Generalsekretær Atle Høie i IndustriAll er bekymret for situasjonen i Ukrainas atomkraftverk.
Nina Hanssen
Krigen i Ukraina
Atle Høie er ekstremt bekymret for medlemmene som jobber ved ukrainske atomkraftverk
Et av hans forbund Atomprofspilka organiserer 45.000 av arbeiderne som jobber ved atomkraftverkene.
Nina.hanssen@lomedia.no
IndustriAll har fordømt Russlands invasjon i Ukraina og krever at invasjonsstyrkene snarest trekker seg ut.
Siden krigen startet har IndustriAll gitt sin fulle støtte og solidaritet med folket, arbeiderne og fagforeningene i Ukraina, men det er en tøffere jobb enn Atle Høie kunne drømme om da han ble valgt som generalsekretær i høst.
– Jeg ante jo ikke at mye av jobben min skulle handle om krig framover, men vi har 12 medlemsforbund i det krigsrammede landet i alt fra gruveindustri til atomkraftverk, så mye av tiden går med på å følge de opp og forbundene i landene rundt, sier han.
Skal russisk LO suspenderes? – Ødeleggende for ITUC uansett utfall
Kritisk ved atomkraftverkene
For en av Høies medlemsorganisasjon er Atomprofspilka som er forbundet for atomkraftverkansatte i Ukraina
– De er tilsluttet oss med 45.000 medlemmer som har en stor byrde på sine skuldre i en nesten umenneskelig situasjon nå under krigen, sier han og ser ned.
Det er en ekstremt vanskelig situasjon og han er også alvorlig bekymret for at det skal skje en ulykke i kjernekraftverkene igjen, slik vi opplevde med Tsjernobyl for over 30 år siden. Det internasjonale atomenergibyrået IAEA holder et våkent blikk og har kontakt med partene for å hindre en atomkatastrofe og har flere ganger vært ute og sagt at kjernekraftverkene aldri må bli mål for angrep på grunn av de potensielt enorme følgene.
Men til tross for advarselen har atomkraftverkene blitt truffet av skudd eller missiler uten at det ennå er skjedd noe for som katastrofale følger.
Ukraina har i dag
Det er fire operative atomkraftverk med til sammen 15 reaktorer i drift, i tillegg til den delvis stengte tidligere ulykkesrammede Tsjernobyl. Atomprofspilka har medlemmer i alle. Også i Tsjernobyl og i den største Zaporizjzja med seks reaktorer som ligger i byen Enerhodar. Russerne har overtatt kontrollen i både Europas største atomkraftverk Zaporizjzja og i det gamle atomkraftverket i Tsjernobyl, der de fortsatt jobber med å kjøle ned anlegget.
– Våre medlemmer jobber i begge atomkraftverkene som russerne har overtatt under helt grusomme forhold, sier han.
I tillegg har de også medlemmer i de andre atomkraftverkene som ligger i byene Varash, Yuzhnoukrainsk og i byen Netishyn, forteller Atle Høie. Han er svært bekymret for utviklingen.
Debatt: «Russisk fagbevegelse er splittet om Ukraina»
Matmangel og elendige forhold
Når det gjelder de to atomkraftverkene som russerne har overtatt så får de ukrainske arbeiderne aldri fri ettersom de er de eneste som kan drive dem.
– Jeg kjenner ikke alle detaljene i kraftverkene men blant annet så vet jeg at strømmen i Tjernsobyl var borte i tre døgn og de måtte sette inn generatorer for å kjøre ned reaktoren. Men samtidig vet vi at reaktorer ikke varer evig og at russerne ikke engang klarer å forsyne sine egne tropper med drivstoff. Våre arbeidere rapporterte at de ikke hadde fått matlevering inne i atomkraftverket på ti døgn så de måtte rasjonere. De får heller ingen informasjon om det kommer mer så det er en grusom situasjon, sier han.
Han beskriver en umenneskelig situasjon for arbeiderne som vet hvor viktig jobben de gjør er, men har ingen forutsetninger for å klare dette under sånne forhold.
– Våre medlemmer vet at hvis de ikke gjør en god jobb, så kan det være en stor fare ikke bare for Tsjernobyl og Ukraina men i store deler av Europa. Vi vet jo hva som skjedde for noen år siden, sier han.
Atomprofspilka har som følge av situasjonen flyttet deler av hovedkontoret fra Kyiv til Lviv for å prøve å hjelpe sine medlemmer sammen med IndustriAll.
– Vi holder tett dialog med de på telefon og epost men behovet er enormt akkurat nå. Mange millioner mennesker inne i det krigsramma landet trenger beskyttelse og at humanitær bistand rekker ikke fram.
– Våre forbund i Ukraina trenger hjelp til medisinsk utstyr, hjelp til å bygge opp kontorer som er ødelagt i regionene men også hjelp til mat. Men det aller viktigste er at de vil ha militær støtte og at luftrommet stenges, sier han.
De prøver så godt de kan å bistå med økonomisk støtte.
– Det er ganske krise ja og det skal lite til for at et atomkraftverk ryker. Men det er klart en større katastrofe om det blir brukt atomvåpen. Jeg føler med våre folk som jobber inne i atomkraftverkene. De må ha det helt grusom. De vet hvor viktig den jobben de gjør.
IndustriALL Global Union: Atle er øverste tillitsvalgt for 50 millioner arbeidstakere over hele verden
Det største paradokset
For det er jo slik at russerne ikke klarer å drive anleggene uten ukrainske arbeidere, og de som jobber der vet de nå jobber for folk som har invadert og angrepet og vil tilintetgjøre dem.
– Det finnes vel ikke større paradoks enn dette, sier han.
Selv merket han ikke personlig Tsjernobyl-ulykken den gangen den rammet Norge også, men vet jo at dette var katastrofalt for både arbeiderne og sivilbefolkningen som var bosatt i området.
– Dette kan dessverre skje igjen. Våre folk har et enormt ansvar for verden på sine skuldre, sier han.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik