JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret: Fortsetter å mekle på overtid

Nesten 17 timer at fristen gikk ut, er det fortsatt ikke noe resultat i lønnsoppgjøret i staten.
Riksmekler Mats Wilhelm Ruland

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland

Morten Hansen

nina.hanssen@lomedia.no

morten.hansen@lomedia.no

Klokken 16.50: Det mekles fortsatt på overtid. I meklingen i kommuneoppgjøret som pågikk samtidig, er LO Kommune og KS blitt enige - mens Unio har tatt sine medlemmer ut i streik.

Like før midnatt konstaterte riksmekler Mats Wilhelm Ruland at han ikke ville komme ut og informere før meklingen var over:

– Hvis ingen forlater lokalene og drar hjem, mekles det fortsatt, sa Ruland.

Han konstaterer at å tippe når det blir en løsning – om det blir en løsning – vil være å spå. Det er en øvelse som ikke inngår i stillingsbeskrivelsen til Riksmekleren.

– Men jeg er fortsatt optimist – som alltid, sier Ruland.

Siste: Ny lønn for ansatte i staten. Se tallene her

Hver bokstav har betydning

Med en frontfagsramme på 2,7 prosent – som de siste årene nærmest har blitt fulgt slavisk, og en diskusjon om hvor mye som skal fordeles sentralt og lokalt, skulle man tro at partene burde ha blitt enige etter flere dagers forhandling og mekling. Det har de ikke.

Man kunne nesten mistenke partene for å forsøke å vente hverandre ut.

Ruland smiler igjen:

– Hver mekling har sin egen dynamikk. Hver bokstav har betydning. Det er erfarne og ekstremt flinke forhandlere som jobber konstruktivt og profesjonelt. Det har vært bevegelse, sier Ruland.

Sjelden skisse

Når meklingene hos Riksmekleren bikker midnatt, blir det ofte snakket om det er lagt fram skisser til løsning. Ruland konstaterer at han selv veldig sjelden legger fram en skisse.

Det er partene selv, med hjelp fra meklerkorpset, som veldig ofte selv kommer fram til en løsning. Skissen fra Riksmekleren er siste utvei.

– Når jeg legger fram en skisse er det siste mulighet. Enten godtar de den eller så er det brudd, fastslår Ruland.

3000 fra torsdag morgen

Arbeidstakerorganisasjonene i staten har varslet at til sammen over 3000 ansatte kan gå ut i streik fra torsdag morgen, dersom partene ikke blir enige.

Streiken rammer blant annet Forsvaret, politiet og flere departementer.

For LO Stat sin del, er det snakk om å ta ut ca. 4200 medlemmer i streik fra og med 27. mai hvis ikke meklingen fører fram. Uttaket skjer gjennom en gradvis opptrapping i flere faser.

De som kan bli berørt, er alle 15 departementer med en del underliggende etater, som Luftfartstilsynet, Kystverket, Statens vegvesen og flere universiteter.

De 1752 medlemmene som inngår i det første streikeuttaket, er fordelt over hele landet, men med et tyngdepunkt i Oslo.

Ville ha mer til lavtlønte

Forhandlingene i lønnsoppgjøret for 170.000 statsansatte havarerte tidlig, allerede 30 timer før fristen gikk ut. Partene sto så langt fra hverandre at de skjønte at her var det ikke mulig å komme til noen enighet.

Statens tilbud ville, ifølge forbundene i LO Stat, ikke gjort noe med forskjellene mellom de høyest og lavest lønte.

LO Stat, som er en hovedsammenslutning for i overkant av 40 000 LO-medlemmer i staten, har krevd et generelt kronetillegg på hovedlønnstabellen, der det spesielt legges vekt på lavtlønte og utjevning av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

– Statens tilbud hadde en fordelingsprofil som ikke ville gjøre noe med ulikhetene opparbeidet gjennom år. Det kunne vi rett og slett ikke akseptere, sa Egil André Aas etter at bruddet var et faktum.

Ikke siden 1995 har offentlig ansatte gått til streik i et mellomoppgjør.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse