JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Diskriminering i arbeidslivet

– Det er vondt å høre på mye av det som kommer fram, men jeg er ikke overrasket

Leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo mener fagbevegelsen må bli bedre skolert på diskriminering i arbeidslivet.
Berit Tevik er leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo. Hun mener forbundet bør jobbe for flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn.

Berit Tevik er leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo. Hun mener forbundet bør jobbe for flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn.

Steinar Ottesen, Fagforbundet

ida.wangberg@fagbladet.no

Hvordan kan Fagforbundet bli mer relevant og inkluderende overfor medlemmer med minoritetsbakgrunn?

Det var tema for et webinar arrangert av Fagforbundet Oslo denne uken.

I panelet satt Anita Rathore, med bred erfaring fra mangfoldsarbeid i blant annet frivillig sektor, Iffit Qureshi, dokumentarfotograf, forfatter og med erfaring som ansatt i NAV, Farukh Qureshi, fengselsbetjent, leder for Oslo fengselsfunksjonærers forening og fagligpolitisk kandidat til stortingsvalget for Oslo Ap og Berit Tevik, leder i Fagforbundet Barn og oppvekst, Oslo.

Ønsker flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn

Representasjon var et poeng samtlige paneldeltakere løftet fram.

Farukh Qureshi, fengselsbetjent og leder for Oslo fengselsfunksjonærers forening, fortalte at han selv har opplevd å bli heiet opp og fram i eget forbund.

(Saken fortsetter under bildet)

Farukh Qureshi savnet fagbevegelsen i debatten om rasisme og diskriminering i arbeidslivet.

Farukh Qureshi savnet fagbevegelsen i debatten om rasisme og diskriminering i arbeidslivet.

Eirik Dahl Viggen

– Jeg har fått mange muligheter, og ble blant annet spurt om å holde åpningstalen på landsmøtet vårt i 2014. Men da jeg så meg rundt i landsmøtesalen, var jeg den eneste med en annen hudfarge, og det har ikke blitt noe bedre med årene. Vi har fortsatt en jobb å gjøre med å sikre representasjon og mangfold.

Selv fikk han erfaringer fra rollen som tillitsvalgt allerede i begynnelsen av tjueårene. Moren, som var ansatt i en barnehage, fikk problemer med helsa. Hun var medlem i Fagforbundet, men var ikke så stø i norsk, og fikk, ifølge Qureshi, ikke hjelpen hun burde ha fått. I stedet var det sønnen som ble med i møter med arbeidsgiveren.

– Må være bevisst

– Eksemplet med mamma er fortsatt gjeldende. Behersker man ikke norsk godt nok, kan man få problemer med å forklare situasjonen sin overfor tillitsvalgte, og mange får dermed ikke den hjelpen de burde ha fått.

Nettopp det er en av grunnene til at det er viktig å ha tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, mener Qureshi.

– Vi sitter på ressurser knyttet til språk, kultur og erfaringer som ikke andre sitter på, og som er viktig for å nå ut til medlemmene.

Skal fagbevegelsen få flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, må man ha en bevisst holdning til å inkludere og involvere, mener han.

– Vi må tenke på dette på samme måte som vi tenker på representasjon av ulike yrkesgrupper og kjønn når vi setter sammen styrer i fagforeninger og forbund.

Har en jobb å gjøre: LO er ikke fornøyd med egen innsats for mangfold

Må snakke om diskriminering

Anita Rathore har bred erfaring fra mangfoldsarbeid, blant annet fra frivillig sektor. Hun påpekte en blindflekk i Fagforbundets mangfoldsarbeid, slik det står beskrevet i organisasjonsprogrammet.

– Når Fagforbundet snakker om mangfold handler det veldig ofte kun om de som ikke har erfaring med det norske samfunnet og arbeidslivet. Det handler om at vi må hjelpe dem og lære hvordan det norske er. Men med det blikket går vi glipp av de ungdommene vi så i Black Lives Matter-demonstrasjonene i vår. De kan å organisere seg, og de kjenner det norske arbeidslivet. Hvordan kan fagforeningene bli mer relevante for dem, for unge norske muslimer, unge svarte, unge norske med minoritetsbakgrunn? spurte hun.

– Mange av dem opplever diskriminering i arbeidslivet, og jeg hører at mange opplever å ikke bli hørt eller forstått. Da bør folk i fagbevegelsen spørre seg selv: Har vi kunnskap nok om de juridiske aspektene ved diskriminering? Er vi skolerte nok til å håndtere diskriminering i arbeidslivet? Kan vi kurse medlemmer i dette?

Mye lest: Adam ble kalt «apekatt» og «negerarbeider»: – Alt jeg ville ha var en meningsfull jobb

Etterlyser tydelig stemme

Rathore advarte mot å ta medlemmene for gitt dersom man ikke blir bedre på dette feltet.

– Når fagforeninger kommer til kort på dette feltet, ser vi i andre land eksempler på at folk med minoritetsbakgrunn starter sine egne fagforeninger, for å løfte saker man opplever at de tradisjonelle fagforeningene ikke tar opp.

Farukh Qureshi etterlyste også en tydeligere stemme fra fagbevegelsen i debatten som har gått i forbindelse med Black Lives Matter.

– Flere har stått fram med historier fra arbeidslivet, om hvordan de har opplevd fordommer og rasisme i forbindelse med ansettelsesprosesser og liknende. Jeg skulle ønske at fagbevegelsen hadde tatt en større rolle i disse debattene, og vært konkrete på hva man ønsker å gjøre, sa han.

Tillitsvalgt i Telenor: – Personer med minoritetsbakgrunn må pushes litt mer

Islamofobi

Iffit Qureshi er kjent som fotograf og skribent, men har også erfaring fra flere år i NAV, der hun blant annet har jobbet med å få nyankomne innvandrere og langtidsledige ut i arbeidslivet. Der var hun veldig bevisst på å snakke om det å håndtere diskriminering og rasisme i arbeidslivet.

Hun mener også fagbevegelsen må jobbe med hva slags holdninger folk med minoritetsbakgrunn møter der.

– Fagforeningene er flinke til å ta avstand fra rasisme. Fanemarkeringen mot Sian sendte et klart signal mot islamofobi, og Fagforbundet er erklært rasismefri sone. Det er bra. Men hvordan ser det ut på bakkenivå? Jeg sendte ut spørsmål i mine nettverk om folks erfaringer med fagforeninger, og fikk veldig ulike svar. Det virker som mange med høyere utdanning har positive historier, mens enkelte fagorganiserte uten høyere utdanning meldte om at de hadde møtt islamofobi og diskriminering på grunn av hudfarge i fagforeningen, sa Qurueshi.

Få innvandrere blir topptillitsvalgte: Lorina er eneste forbundsstyremedlem med ikke-vestlig bakgrunn i LOs forbund

– Vondt å høre

– Det er vondt å høre på mye av det som kommer fram, men jeg er ikke så overrasket, og tror ikke det dreier seg om enkelthistorier, dessverre, sa Berit Tevik, leder i Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo.

Hun tok spørsmålene fra Anita Rathore på strak arm.

– Nei, vi har ikke god nok skolering på det juridiske når det kommer til diskriminering. Det må vi bli bedre på.

Tevik fortalte at foreningen er bevisst på hva slags språk de bruker overfor medlemmene.

– Vi er opptatt av å formidle vårt budskap og vår rolle så folk forstår det. I fagbevegelsen brukes det mye faguttrykk, og for veldig mange medlemmer, uavhengig av etnisitet og språk, skaper det avstand, sa hun.

– Må konfrontere rasisme

Fagforeningslederen mener fagbevegelsen og tillitsvalgte må bli bedre på å konfrontere rasisme og diskriminering på arbeidsplassene.

– Mange møter diskriminering, for eksempel i forbindelse med ansettelsesprosesser. Jeg har selv hatt ledere som helt åpenlyst ikke ville kalle inn folk til intervju på grunn av etnisitet, eller som har stilt upassende spørsmål på bakgrunn av fordommer. Den typen rasisme må fagbevegelsen og tillitsvalgte tørre å konfrontere. Jeg tror ikke vi er tøffe nok, men det er vi nødt til å gjøre – det er vårt ansvar.

Fawsi vil inn ledelsen i stort LO-forbund: – Medlemmer med minoritetsbakgrunn har ingen å se opp til

– Må sette handling bak ordene

Tevik snakket også om behovet for å få flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn.

– En av de største utfordringene våre er mangel på mangfold blant tillitsvalgte, og jo høyere oppe, jo verre er det. Vi har for eksempel mange minoritetsspråklige kvinner som er flotte plasstillitsvalgte, men dessverre klarer vi ikke å få dem med oss opp i systemet. Det er nok ulike grunner til det, men noe gjør vi åpenbart feil.

Fagforeningslederen mener tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn er viktig for å nå ut til medlemmer med minoritetsbakgrunn.

– Vi snakker mye om at det er viktig at folk kan identifisere seg med dem de møter i forbundet, at «ung møter ung» og «fag møter fag». Den tankegangen og arbeidsmetoden må vi også ha med oss i mangfoldsarbeidet.

– Vi har kampen mot rasisme og diskriminering i vår vedtatte politikk, men vi er kanskje ikke så tydelige på hvordan vi gjør det i praksis. Hvor leter vi etter nye tillitsvalgte? Spør vi alle, eller bare dem som likner oss selv? Vi må sette handling etter de fine ordene. Jeg synes det er vanskelig selv, og jeg tror kanskje vi er litt redde for å ta i det fordi vi da må anerkjenne at vi ikke er flinke nok.

Warning
Annonse
Annonse