JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima, kutt, utenforskap og boligpolitikk opptar unge:

Dette ønsker Martin (33) i NTL Ung seg av en ny regjering

– Jeg ønsker en regjering som vil bruke staten som en motor i økonomien og industrien for et mer bærekraftig samfunn, sier Martin Kvalvik i NTL Ung.
PENGER SPART: Martin Kvalvik gleder seg også over at Rødt, SV og Ap vil doble fagforeningsfradraget. Det innebærer en skattelette på 3500 kroner for fagorganiserte. – Det har absolutt mye å si hvem som vinner valget, sier Kvalvik.

PENGER SPART: Martin Kvalvik gleder seg også over at Rødt, SV og Ap vil doble fagforeningsfradraget. Det innebærer en skattelette på 3500 kroner for fagorganiserte. – Det har absolutt mye å si hvem som vinner valget, sier Kvalvik.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

– Unge mennesker i fagbevegelsen har mye makt. De må bruke stemmeretten sin, sier Martin Kvalvik (33).

NTL Ung-lederen vet hva han snakker om. Personer mellom 30 og 34 år er tross alt den største velgergruppa i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er noen kampsaker – som klima og miljø – de yngre er aller mest opptatt av. Kvalvik forstår dem godt.

– Da jeg ble engasjert i politikk for femten år siden, trodde jeg at klimaendringen kom en gang i framtida. Men vi opplever det nå.

I juni var det så varmt i en canadisk by at den brant helt ned. I Hellas og Tyrkia har tusenvis måtte flykte fra herjingene til enorme skogbranner. En flom krevde 58 liv i Kina. Dette er bare noen få av mange naturkatastrofer som rammer kloden vår.

– Vi trenger et taktskifte og må ha en regjering som vil kutte utslipp og skape grønne arbeidsplasser innen hydrogen, havvind og karbonfangst og lagring.

Debatt: Les Kvalviks innlegg om fagbevegelsen og en bærekraftig utvikling

Selv om NTL Ung er politisk uavhengig, oppfordrer lederen likevel medlemmene til å støtte et av de fem partiene – Rødt, SV, Arbeiderpartiet, MDG eller Senterpartiet – som vil kaste dagens regjering.

Vinner de valget, har Kvalvik klare forventninger.

– Jeg ønsker en regjering som ikke har ideologiske skylapper, og som vil bruke staten som en motor i økonomien og industrien for et mer bærekraftig samfunn.

Partiene om grønn omstilling: Vi må ta av oljefondet for å sette fart i det grønne skiftet, mener Agenda og Manifest. Slik svarer partiene

Satsing på unge uføre

Men NTL Ung er ikke bare opptatt av klimaspørsmål.

– Hvilke politikere som styrer landet, har betydning for arbeidssituasjonen til medlemmer i NTL. Åtte år med kutt har gjort arbeidshverdagen mer uforutsigbar. Det forventes at vi jobber mer med mindre ressurser. Han viser til Forsvaret, politiet, departementene og dagpengeavdelingen i Nav.

Martin Kvalvik har permisjon fra en stilling som Nav-veileder og har tidligere jobbet mye med arbeidsavklaringspenger (AAP).

Dagens regjering endret perioden personer kan motta AAP fra fire til tre år. Får de rødgrønne regjeringsmakt, har de lovet at de som mottar AAP, får mulighet til å forlenge ytelsen sin i større grad enn i dag, om man ikke er ferdig avklart fra Nav eller helsevesenet.

– Denne endringen er viktig for Nav-veiledere og for brukere, spesielt mennesker med psykiske problemer, for at de kan komme ut i jobb istedenfor at de blir varig uføre. Det er en vesensforskjell.

Antallet unge uføre er doblet de siste årene. Mens det i 2013 var rundt 10.000 unge uføre, har tallet passert 20.000 i 2020, ifølge tall fra SSB.

– Med en rødgrønn regjering håper jeg på en reell satsing på bedre inkludering av unge uføre, at de får et meningsfullt liv med aktivitet. Der har dagens regjering sviktet totalt.

Under koronapandemien fikk Nav økte budsjetter. Etaten ansatte flere i midlertidige stillinger. Kvalvik håper stillingene blir faste.

– En rødgrønn regjering vil lytte mer til tillitsvalgte og ha mer tillit til medbestemmelsesapparatet enn dagens regjering.

Folk bør ha råd til egen bolig

NTL Ung-lederen siste hjertesukk handler om tak over hodet. De siste 15 årene har boligprisene i Norge steget med nærmere 120 prosent, ifølge eiendomsmeklerselskapet Krogsveen. I Oslo har prisene steget med over 150 prosent.

– Unge mennesker er opptatt av boligpolitikk. Selv om mange av medlemmene i NTL Ung har høy utdannelse, fast jobb og god lønn, klarer de ikke å kjøpe bolig i Oslo eller andre storbyer. Selv i Drammen eller Hønefoss, hvor jeg bor, er det dyrt med en leilighet.

En strengere regulering av boligmarkedet og mer skatt på sekundærboligen må til, mener 33-åringen.

– Det bør være ugunstig å investere i eiendom. Boligene i Norge burde vært fordelt på flere hender.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse