Guro Gulstuen Nordhagen" />

Rus og arbeidsliv

Hvordan hjelpe en kollega som sliter med rus? Skatteetaten jobber med saken

Alle ansatte og ledere i Skatteetaten skal lære hvordan man håndterer kolleger med et problematisk forhold til rus.
FOREBYGGER: Hovedverneombud Lena Småriseth forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på den nye opplæringen, både fra ansatte og ledere i Skatteetaten.

FOREBYGGER: Hovedverneombud Lena Småriseth forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på den nye opplæringen, både fra ansatte og ledere i Skatteetaten.

Guro Gulstuen Nordhagen

guro@lomedia.no

Du mistenker at en kollega ikke har det så greit. Du merker endringer i atferd, og kanskje blir du bekymret for at kollegaen drikker mye. Hva gjør du?

Eller du er på en sosial tilstelning i regi av jobb med servering av alkohol. Du ser noen som drikker seg overstadig beruset og oppfører seg upassende. Hvordan reagerer du?

På lønningspils får dere beskjed om et teknisk problem på jobb. Den eneste personen som kan fikse det, har drukket tre enheter alkohol. Hvordan løser dere det?

Disse spørsmålene har Skatteetaten satt på dagsordenen blant sine ansatte, ledere og tillitsvalgte.

Nå skal nemlig alle som jobber i etaten bli bevisst problemstillinger som dette.

Som en del av et nytt opplæringsverktøy, skal alle ansatte lære om forebygging og håndtering av problematisk bruk av rusmidler og spill, samt andre ting som har med HMS, HR og arbeidsmiljø å gjøre.

Alkoholavhengighet: Svein Atle følte livet kun var jobb og drikking. Så tok kollegaene grep

Lønningstreff

Retningslinjene var allerede på plass, men om alle visste om dem, var ikke så lett å vite.

Det var heller ikke sånn at det rant inn med bekymringsmeldinger eller saker. Likevel var det noe som trigget hovedverneombud Lena Småriseth da hun var på kurs hos Akan kompetansesenter i 2019.

Akans visjon er å sette ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler, spill og doping.

Kurset fikk henne til å tenke. «Hvordan jobber vi forebyggende med rusavhengighet?»

– Vi er en bedrift med 7000 ansatte, så det er naivt å tro at det ikke er noen tilfeller selv om det ikke kommer inn noen saker, sier hun.

Ifølge Småriseth handler det mye om å skape et inkluderende arbeidsmiljø uten fokus på rus. Derfor har de gjort flere tiltak. Det mange kjenner som «lønningspils», heter «lønningstreff» i Skatteetaten.

Ifølge Akan har 300.000 norske arbeidstakere uteblitt fra sosiale arrangement på grunn av kollegers drikking.

Alkohol og jobb: Aida etterlyste en debatt om drikkekultur i fagbevegelsen. Da ble det stille

– Ett spørsmål kan være nok

Sammen med Akan laget Skatteetaten et eget verktøy rettet mot rus- og spillavhengighet.

Det nye interne opplæringsverktøyet er digitalt og så mobilt at alle kan ha det i lomma, for verktøyet «Motimate» finnes også som app. Der har de tilgang til informasjon om hva de bør gjøre i ulike situasjoner.

Med utgangspunkt i Skatteetatens retningslinjer, har Akan bidratt med fagkunnskap, erfaring og formidlingskompetanse.

Etaten selv har spilt inn videoer og bruker Akans allerede eksisterende dilemmatrening for å kurse ledere og ansatte i håndtering av problematikken.

Kurset er delt inn i ulike moduler for ledere og ansatte og er obligatorisk å gjennomføre.

En av modulene er et samtaleverktøy, som handler om hvordan du kan gå fram når du er bekymret for en ansatt.

– Det skal være forebyggende og gjøre det lettere å ta tak i ting så tidlig som mulig, sånn at folk kan få hjelp. Det er ikke sånn at det settes likhetstegn mellom å ha et problem og å miste jobben. Det handler om at vi skal bry oss om hverandre, sier Småriseth.

Med verktøyet håper hun å senke terskelen for å spørre kolleger hvordan de har det. Det kan bidra til at problemer blir fanget opp tidlig og folk kan få hjelp.

– Det å bli sett kan gjøre mye. Å tørre å spørre kan bety enormt mye for den som sliter. Bare ett spørsmål kan være nok til at du kommer deg på rett kjøl, sier hun.

Rus og jobb: Ingeniør Alf Egil (58) brukte jobbreisene til rus. Slik fungerer avhengigheten

Stor interesse

Ifølge Akan ble videoene i deres dilemmaverktøy spilt av 13.000 ganger i 2022. Disse ligger åpne for alle bedrifter. Det forteller seniorrådgiver i Akan, Stian Fjerdingen.

Akan er i daglig kontakt med norsk arbeidsliv for å veilede og kurse, og hjelper til med forebygging og hjelp til medarbeidere med utfordringer.

Fjerdingen forteller at flere virksomheter har utviklet egne kursmoduler i sine interne opplæringsverktøy, slik som Skatteetaten.

Utover det er mange veldig interesserte i å lære, ifølge ham.

– Problematisk bruk av rusmidler og spill påvirker arbeidslivet negativt i form av blant annet fravær og ineffektivitet, i tillegg utgjør det en sikkerhets- og omdømmerisiko. Jo tidligere vi tar opp en bekymring, jo større er muligheten for å forhindre at et potensielt problem blir større enn nødvendig, sier Fjerdingen.

Å ha gode råd og kompetanse lett tilgjengelig i slike situasjoner, kan bidra til å redusere terskelen for å bry seg. 

– Vår erfaring er at frykten for å ta feil ofte kommer i veien for det å ta opp en bekymring. Spesielt ledere er redde for ikke ha bevis nok, eller for reaksjonene som kan komme. Å gå fra bekymring til handling, lønner seg, sier han.

Alkohol og jobb: Fritt fram i baren eller null alkohol på samlinger? Sjekk reglene i ditt forbund

Å tørre å spørre kan bety enormt mye for den som sliter. Bare et spørsmål kan være nok til at du kommer deg på rett kjøl.

Lena Småriseth, hovedverneombud i Skatteetaten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse