JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i staten

Personalsjefen vil ha én tariffavtale i staten – men Unio og Akademikerne jobber for seg

I årets oppgjør skifter Unio side. Nå forhandler de sammen med Akademikerne. Men statens personaldirektør hadde helst sett at han kun hadde hatt en tariffavtale å forholde seg til.
I 2016 forhandlet Akademikerne fram sin egen tariffavtale. Siden den gang har det vært to avtaler i staten. Statens personalsjef, Gisle Norheim, vil helst ha én tariffavtale å forholde seg til.

I 2016 forhandlet Akademikerne fram sin egen tariffavtale. Siden den gang har det vært to avtaler i staten. Statens personalsjef, Gisle Norheim, vil helst ha én tariffavtale å forholde seg til.

Eirik Dahl Viggen

morten@lomedia.no

Rett før årets lønnsoppgjør startet opp, ble det klart at maktforholdet på arbeidstakersiden ble forskjøvet. Foran dette oppgjøret har Unio, som til nå har hatt samme avtale som LO Stat, bestemt seg for å forhandle sammen med Akademikerne – som har en egen tariffavtale. Det betyr at de ønsker at mest mulig av forhandlingene i årets lønnsoppgjør skal skje lokalt på de statlige arbeidsplassene.

– Den endringen tar vi til etterretning. Fra statens side skulle vi gjerne hatt én felles tariffavtale. Så får vi håpe at Unios valg ikke vanskeliggjør en sånn utvikling, sier Gisle Norheim, personalsjef i staten.

Innsikt: Derfor bryter Unio samarbeidet med LO Stat

Ny kurs

Hadde det skjedd i fjor ville nok Norheim vært fornøyd. For lokale forhandlinger har vært mantraet fra statens side i de åtte foregående lønnsoppgjørene. Men siden sist har det kommet en ny politisk ledelse i regjeringskontorene. Norheim har fått ny sjef. Han innrømmer det gir ny kurs i lønnspolitikken fra statens side.

– Som jeg har sagt til partene, ønsker vi både sentrale tillegg og lokale forhandlinger. Det i seg selv er et nyansert signal i forhold til tidligere.

Hovedkrav i lønnsoppgjøret: LO Stat krever kronetillegg og reallønnsvekst til alle medlemmer

Vil følge industrien

Det som ikke har endret seg, er forholdet til lønnsoppgjøret i den konkurranseutsatte industrien. Det såkalte frontfaget. I år endte dette oppgjøret på 3,7 prosent. Norheim er ikke villig til å gå høyere.

– Det er viktig å følge frontfaget. Det gir anledning til reallønnsvekst, fastslår Norheim

Heller ikke LO Stats argument om at de statsansatte de siste to årene har fått mindre i lønnsvekst enn ansatte i industrien, får Nordheim til å vike fra frontfagets ramme.

Norheim gir uttrykk for at han ikke er enig i den måten å tenke på.

– Jeg mener vi må se lønnsutviklingen over lengre tid enn de siste to årene. Over tid har de ansatte i staten fått noenlunde lik vekst som industrien, sier Norheim.

Prioriterer likelønn

LO Stat har som et av sine krav å ivareta dem med lavest lønn. Det er stadig flere ansatte i staten som tjener under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Norheim ønsker heller å prioritere likelønn.

– I fjor hadde i et ganske kraftig lavlønnstillegg I år ønsker vi å prioritere en likelønnsprofil i det sentrale oppgjøret, sier Norheim.

Gikk til Akademikerne: Slik reagerer LO Stat på Unio-exiten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse