JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hacking og digitale angrep

Norge er et av de mest digitale landene i hele verden. Det gjør oss sårbare

Nå etterlyser Norges offisers- og spesialistforbund mer penger til cybersikkerhet.
Leder i Norges offisers- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, mener det trengs mer penger til å beskytte Norge mot digitale angrep.

Leder i Norges offisers- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo, mener det trengs mer penger til å beskytte Norge mot digitale angrep.

Guro Gulstuen Nordhagen

guro@lomedia.no

– Russlands angrep på Ukraina har skapt en ny sikkerhetsmessig situasjon som gjør at vi må ha høyere krav til bevissthet på flere arenaer. Pakken fra regjeringen var blant annet rettet mot digitale angrep, som kan koste samfunnet millioner av kroner, sier statssekretær Hans Petter Assen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Forrige fredag kom regjeringen en pakke på tre milliarder kroner for å øke aktiviteten og beredskapen til Forsvaret. 200 millioner av dem gikk til å øke Forsvarets evne til å motstå digitale trusler og å styrke Etterretningstjenesten.

Pågang etter krigen i Ukraina

Leder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund mener pakken er en god start, men at det krever mer penger til blant annet datasikkerhet.

– Det er viktig å skape en forståelse og en forankring om at beredskap og sikkerhet er et politikkområde som må prioriteres. Pakken er en god start, men det er viktig for meg å presisere at dette bare er en start. Vi har ikke løst alle utfordringer som har oppstått etter krigen i Ukraina, så det er klart jeg forventer nye tiltak, sier han.

Beredskapen har siden krigen startet i Ukraina økt både i Etterretningstjenesten (E-tjenesten) og Cyberforsvaret. Eksperter har uttalt seg om økt trussel for dataangrep mot Norge, men foreløpig har vi ikke sett noen store angrep. Samtidig har det vært en økende trend de siste årene.

I januar gikk statsminister Jonas Gahr Støre ut og sa at Norge må se at hybride angrep er en reell ny samfunnstrussel. Det skjedde etter at den ukrainske regjeringen ble rammet av et stort dataangrep.

Han viser til at Norge allerede har opplevd alvorlige dataangrep mot Stortinget, statsadministrasjonen og en rekke norske selskaper. Nå vurderer PST at etterretningstrusselen fra Russland er høyere enn før krigen i Ukraina.

Datasikkerhet er en viktig del av totalberedskapen, og Bongo forteller at flere tok kontakt i dagene etter invasjonen.

– Jeg kjenner ikke hvor stor trusselen er, men over tid har det vært en eskalering. Og når regjeringen advarer, så kan det være tegn på at det er grunn til å være bekymret. Om man klarer å plante informasjon som bygger oppunder skepsis og redsel, så kan man implisitt klare å påvirke politikerne, sier Bongo.

Mye delt: Rødt-lederen krever beredskapslagre for korn. Han kan snart bli bønnhørt

Vil oppdra befolkningen

Regjeringen er bekymret for kommunenes datasikkerhet. Et angrep på flere kommuner samtidig vil kunne sette ut driften, og skape stor uro og ustabilitet.

Derfor pålegger regjeringen kommunene å delta i sikkerhetssamarbeid mot digitale angrep, på statens regning. I tiltakspakken er det satt av 50 millioner kroner til dette.

Mange husker sikkert angrepet på Østre Toten kommune, der personopplysninger til innbyggerne ble delt på «det mørke nettet».

Men digitale angrep, eller cyberangrep, er ikke nødvendigvis hacking, virus eller stjeling av informasjon. Det kan også brukes til påvirkning, som kan skje ved hjelp av falske nyheter og feilinformasjon i sosiale medier.

Torbjørn Bongo påpeker at falske nyheter er en reell trussel vi alle må beskytte oss mot.

– Vi må oppdra befolkningen. Det er viktig med kildekritikk, å tenke over hvilke nyhetskilder en skal stole på og å ikke trykke på lugubre lenker, sier forbundslederen.

Denne skaper debatt: Nora (28) fikk midlertidig kontrakt på fem dager. Nå vil hun ha lovendringer

Ikke bare å låse døra

Vårt gjennomdigitaliserte samfunn gjør livet praktisk og behagelig, men det gjør oss også sårbare for ulike typer cyberangrep.

– Norge er et av de mest digitale landene i verden, så vi er sårbare, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Helge Grandhagen i Cyberforsvaret.

Han forteller at vinningskriminelle, aktivister, spioner, profesjonelle etterretningstjenester og militære organisasjoner bare er eksempler på de som bruker cyberoperasjoner til å nå sine mål.

– Hvordan kan man beskytte seg mot slike digitale angrep?

– Jeg hater det spørsmålet. Folk håper på en magisk løsning for å bli helt sikker for digitale angrep, men det er mer komplisert enn som så. Det viktigste er å få kunnskap og forståelse for hva det er og hvordan det kan ramme deg, sier Grandhagen og fortsetter:

– Folk håper på en magisk løsning for å bli immun mot digitale angrep. Den det blir som å låse døra på huset, ​som ofte er det en anbefaler folk for å unngå innbrudd, men så også åpner ungene dørene og vinduene bak deg. Det er en sammensatt problemstilling, som også å sikre seg mot innbrudd er.

Grandhagen anbefaler å ta kurs eller søke opp hva som kan beskytte de digitale komponentene man eier. I tillegg er det viktig å gjøre de oppdateringene som kommer.

– Det er ikke for gøy at det jobber tusenvis av mennesker med dette i Microsoft og Apple. Oppdateringene inneholder ofte viktige sikkerhetstiltak som kan beskytte deg mot kjente trusler. Men det som er bombesikkert i dag er ikke sikkert i morgen, så gjør de oppdateringene du blir anbefalt av leverandøren, sier han.

Fikk du med deg denne? Eivind fikk ikke jobben han søkte på. Mener han ble straffet for å bruke ytringsfriheten

Datasikkerhet

* Cyberangrep, som også blir kalt dataangrep og hacking, har til hensikt å skade, forstyrre eller overbelaste et datasystem.

* Et angrep kan føre til at følsom informasjon fra privatpersoner, offentlige og private virksomheter blir spredd eller misbrukt av kriminelle.

* I Norge har myndighetene en Nasjonal strategi for digital sikkerhet.

Kilder: regjeringen.no og NRK

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Datasikkerhet

* Cyberangrep, som også blir kalt dataangrep og hacking, har til hensikt å skade, forstyrre eller overbelaste et datasystem.

* Et angrep kan føre til at følsom informasjon fra privatpersoner, offentlige og private virksomheter blir spredd eller misbrukt av kriminelle.

* I Norge har myndighetene en Nasjonal strategi for digital sikkerhet.

Kilder: regjeringen.no og NRK