– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Personvern
Janne Cecilie gir seg ikke i kampen mot Nav. Nå havner saken i Strasbourg
Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tapte søksmålet mot egen arbeidsgiver i to rettsrunder. Nå tar hun saken til menneskerettsdomstolen, med støtte fra to anerkjente professorer.
merete.jansen@lomedia.no
Janne Cecilie Thorenfeldt tok Nav til retten vinteren 2022 fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde hatt adgang til helseopplysningene hennes mens hun både var bruker og ansatt.
Som FriFagbevegelse flere gang har skrevet om, viste logger at godt over 100 Nav-ansatte hadde vært inne i filene om henne i etatens datasystemer. Filer der man finner opplysninger om blant annet helse, økonomi og forhold i nærmeste familie.
Thorenfeldt ba om loggene fordi hun mistenkte at nærmeste leder og noen kolleger hadde slått opp på opplysninger. Dette fikk hun bekreftet. Samtidig så hun at det var svært mange flere, over hele landet, som også hadde hatt tilgang. Ikke bare de som hadde behov for å behandle sykemeldingene hennes.
Både tingretten og lagmannsretten slo fast at det hadde skjedd brudd på reglene om personvern. De mente imidlertid at bruddene ikke var så alvorlige at Thorenfeldt hadde krav på erstatning. Dette kan hun ikke slå seg til ro med.
– Jeg kan ikke stoppe, det er for viktig. Den systemsvikten som rammet meg, kan potensielt ramme nye personer hver dag.
Etter at den siste dommen falt, reagerte hun på at dommerne vektla at det ville vært kostbart å sikre Navs systemer bedre.
– Retten vedgår at det har skjedd en systemsvikt, men ser ut til å mene at «sånn er det bare», dette er ikke noe AS Norge har råd til å endre, sa hun til FriFagbevegelse.
Advokaten hennes, Hedda Emilie Bratt, syntes det var overraskende at domstolen tilsynelatende mente at systemsvikt som rammer en hel gruppe, ikke fører til skade for enkeltindividene i gruppen.
– Dette er vi uenig i, understreket hun.
Bakgrunn: Janne Cecilie tar kampen for alle Nav-brukere
Hjelp fra eksperter
Underveis i prosessen begynte jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo å fatte interesse for Thorenfeldts sak.
Nå bringer han den inn for den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg sammen med professor Carl Baudenbacher som har flere tiårs erfaring med rettavgjørelser på europeisk nivå.
Til NRK sier han at menneskerettsdomstolen ser på slike saker på motsatt måte av hva det norske rettssystemet gjør. Nettopp fordi dette kan ha store økonomiske konsekvenser, kan det være en viktig sak å se nærmere på. Den er også prinsipielt viktig, mener Andenæs:
– Dommen er uheldig fordi den ikke gir folk som har vært utsatt for brudd på personvernet, noe effektivt vern. Vi mener det norske rettssystemet ikke har håndtert menneskerettighetene her.
Nav mener på sin side at de har tatt på alvor den kritikken som har kommet gjennom to runder i rettsvesenet.
– Vi har de siste årene gjennomført flere tiltak for å bedre de ansattes personvern. Dersom saken skulle bli behandlet i Menneskerettighetsdomstolen, må vi selvfølgelig ta stilling til det når den tid kommer, sier juridisk direktør Trond Erik Schea til NRK.
Mye lest: Ansatte mener Nav bryter loven om personvern: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Føler seg overveldet
Janne Cecilie Thorenfeldt er svært fornøyd med at hun får hjelp fra slike kapasiteter innen menneskerettigheter:
– Jeg føler meg overveldet. Jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere.
– Hvilke forhåpninger gjør du deg framover?
– Det første som må skje, er at domstolen i Strasbourg tar saken min inn til behandling. Så håper jeg utfallet gjør at Norge må følge opp forpliktelsene sine når det gjelder personvern og GDPR.
Hver gang hun har vært intervjuet i pressen, er det flere som kontakter Thorenfeldt i etterkant med historiene sine. Både klienter og ansatte.
– Det de forteller, tyder på det fortsatt er noen som faller for fristelsen til å sjekke andres private opplysninger. De aller fleste som jobber i Nav er skikkelige og ærlige mennesker. Vi må få slutt på at enkelte som opererer i strid med regelverket, kan fortsette med dette, sier hun.
Mye delt: Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
En ensom kamp
To runder i rettsvesenet har tæret kraftig på lommeboken. Det har kommet noe økonomisk støtte via Spleis, men langt fra nok. Likevel velger Thorenfeldt å gå en runde til.
Hun beskriver en ensom kamp mot et stort, offentlig maskineri. Få kolleger har våget å støtte henne offentlig.
– De som har vist sin støtte, har stort sett gjort det i det skjulte.
Utover advokatene mener Thorenfeldt den beste hjelpen har kommet fra Navs hovedverneombud for Oslo, Jens Eskedal.
– Jens har vært helt enestående. Han er det fortsatt.
– Hun tar en modig kamp mot et enormt system, har Jens Eskedal tidligere uttalt til FriFagbevegelse.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox