JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Midlertidig ansettelse

Nora (28) fikk midlertidig kontrakt på fem dager. Nå vil hun ha lovendringer

Arkeolog Nora Hansen har jobbet med å grave ut et vikingskip siden 2020, og har hatt fem kontrakter og enda flere forlengelser.
Forslaget til lovendring, fra arkeolog Nora Hansen, skal stemmes over på NTL Ung-konferansen fredag.

Forslaget til lovendring, fra arkeolog Nora Hansen, skal stemmes over på NTL Ung-konferansen fredag.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Midlertidige ansettelser er mest utbredt i akademia, og regjeringen har gitt sektoren fire år på seg til å få ned andelen midlertidige, som i dag ligger på 14 prosent.

En av dem som kjenner godt til dette problemet er arkeolog Nora Hansen (28), som siden juli 2020 har vært med på utgravingen av det store arkeologiske funnet Gjellestadskipet utenfor Halden.

Hun fortalte om sine erfaringer på NTL Ung-konferansen torsdag, der hun har foreslått at NTL Ung skal jobbe for å endre lovverket slik at det blir umulig å holde ansatte gående på korte kontrakter over flere år.

– Min korteste midlertidige kontrakt var på fem dager. Og da ble jeg kjempeglad for å få jobb en uke til! Dette skjer med meg, mine venner og mine medarkeologer. Det er motbydelig, sier hun.

Ikke arbeidsgivers skyld

Arkeologisk arbeid er selvsagt sesongbasert i Norge. Utgraving skjer på sommerhalvåret, mens vinteren brukes på etterarbeid. Hansen er vant med at arkeologiske utgravinger er prosjektbasert, og at det må være et innslag av midlertidighet. Men at det skal være midlertidig så lenge, kan hun ikke akseptere.

– Jeg har vært ansatt på samme prosjekt siden juli 2020, og har hatt fire-fem ulike kontrakter og sju-åtte forlengelser. Så å si noe nytt annenhver måte. Dette gir meget stor uforutsigbarhet.

Hun understreker at det ikke er arbeidsgiver, Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, som har skylden her. Hansen vil endre lovverket.

– Dette skjer i mange deler av arbeidslivet, og det skjer fordi lovverket åpner for det. Vi i NTL Ung må jobbe for at selv om det er prosjektbasert arbeid, må det gis lengre kontrakter, sier hun.

Denne skaper debatt: Monica er blant dem som tjener minst i Norge: – Vi er ikke dårligere enn alle andre

Livet ville endret seg med fast jobb

Veien til fast jobb for arkeologer, er ifølge Hansen å spesialisere seg på et veldig avgrenset felt. Selv har hun satset på «GIS», som er et innmålingssystem som holder oversikt over utgravingen og plotter inn hvor alle funn er gjort og lagene i vikingskipet.

– En fast stilling er hovedmålet, og det er derfor arkeologer er innforstått med at man må opparbeide erfaring i starten. Men det gir et veldig uforutsigbart arbeidsliv og liv, konstaterer hun.

Hansen sier livet ville endret seg mye om hun hadde hatt fast jobb.

– Prøv å gå i banken for å spørre om lån med en arbeidskontrakt som bare går noen måneder framover. Lengre engasjementer og faste stillinger ville gitt mer stabilitet og et sikrere arbeidsliv, og i tillegg ville det vært bedre for arbeidsgiverne på sikt.

Forslaget hennes skal stemmes over på NTL Ung-konferansen fredag.

Da skal organisasjonen også ta stilling til spørsmål som oljeutvinning, dagpenger for studenter, boligpolitikk, tariff, lønn for lærlinger, arbeidsgiverpolitikk og arbeidsgiverrådet i staten.

Mye delt: Halvor byttet jobb og gikk opp 150.000 i lønn, men holdt bare ut i to og en halv måned

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse