BEKYMRING: Leder Inger Sigridnes i NTL Veg mener regneringens ambisjoner for veiforvaltninga begrenser seg til å bruke minst mulig penger.
Ole Palmstrøm
Statsbudsjettet 2021:
Tillitsvalgte spår kompetanseflukt i Vegvesenet etter budsjettkutt
Tillitsvalgte i Statens vegvesen er bekymra for framtida til etaten – og trafikksikkerheten i Norge. De forventer at mange må sies opp etter kuttet i statsbudsjettet.
kai.hovden@lomedia.no
anders@lomedia.no
Statens vegvesen kan på ingen måte beskrives som budsjettvinner i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021. En budsjettnedgang på 1,9 prosent er utfordrende.
Investeringsbudsjettet er redusert med over 2 milliarder kroner. I tillegg mister etaten 1 milliard kroner fra bompenger.
Tillitsvalgte i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) spår kompetanseflukt fra etaten.
NTL-tillitsvalgt: – Kapitulasjon
Leder Inger Sigridnes i NTL Veg ser med stor bekymring på utviklinga i Statens vegvesen.
– Vi går fra en nullvisjon til kapitulasjon, oppsummerer hun.
Med dét mener hun at veiforvaltninga i Norge har blitt stadig mer oppdelt, med veier som har blitt overført til fylkeskommunene, opprettelsen av Nye Veier A/S og offentlig-private samarbeidsprosjekter på utbygging.
– Resultatet blir mangel på nasjonal styring, at ansvaret pulveriseres og sektoren splittes opp, sier hun.
Sigridnes konstaterer at jernbanesektoren får økte bevilgninger, og det samme gjelder Nye Veier A/S. Hun sier reduksjonen på over 3 milliarder kroner i investeringsbudsjettet får store følger.
– Når investeringsporteføljen går ned, må vi redusere bemanningen. Dette gir en voldsom svingning i bemanningen, og jeg anslår at vi må ned med noen hundre ansatte.
• Regjeringen tar «null» i utbytte fra Posten, Vy og Avinor – og 7,5 milliarder fra Equinor
Mister kompetanse
Når Vegvesenet må nedbemanne forsvinner ansatte de har lært opp i veibygging. De kommer ikke tilbake, ifølge Sigridnes.
– Dette er folk vi har tatt inn og lært opp i veiforvaltning. De kan tjene dobbelt så mye i privat sektor, men har blitt værende i Vegvesenet fordi det er en givende arbeidsplass med et sterkt fagmiljø. Men om vi skal oppbemanne igjen i framtida, får vi ikke disse tilbake. Da må vi lære opp nye, sier hun.
Hun mener et slikt opplegg er dårlig forvaltning. Sigridnes viser også til mengden av innleide konsulenter i etaten. Ifølge henne brukte Vegvesenet cirka 4 milliarder kroner på lønn til egne ansatte i 2019. Innleide konsulenter beløp seg til cirka 3,7 milliarder kroner.
– Når en innleid er tre ganger så dyr som en ansatt, sier det seg selv at dette blir veldig dyr drift og dårlig økonomistyring, sier hun.
• Ostehøvelkuttene: – Veldig lite klokt
Spår farligere veier
For å illustrere hvor vellykket Statens vegvesen har vært, viser Sigridnes til at Norge er Europas mest trafikksikre land, og at ulykkestallene går betydelig ned. I 2019 omkom ingen barn under 16 år i trafikken.
– Det har vi oppnådd fordi vi har hatt en etat som har tatt et helhetlig ansvar. Nå splittes dette opp, og i verste fall kan det føre til at liv går tapt.
Sigridnes savner rett og slett ambisjoner fra regjeringas side – utover det å spare penger.
– Jeg er skuffa over regjeringa. Den etterspør ikke bedre tjenester, men kun kutt i budsjettet. Jeg skulle gjerne hatt en oppdragsgiver som stilte større krav til oss enn som så, sier Sigridnes.
• Bygging av nytt regjeringskvartal kan starte i 2021
Ikke bare ostehøvel
Alf Edvard Masternes, leder av Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) i Statens vegvesen, er lite begeistret for regjeringens budsjettforslag.
– Dette er dramatiske tall for etaten. Her er det ikke bare snakk om Avbyråkratisering- og effektiviseringsreformens etter hvert vante ostehøvelkutt. Her barberes det med sabel på enkelte områder, slår Masternes fast.
Han peker på at kuttet i Vegvesenets investeringsbudsjett gir store konsekvenser.
– Dette betyr jo at det blir færre oppdrag for Statens vegvesen, noe som igjen innebærer at det vil være behov for færre ansatte til å gjøre alt arbeidet som trengs før entreprenører kan starte veibygging, sier han.
Masternes tror Vegvesenet blir en mindre attraktiv arbeidsplass.
– Slike kutt vil uten tvil gå ut over kollegaene våre i Vegvesenet og dermed FLTs medlemmer. Dersom dette går igjennom vil ikke Vegvesenet fremstå som en attraktiv arbeidsplass med gode fagmiljøer preget av godt, tverrfaglig samarbeid, utdyper Masternes.
KOMPETANSEFLUKT: Alf Edvard Masternes i FLT Statens vegvesen mener etaten vil bli en mindre attraktiv arbeidsplass med politikken som føres nå.
Morten Hansen
Trenger en stor, statlig eier
Håpet for Masternes er at opposisjonen på Stortinget gjør sitt til å endre innretningen på neste års statsbudsjett.
– Jeg forventer at opposisjonen får fram viktigheten av å ha en stor, statlig eier innen vegsamferdsel. En eier som besitter de rette virkemidlene til å fortsette utbygging, drift og vedlikehold av veinettet, og som tilbyr gode løsninger for dem som skal bruke veinettet, sier Masternes.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) inviterte tidligere i høst bransjeforeninger, LO og NHO til innspillsmøte.
– Her ble det påpekt fra flere at Statens vegvesen må få en god portefølje, og ikke minst like rammevilkår som statsaksjeselskapet Nye Veier, avslutter Masternes.
• Så mye økte lønna til lederne i statlige selskap
Utfordrende milliardreduksjoner
Budsjettreduksjonene er utfordrende, medgir veidirektør Ingrid Dahl Hovland.
– Budsjettforslaget speiler den totale situasjonen i samferdsel, og vi håper selvsagt at vi raskt kommer tilbake på et høyere nivå, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.
Hun er klar på at det er viktig for etaten å redusere kostnadene i sine prosjekter, slik at man kan få maksimalt ut av et stramt budsjett.
Ifølge Hovland har Vegvesenet identifisert mulige kostnadsreduksjoner på 50 milliarder kroner i etatens portefølje.
Regjeringen bevilger 12,8 milliarder kroner til investeringsmidler til Vegvesenet i budsjettforslaget.
Samtidig ønsker veidirektøren også å trekke fram de positive trekkene i budsjettforslaget. Her nevnes at drift og vedlikehold øker med om lag én milliard kroner sammenliknet med vedtatt 2020-budsjett, at arbeidet med digitalisering innen transport og trafikant- og kjøretøyområdet styrkes med en budsjettøkning på 150 millioner og at fem veiprosjekt får oppstart i 2021.
Prosjekter som kan starte opp i 2021
Disse veiprosjektene er foreslått tildelt midler til forberedelser og eventuell oppstart i 2021 i regjeringens budsjettforslag:
E39 Myrmel – Lunde
E39 Ørskogfjellet (krabbefelt)
E39 Lønset – Hjelset
Rv. 4 Roa – Gran grense
E18 Lysaker – Ramstadsletta i Viken.
Kilde: vegvesen.no
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl