JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gult nivå i skoler og barnehager

Barnehageansatte Camilla: – Vi kan ikke ta støyten

Ansatte i barnehagene opplever karantenereglene som en hån. Camilla Westerås krever å bli hørt av regjeringa.
Barnehageansatte Camilla Westerås krever å bli hørt av regjeringa.

Barnehageansatte Camilla Westerås krever å bli hørt av regjeringa.

Colorbox/privat

anders@lomedia.no

Karantenereglene for ansatte i barnehager, SFO og skole sier at disse skal fortsette å gå på jobb om de er nærkontakter til smittede, men være i karantene på fritiden. Dette oppheves når de har fått tredje vaksinedose.

Reglene har ført til en strøm av tilbakemeldinger fra ansatte i studentbarnehager til leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene. Hun forteller om irritasjon over reglene og bekymring for smitte blant medlemmene.

– Medlemmene har mange spørsmål om reglene og er frustrerte. Flere sier fritidskarantenen er en hån mot dem, sier Bakken.

Gult nivå får ansatte til å se rødt: – Myndighetene gambler på at lærere ikke blir syke

Vil bli verdsatt

Camilla Westerås jobber i barnehagen Sit Barn Dragvoll, og er tillitsvalgt for NTL. Hun forteller at de ansatte har vært svært spente på hvordan smitteverntiltakene ville bli. Resultatet ble skuffende.

– Vi har stått på hver dag siden pandemiens start uten noen form for beskyttelse, og vi føler oss ikke hørt av regjeringa! Medlemmene synes det er på høy tid at vi blir verdsatt for jobben vi gjør, uttaler Westerås.

Hun poengterer at arbeidsmiljøloven sier de har rett på et trygt arbeidsmiljø. At man må være i karantene på fritida skaper store problemer.

– Dette går ikke opp i en hverdag der man også skal hente og bringe egne barn og følge opp i sitt eget liv. Jeg stiller meg undrende til at vi får bukt med smitten hvis flere og flere blir unnlatt fra karantenereglene, sier hun.

Ettersom det ikke er noe massetesting i barnehagene, er Westerås spent på hvor mye smitte det kan være i barnehagene.

– Vi har forståelse for at dette kan være utfordrende når barnehagen er så viktig for at andre skal komme seg på jobb, men det støyten kan vi ikke ta, sier hun.

Stor smittespredning: Lise (31) ble smitta i jobben som kontaktlærer: – Én etter en måtte hjem

Redd for å spre smitte

Hannah Terese Clifford er ansatt og tillitsvalgt i Sit Barn Moholt er redd det at de må på jobb selv om de er i karantene vil føre til mye smitte.

– Karantene ved smitte er jo der for å forhindre at smitten sprer seg, og vi er jo ikke supermennesker. Vi kan jo bli smittet og smitte andre som alle andre mennesker. Vi kan ta med smitten inn i hjemmene våre også, sier hun, og legger til at de ikke har noe smittevernutstyr heller.

Kristin Synnøve Halvorsen er ansatt i en studentbarnehage i Norges Arktiske studentsamskipnad og sier karantenefritaket oppleves nedrig.

– Det ropes høyt om hvor innmari viktig barnehage er, for en viktig jobb vi gjør, de sårbare barna. Men nå når alt kommer til stykket er vi ansatte ikke mye verdt, sier hun.

At fritiden blir karantenepliktig opplever hun som «fantastisk urettferdig».

– Vi jobber og står på i allslags form og farge, uten noen form for beskyttelse annet enn å krysse fingrene for at våre utallige nærkontakter tenker på oss i valg de tar. Samtidig skal vi drifte på gult nivå, det hjelper like mye som å dusje uten vann, oppsummerer hun. 

Lover bedring: – Skjønner at lærere er redde, sier kunnskapsministeren

Smittefrykt

Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene forstår medlemmene godt.

– De synes det er ulogisk, og vil bli behandlet på samme måte som alle andre som skal sitte i karantene. Jeg har snakket med en tillitsvalgt i en stor studentbarnehage, som kaller reaksjonene «et opprør», forteller Bakken.

Hun understreker at de ansatte er enige i at det er viktig at barna får gå i barnehage, men når det først er smitte i barnehagen må de ansatte få gå i karantene som alle andre.

– De utsetter seg for smitte hver dag, og setter selvsagt barna først. Men hvorfor skal de ikke få slippe å ta med smitte hjem til egen familie? Det kan være folk i risikogruppa der, sier Bakken.

At en boosterdose gjør at man slipper karantene er ikke noe som vil ha effekt raskt nok, mener Bakken.

– Mange av disse medlemmene fikk sin andre dose sent, og da er det fortsatt ganske lenge til de kan få sin tredje dose. Slik smittesituasjonen er nå kan mange bli smitta før de får sin boosterdose, sier hun.

Bakken er også undrende til hvilke vernetiltak som innføres for de ansatte.

– Er det et forsvarlig arbeidsmiljø i skolene og barnehagene nå? Jeg lurer på om de har noen tiltak i det hele tatt for å beskytte de ansatte i barnehagene, sier Bakken.

Synnøve Bakken, leder i NTL Studentsamskipnadene.

Synnøve Bakken, leder i NTL Studentsamskipnadene.

Ole Palmstrøm

Vil bli tatt med på råd

Hun registrerer at mange av organisasjonene som representerer disse ansattgruppene vil ha et ord med kunnskapsministeren.

– Partene i arbeidslivet er ikke inkludert, og det er rart at dette ble gjort uten involvering. Nå er det på tide, sier Bakken.

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL støtter Bakken fullt ut:

– Jeg har stor forståelse for frustrasjonen og bekymringene hos disse medlemmene som har stått i en krevende arbeidssituasjon over lang tid. Jeg stiller meg også undrende til hvorfor de ikke kan ha samme karanteneregler som befolkninga for øvrig. Og jeg er enig med både LO og Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene at det er viktig at slike tiltak drøftes med berørte parter i forkant, understreker Barsok.

Kunnskapsminister Tonje Brenna har tidligere sagt til NTB at hun forstår at mange er skremt og føler at de står i en krevende situasjon, og at de er bekymret for smitte.

Hun viser til entydige råd fra FHI og Helsedirektoratet om at reglene er forsvarlige, og sier situasjonen vil bli bedre når flere blir vaksinert med dose tre.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse