Meklinga i statsoppgjøret
LO Stat har planene klare dersom det blir streik i staten
LO Stat starter med å ta ut rundt 100 medlemmer dersom det blir streik i staten. Etter hvert kan mange flere tas dersom det blir streik 15. oktober.
STREIKEUTTAK: LO Stat og leder Egil André Aas leverte i dag områdevarsel og oversikt over det første streikeuttaket deres dersom meklinga i statsoppgjøret ikke fører fram. i bakgrunnen, statens personaldirektør Gisle Norheim.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Onsdag leverte LO Stat et områdevarsel til Riksmekleren og staten to uke før fristen for meklinga i statsoppgjøret går ut.
Dette varselet angir hvor mange medlemmer som potensielt kan tas ut i en eventuell streik.
LO Stat tar i varselet høyde for at alle de 40.000 medlemmene i staten kan tas ut i streik. Men første streikeuttak er vesentlig mindre.
Aktuelt: Bussjåførene får ny lønn. Streiken er over
Vil skjerme befolkningen
Det første uttaket omfatter rundt 100 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) som jobber i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Dette er departementet som blant annet har ansvaret for arbeidsgiverfunksjonen i staten.
LO Stat-leder Egil André Aas sier de har valgt ut det første streikeuttaket med omhu.
– Vi mener det er et ansvarlig uttak hvor vi har forsøkt å skjerme tredjepart/befolkningen. Men dersom vi havner i streik, og den må trappes opp, vil det merkes, sier han.
Rasende busstillitsvalgt: – Resultatet er et svik mot bussjåførene
Snart innspurt
Meklinga i statsoppgjøret har frist 14. oktober, ved midnatt. LO Stat sier i en pressemelding at de tre siste dagene vil bli selve innspurten på meklinga.
Aas sier at koronapandemien og den ekstraordinære situasjonen som følge av denne har blitt tatt hensyn til når LO Stat har planlagt sitt streikeuttak. Nå forventer han at staten kommer til Riksmekleren med forhandlingsvilje.
– Vi hadde helst sett at vi skulle ha kommet i mål i forhandlinger, men opplevde en motpart som åpenbart ikke var interessert i en forhandlingsløsning. Derfor havnet vi hos Riksmekleren, der vi skal gjøre vårt for å finne en løsning. Jeg håper staten møter hos Riksmekleren med større vilje til å bli enig enn de gjorde i forhandlingene, sier han.
Vekterstreiken: Vektere som jobber ufrivillig deltid tør ikke å stå fram – frykter hevnaksjoner
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.