JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klima og miljø, NTL

NTL Sentralforvaltningen tar FNs «kode rød» på alvor

FNs rapport om klima og miljø varslet «kode Rød» denne uka. Det er helt i tråd med prioriteringene til NTL Sentralforvaltningen.
MØTE: Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen åpnet representantskapsmøtet til landsforeningen. ARKIVFOTO

MØTE: Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen åpnet representantskapsmøtet til landsforeningen. ARKIVFOTO

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

NTL Sentralforvaltningen, som er en av de to største landsforeningene i Norsk Tjenestemannslag, startet sitt representantskapsmøte på Sørmarka onsdag. Her skal de debattere sitt eget handlingsprogram, uttalelse, forslag til NTLs landsmøte og avholde valg.

Leder Bjørn Halvorsen peker på klima og miljø som en klar rød tråd.

– Vi skal diskutere forslag til landsmøte, men den røde tråden er klima og miljø. Det passer bra ettersom FNs rapport om klima og miljø varslet «Kode Rød» på mandag og at vi avslutter med Broen til Fremtiden-konferansen på fredag, sa Halvorsen da han åpnet møtet på Sørmarka.

Broen til framtiden-konferansen: Slik kan vi skape nye grønne arbeidsplasser i Norge. Se svarene fra miljøvernere og tillitsvalgte

Stolt forbundsleder

Forbundsleder Kjersti Barsok brukte mye tid i sin innledning til å takke NTL Sentralforvaltningen for jobben de har gjort i en krevende periode og berømmet de for å sette klima og miljø på dagsorden disse dagene.

– Jeg vet at mange av dere har fått ikke bare arbeidsdagene deres, men hele dagene deres snudd på hodet de siste årene, sa hun og refererte til tiden under pandemien.

NTL Sentralforvaltningen er også den landsforeningen Barsok kommer ifra, ettersom hun opprinnelig jobbet i Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Det har vært nye oppgaver, for få kolleger, stort medietrøkk og skyhøye forventninger for mange, la hun til, men skrøt av fellesskapet de har hatt i forbundet og at mange har bidratt inn i rekrutteringsprosjektet «LO for alle».

I dag har NTL over 54 000 medlemmer og er LO-familiens femte største forbund, men Barsok oppfordret alle til å inkludere flere i året som markerer 75-årsjubileet til NTL.

LOs klimapolitikk: Ragnhild vurderer å melde seg ut av LO om ikke klimapolitikken blir bedre

Vær aktiv på landsmøte

Barsok gleder seg til både LO-kongressen og NTLs landsmøte til høsten, og forventer både å se og høre fra NTL sentralforvaltning der. Hun minner også om at landsmøte handler om mer enn navnedebatten. Hun utfordret dem til å tenke igjennom følgende:

– Hva trengs for at vi skal fortsette å utvikle vårt solidariske fellesskap videre og styrke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår?

HJEMMEBANE: Kjersti Barsok har sitt NTL-medlemskap i NTL Sentralforvaltningen.

HJEMMEBANE: Kjersti Barsok har sitt NTL-medlemskap i NTL Sentralforvaltningen.

Nina Hanssen

Tillitsreformen blir viktig

Barsok la også til at hun er glad for regjeringsskiftet, og mener vi må trenger ei regjering som vil styrke offentlig sektor.

– Det er nok ostehøvelkutt nå. Vi trengte ei regjering som anerkjenner offentlig sektor og viktigheten av samfunnsoppdragene som løses der. Derfor er det så gøy å være i gang med tillitsreform. Dette er regjeringens fremste forvaltningspolitiske satsing, sa hun.

Barsok mener tillitsreformen gir store muligheter for å rette opp mye av det NTL har pekt på som gale utviklingstrekk i offentlig sektor – og ikke minst kvitte oss med ostehøvelkuttene. Hun mener dette ikke forenelig med tillitsreform.

– Nå skal markedstenkninga ut av offentlig og nå skal markedsstyringa erstattes med faglighet og tillit. Nå skal det bli slutt på privatisering av offentlige oppgaver og vi må styrke partssamarbeidet, sa hun.

Klimadebatten fortsetter

Barsok er også stolt at NTL er synlig og en pådriver i klimadebatten og at de har vært en viktig drivkraft for Broen til Framtiden.

– På fredag utfordrer vi næringsministeren for å bli med på denne grønne og rettferdige omstillingen. Da må det offentlig etater har de riktige ressursene de trenger, sa hun.

Barsok er glad for at klima og miljø er sentralt tema på dette todagersmøtet på Sørmarka og at de skal vedta en uttalelse om dette før dagen er omme.

Det er nok ostehøvelkutt nå. Vi trengte ei regjering som anerkjenner offentlig sektor og viktigheten av samfunnsoppdragene som løses der. Derfor er det så gøy å være i gang med tillitsreform. Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse