Arbeidslivskriminalitet
Her er A-krim på kontroll i hytteparadiset på Gol
Inspektørene er på kontroll i hytteparadisene i Gol og Hemsedal. Erfaringen tilsier at her er det regelbrudd å finne. De treffer blink på første forsøk.
TÅLMODIG: Susanne Tenfjord tar seg god tid for å hjelpe maleren til å fylle ut kontrollskjema.
Kasper Holgersen
nina.hanssen@lomedia.no
A-krimsenteret i Tønsberg, som dekker både Buskerud, Telemark og Vestfold, har lenge arbeidet med kontroller knyttet til hytteutbygging blant annet i Hallingdal.
Tidligere kontroller har vist at det er mange regelbrudd å finne her.
A-krim samordner arbeidet
Ingen etat kan kjempe mot arbeidslivskriminalitet alene. For ni år siden inngikk derfor Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten et samarbeid, for å forebygge og forhindre arbeidslivskriminalitet. Målet var å bli mer effektive og målretta i dette arbeidet.
For å avdekke slik kriminalitet, må de ut og kontrollere. NTL-magasinet er invitert med to team i fjellheimen for å besøke byggeplasser. Arbeidstilsynet, Nav og Skatteetaten var representert på ulike team under den aktuelle kontrollrunden.
KONTROLL: A-krimsenterets må ut på kontroller for å avdekke regelbrudd.
Kasper Holgersen
Typiske regelbrudd i byggenæringen
Usikret arbeid i høyden og andre tilfeller av mangelfull HMS,
Brudd på arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser og usanne opplysninger om arbeidstid fra enkelte
virksomheters side
Uregistrert arbeid
Underbetaling/indikasjoner på lønnstyveri,
Aktører som skylder store beløp i restanser til Skatteetaten
Mangelfulle registreringer knyttet til utsendte arbeidstakere/virksomheter (dette forvaltes også av Skatteetaten).
På tokt med A-krimteam
Seniorinspektør Fredrik Treborg i Arbeidstilsynet og kollegaen Susanne Tenfjord, pluss en ansatt fra Skatteetaten, står klare på en parkeringsplass i Gol. De startet i Geilo, og har hatt flere stopp denne dagen.
Besøkene er som regel basert på tips eller rapporter fra tidligere inspeksjoner og kommer ofte overraskende på arbeiderne.
Hvis de ser åpenbare feil og mangler på en byggeplass – som for eksempel farlig arbeid i høyden – hender det likevel de tar tilfeldige stopp for å inspisere.
I dag skal de besøke et nytt hyttefelt, som de har besøkt tidligere, for å se om forholdene er blitt bedre.
Da de besøkte stedet i mars, var det mye som ikke var på plass. De mistenker at de flotte hyttene bygges opp ved hjelp av ulovlig arbeidskraft.
For å kontrollere hvem som er der, og hva slags arbeidsforhold de har, må de besøke stedene fysisk.
– Vi skal sjekke hvem som jobber på stedet, hva slags lønn og arbeidstid de har, om de har riktig kompetanse og om det er tilstrekkelig HMS på stedet. Altså at det ikke er helsefarlige arbeidsplasser, sier Treborg.
KONFRONTERER: Seniorinspektør Fredrik Treborg i Arbeidstilsynet ringer eieren av boligen for å kontrollere opplysninger om eiendommen.
Kasper Holgersen
Enebolig til en privatperson
Huset eller hytta kan se imponerende ut fra utsiden, men på innsiden er det kaotisk. Utenfor står en vogn, et primitivt toalett og noen biler er parkert langs veien.
Fredrik Treborg, som er tidligere politimann, leder an.
Først må vi få tillatelse fra mannen som jobber der, om det er greit at han har med seg to reportere. Mannen kan ikke norsk og snakker heller ikke særlig godt engelsk, men nikker og sier det er greit.
Ingen av rommene er ferdige, og det er støvfylt inne i bygget. Det står arbeidsverktøy, malingsbøtter og andre verktøy utover, og vinduene er lukket. Luftingen er mildt sagt dårlig.
INSPEKSJON: Susanne Tenfjord undersøker om arbeidet i huset følger kravene til helse, miljø og sikkerhet.
Kasper Holgersen
Vi følger teamet til den middelaldrende arbeideren som nå har satt seg ned og lagt bort malerkostene. Han ser opp, tydelig overrasket, og nikker.
Bortenfor ligger lunsjboksen og termosen hans urørt. Kontrollørene observerer flere ting: Stillaset i trappa opp til andre etasje er ikke sikret og er ustabilt, og det finnes ingen sanitæranlegg.
Se skrekkbildene fra Arbeidstilsynet: Her setter arbeiderne livet på spill
Samordnet innsats
Medarbeideren fra Skatteetaten rigger til PC-en for å sjekke data og dokumenter på hytta, tomta, på mannen som eier stedet og om det er et norsk firma som er involvert.
