JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

#MeToo i LO

Dette er NTLs nye retningslinjer mot seksuell trakassering

Unngå seksuelle kommentarer og kommentarer om andres kropp og utseende, er et av punktene i Norsk Tjenestemannslags nye retningslinjer mot seksuell trakassering.
Anita Busch, topptillitsvalgt i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag, leste de nye retningslinjene mot seksuell trakassering høyt fra talerstolen på forbundets årskonferanse i vår. Busch opplyste også hvem man kunne kontakte hvis noen opplevde seksuell trakassering på konferansen.

Anita Busch, topptillitsvalgt i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag, leste de nye retningslinjene mot seksuell trakassering høyt fra talerstolen på forbundets årskonferanse i vår. Busch opplyste også hvem man kunne kontakte hvis noen opplevde seksuell trakassering på konferansen.

Ole Palmstrøm

yngvil@lomedia.no

Målet med de nye retningslinjene er å bevisstgjøre og forebygge.

– Folk skal vite hva som er greit og ikke, sier forbundsleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), John Leirvaag, om deres nye retningslinjer for forebygging av og bevisstgjøring om seksuell trakassering.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Dette sier NTLs retningslinjer

• Behandle hverandre med respekt, høflighet og folkeskikk både når vi møtes og på sosiale medier.

• Være profesjonelle, blant annet ved å etterstrebe et skille mellom private og NTL-relaterte roller.

• Unngå berøring som kan være uønsket eller krenkende.

• Unngå seksuelle kommentarer og kommentarer som gjelder andres kropp og utseende.

• Holde vitser eller meninger som framstiller kjønn, etnisitet, seksuell orientering eller funksjonsnivå på en negativ måte, for seg selv.

• Si i fra/gripe inn dersom man selv opplever eller ser at andre blir utsatt for ubehagelig eller krenkende oppførsel.

• Huske på at man representerer NTL også etter møteslutt og bidra til at NTL har et godt omdømme.

• Ha et bevisst forhold til sitt eget alkoholinntak og sin egen oppførsel under ruspåvirkning.

• Bidra til at informasjon om seksuell trakassering, herunder disse retningslinjene, gjøres kjent i hele organisasjonen

Les retningslinjene i sin helhet her

Leste opp retningslinjene fra talerstolen

Det var i slutten av mars at forbundet, som har 50.000 medlemmer, vedtok retningslinjene på sin årlige konferanse.

Forbundets hovedkasserer og slik den tredje viktigste tillitsvalgte i forbundet, leste opp de nye retningslinjene mot seksuell trakassering fra talerstolen. Anita Busch opplyste om navn og nummer til en kontaktperson dersom noen skulle oppleve seksuell trakassering på konferansen, forteller lokal NTL-tillitsvalgt Ane Stø til FriFagbevegelse.

– Dette viser at forbundet tar saken på alvor, mener Stø. Hun er også leder Kvinnegruppa Ottar som har kjempet mot seksuell trakassering i en årrekke, lenge før #MeToo, som Stø omtaler som «fantastisk».

Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert

#MeToo endret vår tenkemåte

Forbundsleder John Leirvaag sier NTL har prioritert arbeidet med de nye retningslinjene fordi #MeToo har ført til et systematisk skifte i måten å tenke på når det gjelder seksuell trakassering.

– Det er trist å tenke på hva slags konsekvenser manglende bevissthet om dette temaet, særlig blant menn i norsk politikk og samfunnsliv kan ha fått, sier NTL-lederen til FriFagbevegelse.

– Det er viktig for meg at alle i NTL sier ifra når de selv opplever eller griper inn når oppfatter at andre blir utsatt for seksuell trakassering. Det kan være ubehagelig, men det er en liten pris å betale. Vi kan ikke la ofrene for seksuell trakassering sitte alene med ansvaret, mener Leirvaag.

I NTL Ung må tillitsvalgte undertegne erklæring

Ungdomsorganisasjonen NTL Ung har vedtatt en egenerklæring om «seksuelt grenseoverskridende adferd» som alle deres tillitsvalgte må undertegne.

I erklæringen heter det at «som leder og tillitsvalgt er man ofte i et tillits- eller overmaktsforhold til medlemmer. Denne tilliten må ikke bli brutt. Samtykke fra den annen part fritar ikke den enkelte for ansvar».

– Betyr det at en med leder eller- tillitsverv i NTL Ung ikke kan ha et seksuelt forhold til medlemmer i NTL Ung?

– Samtykke betyr at en fortsatt må være bevisst på og tenke på maktforholdet. Folk kan ligge med hverandre, men som tillitsvalgt plikter en å tenke over konsekvensene og å lese det samtykket i lys av maktforholdet en er i, sier leder i NTL Ung, Lone Lunemann Jørgensen til FriFagbevegelse.

Les også disse sakene:

LO-lederen håper #MeToo-kampanjen fører til holdningsendring i fagbevegelsen

SV og Rødt skuffet over at regjeringen ikke støtter tiltak mot seksuell trakassering i arbeidslivet

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse