BEKYMRING: Leder Inger Sigridnes i NTL Veg mener regneringens ambisjoner for veiforvaltninga begrenser seg til å bruke minst mulig penger.
Ole Palmstrøm
Statsbudsjettet 2021:
Tillitsvalgte spår kompetanseflukt i Vegvesenet etter budsjettkutt
Tillitsvalgte i Statens vegvesen er bekymra for framtida til etaten – og trafikksikkerheten i Norge. De forventer at mange må sies opp etter kuttet i statsbudsjettet.
kai.hovden@lomedia.no
anders@lomedia.no
Statens vegvesen kan på ingen måte beskrives som budsjettvinner i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021. En budsjettnedgang på 1,9 prosent er utfordrende.
Investeringsbudsjettet er redusert med over 2 milliarder kroner. I tillegg mister etaten 1 milliard kroner fra bompenger.
Tillitsvalgte i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) spår kompetanseflukt fra etaten.
NTL-tillitsvalgt: – Kapitulasjon
Leder Inger Sigridnes i NTL Veg ser med stor bekymring på utviklinga i Statens vegvesen.
– Vi går fra en nullvisjon til kapitulasjon, oppsummerer hun.
Med dét mener hun at veiforvaltninga i Norge har blitt stadig mer oppdelt, med veier som har blitt overført til fylkeskommunene, opprettelsen av Nye Veier A/S og offentlig-private samarbeidsprosjekter på utbygging.
– Resultatet blir mangel på nasjonal styring, at ansvaret pulveriseres og sektoren splittes opp, sier hun.
Sigridnes konstaterer at jernbanesektoren får økte bevilgninger, og det samme gjelder Nye Veier A/S. Hun sier reduksjonen på over 3 milliarder kroner i investeringsbudsjettet får store følger.
– Når investeringsporteføljen går ned, må vi redusere bemanningen. Dette gir en voldsom svingning i bemanningen, og jeg anslår at vi må ned med noen hundre ansatte.
• Regjeringen tar «null» i utbytte fra Posten, Vy og Avinor – og 7,5 milliarder fra Equinor
Mister kompetanse
Når Vegvesenet må nedbemanne forsvinner ansatte de har lært opp i veibygging. De kommer ikke tilbake, ifølge Sigridnes.
– Dette er folk vi har tatt inn og lært opp i veiforvaltning. De kan tjene dobbelt så mye i privat sektor, men har blitt værende i Vegvesenet fordi det er en givende arbeidsplass med et sterkt fagmiljø. Men om vi skal oppbemanne igjen i framtida, får vi ikke disse tilbake. Da må vi lære opp nye, sier hun.
Hun mener et slikt opplegg er dårlig forvaltning. Sigridnes viser også til mengden av innleide konsulenter i etaten. Ifølge henne brukte Vegvesenet cirka 4 milliarder kroner på lønn til egne ansatte i 2019. Innleide konsulenter beløp seg til cirka 3,7 milliarder kroner.
– Når en innleid er tre ganger så dyr som en ansatt, sier det seg selv at dette blir veldig dyr drift og dårlig økonomistyring, sier hun.
• Ostehøvelkuttene: – Veldig lite klokt
Spår farligere veier
For å illustrere hvor vellykket Statens vegvesen har vært, viser Sigridnes til at Norge er Europas mest trafikksikre land, og at ulykkestallene går betydelig ned. I 2019 omkom ingen barn under 16 år i trafikken.
– Det har vi oppnådd fordi vi har hatt en etat som har tatt et helhetlig ansvar. Nå splittes dette opp, og i verste fall kan det føre til at liv går tapt.
Sigridnes savner rett og slett ambisjoner fra regjeringas side – utover det å spare penger.
– Jeg er skuffa over regjeringa. Den etterspør ikke bedre tjenester, men kun kutt i budsjettet. Jeg skulle gjerne hatt en oppdragsgiver som stilte større krav til oss enn som så, sier Sigridnes.
• Bygging av nytt regjeringskvartal kan starte i 2021
Ikke bare ostehøvel
Alf Edvard Masternes, leder av Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) i Statens vegvesen, er lite begeistret for regjeringens budsjettforslag.
– Dette er dramatiske tall for etaten. Her er det ikke bare snakk om Avbyråkratisering- og effektiviseringsreformens etter hvert vante ostehøvelkutt. Her barberes det med sabel på enkelte områder, slår Masternes fast.
Han peker på at kuttet i Vegvesenets investeringsbudsjett gir store konsekvenser.
– Dette betyr jo at det blir færre oppdrag for Statens vegvesen, noe som igjen innebærer at det vil være behov for færre ansatte til å gjøre alt arbeidet som trengs før entreprenører kan starte veibygging, sier han.
Masternes tror Vegvesenet blir en mindre attraktiv arbeidsplass.
– Slike kutt vil uten tvil gå ut over kollegaene våre i Vegvesenet og dermed FLTs medlemmer. Dersom dette går igjennom vil ikke Vegvesenet fremstå som en attraktiv arbeidsplass med gode fagmiljøer preget av godt, tverrfaglig samarbeid, utdyper Masternes.
KOMPETANSEFLUKT: Alf Edvard Masternes i FLT Statens vegvesen mener etaten vil bli en mindre attraktiv arbeidsplass med politikken som føres nå.
Morten Hansen
Trenger en stor, statlig eier
Håpet for Masternes er at opposisjonen på Stortinget gjør sitt til å endre innretningen på neste års statsbudsjett.
– Jeg forventer at opposisjonen får fram viktigheten av å ha en stor, statlig eier innen vegsamferdsel. En eier som besitter de rette virkemidlene til å fortsette utbygging, drift og vedlikehold av veinettet, og som tilbyr gode løsninger for dem som skal bruke veinettet, sier Masternes.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) inviterte tidligere i høst bransjeforeninger, LO og NHO til innspillsmøte.
– Her ble det påpekt fra flere at Statens vegvesen må få en god portefølje, og ikke minst like rammevilkår som statsaksjeselskapet Nye Veier, avslutter Masternes.
• Så mye økte lønna til lederne i statlige selskap
Utfordrende milliardreduksjoner
Budsjettreduksjonene er utfordrende, medgir veidirektør Ingrid Dahl Hovland.
– Budsjettforslaget speiler den totale situasjonen i samferdsel, og vi håper selvsagt at vi raskt kommer tilbake på et høyere nivå, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.
Hun er klar på at det er viktig for etaten å redusere kostnadene i sine prosjekter, slik at man kan få maksimalt ut av et stramt budsjett.
Ifølge Hovland har Vegvesenet identifisert mulige kostnadsreduksjoner på 50 milliarder kroner i etatens portefølje.
Regjeringen bevilger 12,8 milliarder kroner til investeringsmidler til Vegvesenet i budsjettforslaget.
Samtidig ønsker veidirektøren også å trekke fram de positive trekkene i budsjettforslaget. Her nevnes at drift og vedlikehold øker med om lag én milliard kroner sammenliknet med vedtatt 2020-budsjett, at arbeidet med digitalisering innen transport og trafikant- og kjøretøyområdet styrkes med en budsjettøkning på 150 millioner og at fem veiprosjekt får oppstart i 2021.
Prosjekter som kan starte opp i 2021
Disse veiprosjektene er foreslått tildelt midler til forberedelser og eventuell oppstart i 2021 i regjeringens budsjettforslag:
E39 Myrmel – Lunde
E39 Ørskogfjellet (krabbefelt)
E39 Lønset – Hjelset
Rv. 4 Roa – Gran grense
E18 Lysaker – Ramstadsletta i Viken.
Kilde: vegvesen.no
Prosjekter som kan starte opp i 2021
Disse veiprosjektene er foreslått tildelt midler til forberedelser og eventuell oppstart i 2021 i regjeringens budsjettforslag:
E39 Myrmel – Lunde
E39 Ørskogfjellet (krabbefelt)
E39 Lønset – Hjelset
Rv. 4 Roa – Gran grense
E18 Lysaker – Ramstadsletta i Viken.
Kilde: vegvesen.no
Mest lest
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Brian Cliff Olguin