ØNSKER ENDRING: Caroline Hals (f.v.) og Morten Hjorth-Jensen vil ha sentrale lønnsoppgjør. – De som ikke gjør det lille ekstra, skal ikke straffes for det. Vi har hatt tilfeller hvor folk ikke har gått opp i lønn på mange, mange år, sier Hals.
Eirik Dahl Viggen
Politikerne om lønna i staten:
Statsansatte Caroline håper på en annen tariffpolitikk etter valget: – Lokale lønnsforhandlinger gir skjevfordeling
Mens staten under borgerlig styre vil at all lønnsvekst skal fordeles lokalt, vil LO Stat det motsatte. Her svarer partiene om fordelingen av lønnstilleggene i staten.
katharina@lomedia.no
På Frederikkeplassen ved Universitetet i Oslo (UiO) vrimler det av studenter. Etter halvannet år med digital undervisning, har lesesalene og auditoriene åpnet igjen. Studentene er forventningsfulle. Det er også de ansatte. For høsten er startskuddet for de lokale lønnsforhandlingene.
I år skal oppunder 60 millioner kroner fordeles mellom ansatte ved UiO. Caroline Hals (39) synes det er en svimlende høy sum.
– Lokale lønnsforhandlinger fører til skjevfordeling. De som gjør mest ut av seg, får enda mer. Ansatte som gjør jobben sin og kanskje ikke har så mange utviklingsmuligheter, får mindre, sier seniorkonsulenten og tillitsvalgt ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.
Fikk du med deg denne? Mens lønna til Raj (63) blir stadig mindre verdt, har andre i etaten fått doblet kjøpekrafta
HVA SIER PARTIENE OM TARIFFPOLITIKKEN? SE LENGER NEDE I SAKEN
Forventninger til valget
Det årlige lønnsoppgjøret kalles ofte vårens vakreste eventyr. Arbeidsgiver, i dette tilfelle staten, og hovedsammenslutningene LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne forhandler dag og natt, så å si alltid på overtid.
De siste årene har staten gått høyt ut og sagt at all lønnsvekst skal fordeles lokalt i tråd med regjeringsplattformen. LO Stat, som forhandler på vegne av Norsk Tjenestemannslag (NTL), vil det motsatte, fordele alle pengene sentralt. I år ble de enige på midten: halvparten sentralt og halvparten lokalt.
– Jeg er innforstått med at ved hovedoppgjørene må litt av potten ut lokalt. Men de siste årene, med dagens regjering, har det blitt mer og mer penger til lokale forhandlinger i mellomoppgjørene, sier Hals.
Seniorkonsulenten har klare forventninger dersom de rødgrønne partiene vinner valget 13. september.
– Da håper jeg de vil fordele mer sentralt og at en ikke har disse gigantiske lokale pottene som bidrar til mer ulikhet, sier hun.
Klima, utenforskap og boligpolitikk: Dette ønsker Martin (33) i NTL Ung seg av en ny regjering
A- og B-lag lønnsmessig
Professor Morten Hjorth-Jensen (60) ved Det matematiske fakultet kaller det en solidarisk lønnspolitikk.
– Vi må sørge for at alle har en lønn de føler står i forhold til kompetansen de har og jobben de gjør. God lønn betyr også at du føler verdighet, sier Hjorth-Jensen.
Professoren er oppgitt over at UiO har privatisert deler av driften. Ved Det matematiske fakultet er alt renhold satt ut på anbud.
– At det er rent på toalettene, er en like viktig jobb som det en professor gjør. Jeg håper en ny rødgrønn regjering stopper og reverserer privatiseringen av offentlig sektor.
Universitet må være en rollemodell, mener han.
– Ut over det å videreføre kunnskap og tilføre samfunnet arbeidskraft av høy kvalitet med riktig kunnskap, må vi utdanne studenter med gode holdninger. Hvis vi som institusjon har et A- og B-lag lønnsmessig, sender vi ikke ut de riktige signalene, sier Hjorth-Jensen.
Fra «imponert» til «passe fornøyd»: 7 tillitsvalgte om resultatet av lønnsoppgjøret i staten
Konkurranse om studentene
Både Hals og Hjorth-Jensen etterlyser rettferdige og gjennomsiktige regler for å lønne medarbeidere.
– Hvis du ikke får lønnsopprykk over flere år, kan du sitte igjen med en følelse av at sjefen ikke liker deg. Da er det viktig at arbeidsgiver har lønnssamtaler med ansatte, sier Hals.
Ikke bare varierer lønnen mellom UiO-ansatte, men også sammenlignet med andre universitet og høgskoler og med privat sektor. Professoren underviser i fysikk og beregningsorientert naturvitenskap, etterspurt kunnskap i arbeidslivet.
– Studentene mine tilbys ofte jobb et år før de er ferdig med mastergraden. De går ut i veldig godt betalte og faglig spennende jobber. Vi kommer til å merke et press fra vitenskapelig side om å øke lønningene for å minske gapet mellom offentlig og privat sektor, sier han.
Dette mener partiene om lokale eller sentrale lønnstillegg i staten:
Erlend Wiborg: – Frp sier ja, takk, begge deler. Overordnet mener vi at folk der ute, de som har skoen på, skal få bestemme. Men vi ønsker også at en del av lønnstillegg fordeles sentralt.
Høyre vil arbeide for at mer av lønnsdannelsen i offentlig sektor kan skje gjennom lokale forhandlinger.
Solveig Schytz (V): – Venstre har ikke gjort egne vedtak om hvordan lønnstillegg skal fordeles mellom lokale og sentrale forhandlinger. Vi setter organisasjonsfriheten høyt og vil verne om den.
Per Olaf Lundteigen (Sp): – Senterpartiet er sterk tilhenger av landsomfattende tariffavtaler og vil at mesteparten av lønnstilleggene skal forhandles sentralt, i kombinasjon med lokal forhandlingsrett.
Rigmor Aasrud (Ap): – Arbeiderpartiet er klar på at sentrale oppgjør er en grunnleggende viktig del av den norske modellen, og det er derfor en selvsagt del av vår politikk.
SV mener suksessen til den norske økonomien bygger på den norske modellen, med høy grad av fagorganisering, kollektiv lønnsdannelse med landsomfattende tariffavtaler, sentrale lønnsoppgjør og høy produktivitet. Dette må vi bygge videre på.
Bjørnar Moxnes (Rødt): – Rødt mener det kan være lurt at lønnsdannelsen i hovedsak forhandles sentralt, da dette ofte gir en bedre og mer rettferdig fordeling av lønn.
Fordeling av lønn i staten:
2012 Sentralt 86 prosent. Lokalt 14 prosent
2013 Sentralt 100 prosent. Lokalt 0 prosent
2014 Sentralt 64 prosent . Lokalt 36 prosent
2015 Sentralt 100 prosent. Lokalt 0 prosent
2016 Sentralt 51 prosent. Lokalt 49 prosent
2017 Sentralt 36,5 prosent. Lokalt 63,5 prosent
2018 Sentralt 50 prosent. Lokalt 50 prosent
2019 Sentralt 59 prosent. Lokalt 41 prosent
2020 Ingen lokale forhandlinger grunnet pandemien
2021 Sentralt 51 prosent. Lokalt 49 prosent
Kilde: LO Stat
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen