– Juvelen er truet
Regjeringen undergraver den norske modellen, mener LO.
NHO, derimot, mener vi har en regjering som lytter til partene.
LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen kritiserer regjeringen for å svekke trepartssamarbeidet.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
stig@lomedia.no
Trepartssamarbeidet er selve juvelen i den norske modellen, ifølge LOs nestleder.
– Den er helt unik, de færreste land har noe liknende, sier han til LO-Aktuelt og viser til en lang tradisjon i norsk politisk liv. Også under Bondevik- regjeringen fungerte modellen.
– Man kan bli enige eller ikke, men på den måten får i hvert fall alle kommet med innspill, sier Gabrielsen, som erfarer at sånn er det ikke lenger.
Partene utelukkes
– Den blåblå regjeringen nedsetter utvalg etter utvalg uten at partene blir tatt med, sier han og regner med at heller ikke NHO er spesielt fornøyd med den situasjonen.
Gabrielsen lister opp Arbeidstidsutvalget, Produktivitetsutvalget og et NAV-utvalg uten at partene er tatt med.
– Vi ser at hele måten å jobbe på har endret seg. LOs nestleder viser til et debattmøte under Arendalsuka, der trepartssamarbeidet og regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven ble diskutert. Erna Solberg sa der at det blir feil å diskutere spørsmålene i lukkede rom i et partssamarbeid.
– Høringer, derimot, skal være demokratisk. Men det ene utelukker jo ikke det andre, sa Gabrielsen til LO-Aktuelt under fylkeskonferansen i LO- Finnmark nylig. Han refererer til Robert Eriksson som allerede før høringsfristen gikk ut, varslet at det blir endringer i Arbeidsmiljøloven.
Les også: LO og Ap styrker samarbeidet
Villig til å lytte
NHOs toppfolk var opptatt da LO-Aktuelt ringte, men på to skriftlige spørsmål, har vi fått skriftlig svar. På spørsmålet om de er misfornøyd med trepartssamarbeidet, svarer administrerende direktør Kristin Skogen Lund slik:
«NHO opplever at vi har en regjering som er villig til å lytte til partene. Vår oppfatning er at regjeringen ønsker å gjennomføre en politikk som vil bidra til mer verdiskaping. At arbeidstakersiden ikke er fornøyd med alle forslagene regjeringen fremmer på arbeidslivsområdet, betyr ikke at regjeringen ikke anser trepartssamarbeidet som viktig». Skogen Lund minner om at regjeringen nå gjennomfører en høringsprosess, og at den har snudd i sykelønnsspørsmålet etter dialog med partene.
På spørsmål om manglende partsrepresentasjon i de tre nevnte utvalg, svarer Skogen Lund: «NHO har forståelse for at regjeringen på enkelte områder velger å sette ned ekspertutvalg, men det er viktig at partene da trekkes med på en god måte gjennom referansegrupper. Partene har mye kunnskap å bidra med, og det er viktig at de ulike utredninger finner klangbunn hos partene slik at nødvendige endringer kan finne sted. I det nyopprettede utvalget som skal vurdere handlingsregelen har både NHO og LO fått plass, noe vi mener er svært sentralt.»
Total forakt
Holdningen på LOs fylkeskonferanse i Finnmark var massivt imot de endringer i Arbeidsmiljøloven som regjeringen har foreslått. Særlig forslagene om utvidet adgang til midlertidige ansettelser og søndagsarbeid ble slaktet.
I et vedtak fra konferansen heter det at fagforeningene blir ekskludert i både informasjons- og beslutningsprosesser. De viser til avgjørelsen om å konkurranseutsette renholdstjenestene i forsvaret. «Tjenestemannsorganisasjonene har ikke vært del i den prosessen som har resultert i departementets beslutning», heter det. De mener dette kun kan beskrives som en total forakt for den samarbeidstradisjon politisk ledelse og tjenestemannsorganisasjonene har hatt i en årrekke.
"Vi opplever at vi har en regjering som er villig til å lytte til partene" (Kristin Skogen Lund, NHO)