JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Flyktninghjelpens Becky Bakr Abdulla (t.h.) klemmer den ukrainske krigsflyktningen Valeria etter at hun og datteren har krysset grensen til Polen.

Flyktninghjelpens Becky Bakr Abdulla (t.h.) klemmer den ukrainske krigsflyktningen Valeria etter at hun og datteren har krysset grensen til Polen.

Flyktninghjelpen

Krigen i Ukraina

Da Valeria og datteren unnslapp krigen, sto Becky klar til å hjelpe

Norske Becky Bakr Abdulla i Flyktninghjelpen befinner seg midt i sentrum av den raskest voksende flyktningkrisen siden andre verdenskrig.10.03.2022
08:56
11.03.2022 13:11

erlend.tro.klette@lomedia.no

– Forrige uke så vi at det var de mest ressurssterke som kom over, de med venner og familie i naboland. Denne uken er det langt flere som ikke vet hvor de skal, forteller Becky Bakr Abdulla, NTL-medlem og spesialrådgiver i Flyktninghjelpen.

Over to millioner har forlatt Ukraina, og flere millioner er fordrevet internt i landet. Antallet mennesker på flukt steg med over 140.000 fra tirsdag til onsdag alene denne uka, ifølge FN.

Becky Bakr Abdulla i Flyktninghjelpen er i midten av de flyktende folkemengdene, på polsk side av grensen til Ukraina. Organisasjonen har sendt ut nødhjelpslag ved Ukrainas grenseoverganger til nabolandene Polen, Romania, og Moldova, og varsler at flere er på vei.

– Situasjonen er ekstremt prekær. Den største grenseovergangen i Medyka er kaotisk, det er enorme antall mennesker som kommer inn. Dette er den raskest voksende masseflukten i vår tid, sier Abdulla på telefon til FriFagbevegelse, fra en bil på vei til Lublin, øst i Polen.

Klare for å ta imot: Norsk Folkehjelp forbereder seg på flyktningstrøm fra Ukraina

Ser nesten bare kvinner og barn på flukt

Abdulla forteller om veldig sterke inntrykk fra grenseovergangene.

Om krigsflyktninger til fots i temperaturer rundt frysepunktet og snø i luften, med alle sine eiendeler i ryggsekker og trillekofferter, og kjæledyr under armen. Om 21 år gamle Julia, som reiste med sin syke mor over grensen, bare timer etter at moren ble operert. At den unge kvinnen trenger å finne inntekt gjennom arbeid, ettersom hun er den eneste i familien som kan jobbe.

Ukrainske flyktninger krysser grensene til Polen i store antall som følge av krigen.

Ukrainske flyktninger krysser grensene til Polen i store antall som følge av krigen.

Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen

Ukrainske myndigheter har forbudt menn mellom 18 og 60 år å forlate landet, for å styrke Ukrainas militære forsvar. Det fører til at flyktningene som ankommer Polen hovedsakelig er kvinner og barn.

– Som ung kvinne er det ekstremt sterkt å se så mange unge kvinner som reiser fra familie, venner, og alt de har, i en veldig sårbar situasjon på flukt. Vi vet at særlig barn og kvinner er de mest sårbare i slike konfliktsituasjoner, og vi ser at de står sammen, de prøver å trøste hverandre så godt som mulig.

Barnevernet har lært av tidligere kriser: Norge er godt rustet til å ta imot enslige barn fra Ukraina

– De går en usikker fremtid i møte

Ifølge Becky Bakr Abdulla ser hun en voldsom mobilisering på polsk side, mange organisasjoner på bakken, og også svært mange frivillige som har møtt opp. Dermed er en av de største utfordringene for hjelpearbeiderne god koordinering.

– Nabolandene vil kjenne på dette presset over tid. Midlertidig husly som gymsaler og skolebygg er allerede begynt å bli fulle. Organisasjoner som oss, og ikke minst FN, vet hvordan man driver trygt, sikkert og effektivt humanitært arbeid i krisesituasjoner som denne.

Hun forteller at Flyktninghjelpen først og fremst skal bistå med pengestøtte og gjennom samarbeid med lokale organisasjoner.

Spesialrådgiveren har erfaring fra mange fluktkriser etter åtte år i Flyktninghjelpen, gjennom utplassering i blant annet Irak, Jemen, og Afghanistan. Likhetene med de konfliktene og den pågående i Ukraina er ifølge Abdulla menneskemøtene.

– Overalt hvor jeg har vært er det mennesker som har flyktet fra alle kjente og kjære, familie og venner, skole og jobb, livsplaner, nabolag, og går en ekstremt usikker fremtid i møte, der de ofte er fullstendig avhengig av hjelp.

