zubillaga, hovedtillitsvalgt i NTL UiO og nestleder i LO i Oslo

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Rundt tredve deltakere hadde funnet veien til Kulturhuset der NTL inviterte på frokost frokostmøte om likelønn. Men selv om det var et kvinnetungt panel og stor overvekt av kvinner i salen, så var det en mann som fikk starte seansen.

Her er LOs krav i lønnsoppgjøret

50-100 år til likelønn

SVs stortingspolitiker Freddy Andre Øvstegård fra familie- og kulturkomiteen ble utfordret til å fortelle om Likelønnsaksjonen og hvordan SV jobber for å sette fart i likelønnsarbeidet.

– Noen av i salen her har jobbet med likelønnskrav i flere tiår. Også for SV har dette vært en svært viktig sak. Men fortsetter vi i det tempoet vi har i Norge nå, vil vi dessverre ikke ha likelønn før om 50-100 år, åpnet Øvstegård.

Han tror det er bra å se på hva andre har gjort for å sikre likelønn. På Island ble det i 2018 innført en egen lov som skal sikre likelønn. I Norge viser tall fra SSB at kvinner fortsatt henger betydelig etter sine mannlige kolleger i lønnsutviklinga.

En slik pengeseddel har du aldri sett før. Dette er «kvinnenes hundrelapp»

Jobbe på flere fronter

– Det er mange årsaker til at kvinnene er blitt hengende etter, sier Øvstegård. Han peker på at mange kvinner jobber deltid og at mannlige ledere og mellomledere er i flertall.

– Vi trenger å jobbe på flere fronter. Blant annet må vi kreve flere heltidsstilinger i offentlig sektor. Men kanskje må vi også endre lovverket. Vi har jo sett på hva man har gjort med lovverket på Island og kanskje kan noe av dette overføres til Norge også. Men da må fagbevegelsen få en sterke rolle her enn på Island, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Freddy Andre Øvstegård (SV) vil kjempe for mer likestilling i hjemmet.

Freddy Andre Øvstegård (SV) vil kjempe for mer likestilling i hjemmet.

Nina Hanssen

Øvstegård tror også det er viktig å kjempe for å få mer likestilling i hjemmet.

Et av tiltakene SV har foreslått, er at fedre kan ha selvstendig uttaksrett til foreldrepermisjonen - uavhengig av mor.

Han er glad for at Likelønnaksjonen, som ble startet av flere lokallag av LO-forbund og partier på venstresiden, blir dratt opp i debatten.

Initiativtakerne var utålmodige og ønsket å få slutt på det gjennomsnittlige lønnsgapet mellom mannlige og kvinnelige arbeidstakere.

Ifølge Mari Teigen, leder for CORE – Senter for likestillingsforskning, tilsvarer i dag kvinners timelønn 88 prosent av menns.

Teigen mener at det kjønnsdelte arbeidsmarkedet kan være en forklaring, men at det fortsatt er mye uforklart og at vi trenger mer forskning for å gi grundigere svar.

Bare en solid pott til likelønn, kan viske ut lønnsforskjellen mellom kvinner og menn, mener SV

Påfallende forskjeller på ledernivå

– Skal vi snakke om glasstak, er det påfallende at forskjellen på toppen er 20 prosent lavere for kvinner, mens timelønnen for lavtlønte kvinner er 6 prosent lavere enn for lavtlønte menn, sier hun.

Marit Teigen og tidligere NTL-leder Turid Lilleheie tror det er viktig å skille mellom likelønnsdebatt og lavtlønnsdebatt.

Staten som arbeidsgiver har i de siste lønnsoppgjørene delegert mer av ansvaret for lønnsutviklinga for statsansatte over til lokale arbeidsgivere. Store deler av lønnsmidlene blir nå fordelt i lokale lønnsforhandlinger og lokale arbeidsgivere har fått mer makt over lønnsdannelsen i staten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nina Hanssen

Lønnsgap i akademia

Natalia Zubillaga, hovedtillitsvalgt i NTL UiO og nestleder i LO i Oslo, mener det er viktig å se lavtlønnsdebatten og likelønnsdebatten i sammenheng.

– I dag kjemper vi tillitsvalgte på mange fronter. Hele tariffsystemet er i endring og trenden er at man avvikler parters muligheter til å løfte fram de som tjener minst sentralt. I stedet går mer av forhandlingene lokalt, der vi heller ikke har streikerett. For arbeidsgiverne lokalt, handler det ikke lenger om rettferdig fordeling og likelønn, men her er trynetillegg viktigst dessverre, sa hun.

Zubilaga sier at NTL har dyktige lokale forhandlerne som får gjennom krav på universitetene, men at hun frykter at lønnsforskjellene vil øke, sier Zubillaga.

Eggum provoserer

– Jeg hadde ikke tenkt å si noe om frontfagsmodellen. Men når forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet ber om at vi i offentlig sektor må besinne oss og kreve mindre enn de ansatte i industrien, så tror jeg heller ikke dette vil hjelpe oss å løfte kvinnene. Jeg mener vi må løfte i bånn, sier hun.

– Heia Mette Nord i Fagforbundet som sa klart ifra at Eggums uttalelse sjokkerer, repliserte Turid Lilleheie. Den tidligere NTL-lederen skulle gjerne sett mer bråk og diskusjon om likelønn.

– Vi må bli tøffere og våge og protestere. Der kan vi lære av folk på Island som aksjonerer mer, sa hun.

Hun tror også at kvinner generelt må bli tøffere til å forhandle lønn når de får sin første jobb.

Fellesforbundets Jørn Eggum krever at industriarbeidere får mest i lønnsoppgjøret. Nå raser debatten i LO

Slik svarer Fagforbundets leder Mette Nord på Jørn Eggums utspill

Forankring på toppen i LO

Lilleheie, som satt 12 år som forbundsleder i NTL, mener nøkkelen til å få politisk gjennomslag ligger hos LOs sekretariat og det de skriver i sin tariffpolitiske uttalelse.

– Det legger føringer og blir lagt merke til. Jeg mener man, over flere år, må sette av en egen likelønnspott utenfor rammen for å få fortgang i dette arbeidet, sier hun.

Marit Teigen er enig med Lilleheie om at likelønnskampen må forankres i toppen.

– Det må være full åpenhet om lønn og jeg vet at det er flere LO-forbund som er opptatt av dette. Blant annet har FO nylig satt i gang et arbeid for å samle faktagrunnlag om likelønnsutviklingen i offentlig sektor.

– Jeg mener det er et sterkt behov for mer informasjon og forskning på stillingskoder, arbeidsoppgaver og andre kriterier som bestemmer lønnen og ikke bare se på gjennomsnittlig timelønn, sier hun.

NTL vil fortsette likelønnskampen

NTLs nåværende leder Kjersti Barsok tror det fortsatt er en lang vei å gå, men roser panelet for å ha satt likelønn på dagsorden.

Hun lover at hun som forbundsleder skal følge dette opp i de rette politiske organer.

Barsok minner om at forbundet har vedtatt de skal fortsette å arbeide for lik lønn for likt og likeverdig arbeid og for utjevning av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

NTL-leder Kjersti Barsok lover å fortsette arbeidet for utjevning av lønnsforskjeller.

NTL-leder Kjersti Barsok lover å fortsette arbeidet for utjevning av lønnsforskjeller.

Nina Hanssen

Kjønn og lønn

CORE-indikatoren for kjønn og lønn gir en oversikt over lønnsgapet, basert på den sist tilgjengelige lønnsstatistikken fra Statistisk Sentralbyrå

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Kjønn og lønn

CORE-indikatoren for kjønn og lønn gir en oversikt over lønnsgapet, basert på den sist tilgjengelige lønnsstatistikken fra Statistisk Sentralbyrå