Treborg ringer mannen som er registrert med bostedsadresse på dette stedet, for å få klarhet i situasjonen. Han innrømmer at han ikke har bodd i dette uferdige huset.
Det er en kjent metode å registrere seg tidlig på adressen, for å unngå å skatte av fortjeneste av salg.
Susanne Tenfjord setter seg tålmodig ned med arbeideren for å få vite mer om hans bakgrunn og hvordan han fikk dette oppdraget.
Han leverer fra seg et ID-kort som viser at han er født i 1974 og er utenlandsk statsborger. Etter hvert kommer det fram at han har familie i hjemlandet.
Han forteller at han skulle få rundt 80.000 kroner for to måneders jobb her. Men mannen har ikke noe enkeltpersonforetak (ENK) registrert i Norge. Det er registreringsplikt for utenlandske virksomheter som skal jobbe i Norge.
De tverrfaglige kollegene jobber effektivt og koordinert for å sikre at alle sider av saken blir håndtert korrekt. De får også en runde i vogna som står utenfor. Den skal i utgangspunktet være et spisested for arbeiderne.
Vogna viser seg å være full av skrot, og overhodet ikke en spiseplass eller et sted å være for mennesker. Arbeidsplassen holder ikke mål og det er helsefarlig arbeide her, mener Treborg.
Dette formidler de videre til karen som sitter der.
SJEKK: Santiærforhold er en del av det kontrollørene ser etter når de er ute på kontroll.
Kasper Holgersen
Arbeidskaren forteller han har fått kontrakt om å gjøre ferdig dette og få en engangssum når alt er malt. Noen timelister har han ikke.
Denne arbeidstakeren har ikke behov for oppholdstillatelse, da han er borger av Litauen, og dermed under EU/EØS-regelverket. Men siden han ikke er ansatt i et norsk firma, må han registrere seg.
Om han har et sted å bo, er også uklart. Han henviser til en oppdragsgiver som har engasjert han for å male her. Det er et navn teamet kjenner fra før.
Situasjonen er hjerteskjærende, og det er klart at denne arbeidstakeren er i en svært sårbar posisjon. Teamet ønsker å gjøre alt riktig og tar også en dialog med politiet for å sikre at de tar den beste avgjørelsen for alle.
Må avslutte arbeidet
Fredrik Treborg og Susanne Tenfjord tar raskt affære. De bestemmer seg for å ta den tunge børen med å anbefale mannen om å forlate stedet umiddelbart.
De må på mest mulig skånsom måte gjøre det klart at han ikke kan jobbe her. De får hjelp av en kollega i Arbeidstilsynet som snakker hans språk, og de har en fin samtale. Han nikker og sier at han forstår, pakker sekken og setter seg i bilen og kjører av sted.
Treborg og Tenfjord takker han for at han var så ærlig. Etter at han reiser, skriver teamet en rapport.
Tenfjord ser ned. Dette er en påminnelse om baksiden av det idylliske hytteparadiset, og her har de i praksis vist viktigheten av å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
På denne inspeksjonen er det den sårbare, underbetalte arbeideren, som har kommet til Norge for å tjene penger til familien, som rammes. Men hva med de som står bak?
Inspektørene informerer arbeideren om at han må forlate stedet.
Kasper Holgersen
Regelverket føles litt rigid
Saken er ikke over ennå. Det er nå den egentlige jobben starter, og det er dette som er hodebryet til teamet nå.
De starter alltid med å spørre om hvem er arbeidsgiver og hvordan arbeidsavtalen ser ut.
Fredrik Treborg spør eieren av huset om han har ansvar for arbeidsforholdene her. Og nevner blant annet trappeløpet som er farlig for arbeidsfolk.
– Regelverk kan noen ganger føles litt rigid, men vi er jo litt naive da vi har et tillitsbasert system som er veldig bra for de som trenger det. Men da er det viktig at vi også har muligheten til å sanksjonere når vi kommer over folk som jobber svart og utnytter systemet.
Resultat av kontrollene
Ifølge A-Krimsenterets ansatte har kontrollene blant ført til:
Et betydelig antall pålegg fra Arbeidstilsynet, knyttet til blant annet manglende HMS-kort, brudd på arbeidstidsbestemmelser, manglende utbetaling av allmenngjort tarifflønn/overtidstillegg osv.
Mange vedtak om stans av usikret arbeid.
Mange overtredelsesgebyrer har blitt vedtatt fra Arbeidstilsynet, først og fremst for usikret og farlig arbeid.
Store beløp har blitt krevd inn fra Skatteetatens side.
Noen virksomheter har blitt anmeldt for gjentatte tilfeller av farlig arbeid, samt lønnstyveri.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.