Slik hjelper du Ukraina nå: – Send penger til de store hjelpeorganisasjonene, sier LO

Ekstrem fare for Flyktninghjelpens lokalt ansatte i Ukraina

Abdulla havnet i Polen ved det hun kaller en «akutt utplassering.» Forrige onsdag fikk hun beskjed om å reise ned til den polske siden av grenseovergangen til Ukraina, og samme kveld reiste hun med enveisbillett til Warszawa.

– Vanligvis jobber jeg mest med medier og kommunikasjon, men nå det «all hands on deck.» Vi trenger alle til å organisere operasjoner så fort som mulig.

Flyktninghjelpen fikk nylig Ukrainas fortjenesteorden for sin innsats i landet, der de har bistått internt fordrevne siden 2014. Mens organisasjonen har Becky Bakr Abdulla og ulike hjelpelag på plass i nabolandene, har mange av de lokalt ansatte i Ukraina valgt å bli i hjertet av krigen for å fortsette sitt arbeid.

– Inne i Ukraina er det ekstrem fare for våre ansatte. Vi er utrolig stolte av de som har valgt å bli. Mine kollegaer i Ukraina jobber i ekstremt vanskelige forhold. I nabolandene er det ikke like stor fare, enn så lenge, sier Abdulla.

I dag har hun vist utenriksminister Anniken Huitfeldt rundt ved grenseovergangen Dorohusk i Polen.

– Det er hjerteskjærende. Slike flyktningstrømmer i Europa, så nær Norge, det er det veldig lenge siden vi har sett, fortalte statsråden til NTB etter omvisningen.

Over to millioner flyktninger på to uker

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, annonserte på sitt norgesbesøk tirsdag at antallet mennesker på flukt fra Ukraina nå passerer 2 millioner, under to uker etter krigens utbrudd.

Ifølge Unicef er mange hundre tusen av dem barn.

– Dette er den raskest voksende flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig, mener Grandi.

Flesteparten drar til Ukrainas nærmeste naboland, Polen, Slovakia, Ungarn, Moldova, og Romania. Polen har allerede tatt imot over 1,2 millioner på flukt fra det krigsherjede landet, ifølge landets grensevakter. FN planlegger for fire millioner flyktninger, men Grandi understrekte til Aftenposten at det er et estimat.

– Før jeg selv så det som skjer på grensen, tenkte jeg at jeg overdrev. Nå tenker jeg at jeg kanskje har underdrevet, sier FN-toppen.

Husker du flyktningkrisen i 2015? Da krevde fagbevegelsen at Europas ledere tok ansvar.

– Folk vil få nye naboer, og barn nye klassekamerater

– Vi forbereder oss på forhold vi tidligere ikke har opplevd. Men vi vet ikke hvor mange ukrainere som kommer til Norge, sa Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), på en pressekonferanse mandag.

Ifølge justisministeren hadde omtrent 1000 ukrainske flyktninger ankommet Norge tirsdag. Det nasjonale masseankomstsenteret på Råde har allerede nå sprengt kapasitet, og myndighetene har åpnet mottakssentre på Herøya hybelhotell i Porsgrunn og et Scandic-hotell i Oslo for å huse flere hundre nye flyktninger.

Tallene er ventet å stige, derfor må asylmottak etableres. UDI kontakter aktører, og oppfordrer også kommuner til å drive mottak etter anbudsprinsippet. I tillegg er kommunene blitt bedt om en oversikt over hvor mange de har kapasitet til å bosette på lang sikt.

– Det er besluttet å gi kollektiv beskyttelse til ukrainere i Norge. Nå blir det opp til lokalsamfunnet i kommunene å stille opp, sa statsminister Jonas Gahr Støre til statskanalen tirsdag.

Kollektiv beskyttelse betyr rask behandling av søknadene. De kan jobbe, barn kan gå på skole og i barnehage, og alle har full rett til helsehjelp. En av kommunene som forbereder seg på å ta imot flyktningstrøm er Oslo.

– Det betyr at folk vil få nye naboer, og barn på skolen vil få nye klassekamerater. Det er mennesker i dyp krise som kommer til byen, sa byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen, ifølge Aftenposten i en redegjøring for forretningsutvalget i Oslo bystyre mandag.

LO Stat: Norge må ta imot et stort antall flyktninger fra Ukraina.

10.03.2022
08:56
11.03.2022 13:11Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

House of Commons / Pa Photos / NTB

Sparket 800 ansatte via Zoom. Nå er han kåret til verdens verste sjef

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble feilaktig utvist fra Norge etter å ha tatt noen søppelsekker

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

Sissel M. Rasmussen

Kritikken har haglet: Slik er livet på innsiden av Trandum

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Hanna Skotheim

FO-lederen vil gjøre det enklere å få sosialhjelp: – Ingen skal leve under fattigdomsgrensa

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake


Flere saker