JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Fremskrittspartiet vil skrote strømkabler. Høyre vil avvente

Nå går det mot politisk flertall for å skrote de to danmarkskablene.

Kai Hovden

helge@lomedia.no

Strømkablene Skagerak 1 og 2 utløper i 2026. Nå ser det ut til at verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet vil fornye dem.

Arbeiderpartiet skal behandle saken på landsmøtet i april. Senterpartiet har vært klare på dette lenge.

De vil gå lenger enn regjeringspartneren, og ønsker i tillegg å reforhandle avtalen med Storbritannia om det som har blitt en ren eksportkabel.

– Vi kan ikke fortsette på denne måten. Det er kommet ut av kontroll. Og den kontrollen skal vi ta tilbake igjen, sier Are Tomasgard, LO-sekretær og medlem av Arbeiderpartiets programkomité.

Aktuelt: Arbeiderpartiet skroter nye strømkabler til Danmark

Har endret mening

Frp satt i regjering og hadde energiministeren da utenrikskablene til Tyskland og England ble vedtatt. Nå har partiet endret mening, bekrefter partiets energipolitiske talsperson.

– Krafteksponeringen mot markedet i Europa er altfor stort. Vi ser ingen grunn til å øke det, og starter med å redusere eksponeringen gjennom å ikke fornye de to kablene til Danmark, sier Marius Arion Nilsen til FriFagbevegelse.

Han mener prognosene og premissene for de ekstra utenlandskablene har gått i feil retning. Konsekvensene er blitt helt andre enn det som var forespeilet og ført til dramatisk høyere strømpriser i Norge.

– Samordningskablene til Sverige og Finland henger sammen på en helt annen måte. Kraftutvekslingen fungerer gjensidig og kablene øker forsyningssikkerheten. Men likestrømsforbindelsene til kontinentet, Tyskland, England, Danmark og Nederland er rene eksportkabler og må reguleres kraftig og begrenses, mener Nilsen.

Disse har blant annet medført en situasjon hvor vindstille i Tyskland har ført til at strømprisene, spesielt på Sørlandet, har skutt i været – selv om magasinfyllingen har vært helt normal og god i Norge.

Stor uenighet på høyresiden

Mens Fremskrittspartiet altså har snudd i forhold til utenlandskabler, holder den mulige regjeringspartneren Høyre fortsatt på å bevare utenlandskablene.

– Vi vil ta beslutningen om dette ut fra hva som er best for norske familier. Eventuelle nye kabler vil være der fra 2030-tallet og i flere tiår. Da kan vi ikke avgjøre dette ut fra situasjonen noen timer og noen dager i desember 2024, sier Mathilde Tybring-Gjedde til FriFagbevegelse.

Hun mener kraftsituasjonen endrer seg raskt. Derfor er det klokt å få kunnskap på bordet.

I Høyres program heter det at «uten kraftforbindelser til utlandet, kunne vi nå stått i en situasjon der vi enkelte steder i landet hadde måtte rasjonere strøm i industrien slik at vi skulle ha nok vann i magasinene til å komme oss gjennom vinteren. Men takket være kablene til utlandet vet vi at vi har forsyningssikkerheten som vi trenger.»

Det er imidlertid også uenighet om dette internt i Høyre.

Høyres ordfører i Kristiansand kommune, Mathias Bernander, nekter nå overfor avisen KRS å medvirke til at det legges nye strømkabler mellom Norge og Danmark.

Sverige advarer

At Norge vil skrote kablene til Danmark, er imidlertid lite populært i våre naboland. Sveriges energiminister, Ebba Busch, sier til NTB at det er et en fullstendig katastrofe.

Det kommer til å påvirke både Sverige, Danmark, Norge og Polen og ha ringvirkninger over hele energisystemet i Europa, sier hun til NTB.

NB: I den opprinnelig publiserte artikkelen sto det at Høyre ikke hadde svart på vår henvendelse til tross for gjentatte forsøk. Nå har FriFagbevegelse fått svar, og dette svaret er bakt inn i saken.

Warning
Annonse
Annonse