Pensjoner i Forsvaret
Forsvarsansatte krever pensjon av hele lønna, men rødgrønne politikere lover ingenting
De rødgrønne partiene sier de har stor forståelse for at ansatte i Forsvaret vil ha pensjon av all lønn, også tillegg. Men bare Rødt lover å ta grep dersom de får sjansen.
PENSJONER I FORSVARET: Tillegg for øvelser, vakt og fartøytjeneste kan utgjøre så mye som 60 prosent av årslønna, men blir ikke telt med i pensjonsgrunnlaget.
Anette Ask/Forsvaret
merete.jansen@lomedia.no
– Nå krever vi at det tas kraftfulle grep for å avverge et pensjonsran, før det skrives enda et skammens kapittel i norske regjeringers skalting og valting med Forsvarets kvinner og menn.
Det skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en epost til FriFagbevegelse.
Ansatte i Forsvaret har i flere år kjempet for at lønn utbetalt etter Arbeidstidsavtale for Forsvaret (ATF) skal være med i pensjonsgrunnlaget. Det handler blant annet om tillegg for øvelser, vakt og fartøytjeneste, som for del ansatte utgjør så mye som 60 prosent av årslønnen.
Fagforeningene opplever at de får forståelse for dette hos forhandlingsmotparten, som er forsvarssjefen, men at departementet setter foten ned.
De forbereder nå søksmål mot staten for å få gjennom kravet sitt, fortalte nylig forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).
Til retten: Forsvarsansatte får ikke pensjon av hele lønna – nå vil de saksøke staten
Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF)
Leif Martin Kirknes
Ap viser forståelse
Anniken Huitfeldt, forsvarspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, skriver at dette er et krav de har stor forståelse for.
– Forsvaret har krympet med 200 ansatte under høyreregjeringen og trenger nå flere folk. Vi har sett at pensjonsgrunnlag oppgis som en viktig sak for de som vurderer om de skal fortsette i Forsvaret.
Anniken Huitfeldt (Ap)
Jan-Erik Østlie
Huitfeldt skriver samtidig at Ap som politisk parti må vise respekt for spillereglene i arbeidslivet og at de må være varsomme med å konkludere, ikke minst siden denne saken nå havner i rettsapparatet.
Hun føyer til:
– Men det betyr noe hvilke partier som sitter i regjeringskontorene og leder departementene.
Sp vil ha gjennomgang
Senterpartiets Liv Signe Navarsete uttrykker også stor forståelse for de forsvarsansattes krav. Men hun vil ikke gi noen konkrete løfter.
Liv Signe Navarsete (Sp)
Terje Pedersen, ANB
– Det SP vil gjøre, er å gå gjennom hele systemet med lønn for vakt og tjeneste – og pensjon knytt til dette. Det er uheldig hvis ansatte ender med et pensjonsgrunnlag som tilsvarer halvparten eller mindre av den lønnen de hadde.
Navarsete påpeker at det er viktig å beholde gode ansatte og at det er for mange i dag som velger å slutte.
– Dette er noe vi er nødt til å se nærmere på. Det å trygge alderdommen er en viktig del av arbeidsvilkårene. Det høres helt urimelig ut at de ansatte ikke skal ha pensjonsopptjening av hele lønnen.
Rødt-lederen opprørt
Rødt-leder Bjørnar Moxnes er hakket mer opprørt:
– Jeg er rett og slett luta lei politikernes bruk og kast-politikk når det kommer til norske soldater og forsvarsansatte, skriver han til FriFagbevegelse.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes
Jan-Erik Østlie
– Nå må regjeringa ta seg sammen og høre på Fagbevegelsen i Forsvaret. Forsvarets ansatte må få den pensjonen de har krav på i henhold til lov og tariffavtaler, alt annet vil være en skandale.
– Regjeringa skjønner ikke at Forsvarets viktigste ressurs er personell. Norge er heldige som har så mange dyktige og dedikerte folk i Forsvaret vårt, men når regjeringa nedprioriterer dem og behandler dem dårlig, så forsvinner folk ut og forsvarsevnen svekkes.
Det siste partiet på rødgrønn side, SV, har ingen kommentar til kravet fra de ansatte.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.