JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV og stortingsrepresentant for Akershus SV.

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV og stortingsrepresentant for Akershus SV.

Pressebilde SV

Uføretrygd:

– Uføre skal ikke trekkes i trygd mens de er innlagt, sier SVs helsepolitiske talsperson

Torsdag fremmer SV forslag i Stortinget om at pasienter i rus og psykiatri skal slippe å bli trukket i uføretrygd mens de er innlagt, slik at de likebehandles med pasienter i somatiske sykehus.08.04.2021
08:31
10.04.2021 08:48

anne@lomedia.no

– Historien om Hege som ikke hadde råd til å fullføre rusbehandling, opprører meg, sier SVs helsepolitiske talsmann Nicholas Wilkinson.

Før påske skrev Fontene om Hege (50) som valgte å avbryte behandlingsoppholdet hos Blå Kors Borgestadklinikken i Skien, da hun oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd. Hege fortalte til Fontene at hun ikke hadde råd til å være innlagt fordi hun hadde kredittkortgjeld som hun måtte betjene med uføretrygden sin.

– Uføre skal ikke trekkes i trygd mens de er innlagt, verken i somatiske sykehus eller i rus- og psykiatriske klinikker, mener han.

Gladnyhet: Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Vil endre Folketrygdloven

SV vil nå endre Folketrygdlovens §12, slik at pasienter innlagt i rus- og psykiatriske klinikker likebehandles med pasienter i somatiske sykehus. SV fremmer et forslag om dette for Stortinget i dag.

– Vi trenger en lov som er lik for alle. Vi vil at alle pasientgrupper slipper å få uføretrygden redusert mens de er innlagt, ikke at dette bare gjelder for pasienter i somatikken, sier Wilkinson.

I dag er regelverket slik: Etter innskrivingsmåneden og tre måneder i institusjon reduseres uføretrygden til 14 prosent av ytelsen, men likevel ikke til mindre enn 45 prosent av grunnbeløpet i folketrygden. Pasienten kan få beholde en større del av trygden ved å dokumentere utgifter til bolig. Dersom pasienten forsørger ektefelle eller barn, reduseres ikke trygden. Dersom pasienten er innlagt i somatisk sykehus blir ikke trygden redusert i det hele tatt. Denne forskjellsbehandlingen vil SV vekk fra.

– Loven vi har i dag er så urettferdig. At Norge tar penger fra syke og fattige folk! Uføre får så lav inntekt i utgangspunktet og den skal vi ikke trekke, sier Wilkinson.

Han legger til:

– Vi kan gjerne se på et system for at de som blir innlagt i lang tid kan betale noen av kostnadene, men det må være likt for alle. Slik det er nå er det straff for psykisk syke og rusavhengige.

Bakgrunn: Hege hadde ikke råd til å være innlagt – skrev seg ut fra rusinstitusjon

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Da Hege oppdaget hvor mye hun ble trukket i uføretrygd og klagen til Nav ikke førte fram, skrev hun seg ut fra rusinstitusjonen. Illustrasjonsfoto.

Ole Palmstrøm og Colourbox

Reduseres etter fire måneder

Det er arbeids- og sosialkomiteen som får forslaget til behandling. Heidi Nordby Lunde (H), andre nestleder i komiteen, mener det er rimelig at de nå ser på denne forskjellsbehandlingen mellom pasienter i rus/psykiatri og somatikk.

– Jeg kjenner ikke til hvorfor det er et unntak for pasienter i somatiske sykehus, slik at de ikke trekkes i uføretrygd, mens andre pasientgrupper gjør det. Det kan ha med gamle fordommer å gjøre tilbake i tid, sier hun.

Hun har lest saken om Hege og sier at det er viktig at politikerne finner gode insentiver slik at pasienter fullfører behandling og får hjelp.

– Det er uheldig for Hege at hun ikke kunne fullføre behandling. Historien hennes er et fint utgangspunkt for å vurdere endringer i lovverket, sier hun.

Mye lest: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Vil holde på prinsippet

Men Nordby Lunde vil ikke gå inn for at pasienter får full trygdeutbetaling mens de er innlagt i institusjoner med fri kost og losji, slik SV vil.

– Jeg synes det er et greit prinsipp at vi trekker i de sosiale ytelsene de vanligvis får, når staten overtar utgifter til livsopphold i forbindelse med innleggelse. Vi skal i alle fall ikke dekke pasientenes forbruksgjeld, sier hun.

Behandlingsoppholdet for Hege var ment å vare i et år, men etter et halvt år skrev hun seg ut. Hun opplevde at hun ikke hadde økonomi til å være innlagt.

Nordby Lunde mener staten burde se på andre løsninger for å hjelpe pasienter med økonomien i innleggelsesperioden.

– Nav burde vært behjelpelig med å få til en avtale med Heges kreditorer slik at forbrukslånet ble stoppet mens hun var innlagt. Her tenker jeg det er rimelig at det er andre ting vi hjelper med, slik at pasienten kunne fullført behandlingsopplegget, sier Nordby Lunde.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

Delte meninger

På sosiale medier har Heges historie skapt stort engasjement. Mens noen uttrykker at regelverket er «helt sykt», er det andre som påpeker at det er på sin plass at uføretrygden reduseres når folk er innlagt: «Kr 3801 er vel ikke så lite når de har gratis kost og losji? Det skulle vel dekke det meste? Men det blir kanskje lite for dem som røyker?» En annen spør: «Mener folk at man skal ha gratis institusjonsplass til mange hundre tusen og at man samtidig skal ha utbetalt ufør i tillegg?». Vedkommende legger til: «Det Hege trengte mer penger til var mer kredittkortlån. Jeg skjønner overhodet ikke hva Hege klager på i det hele tatt? Skal du få dekt alle utgifter for å leve, få terapi og behandling og i tillegg gå ut fra en institusjon med 200.000 kr på konto, da betalt av staten som er trygdepenger som ytes for at man skal overleve i samfunnet?»

Denne skaper debatt: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Vil utrede

Erlend Wiborg (Frp), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, sier han vil se forslaget fra SV før han uttaler seg om det.

– Det er i alle fall ikke rimelig at staten dekker folks forbrukslån mens de er innlagt. Vi må heller lage en helhetlig pakke der vi sørger for å få i gang gjeldsrådgivning og andre ting som hjelper på den økonomiske situasjonen til pasientene, slik at de fullfører behandling, sier han.

– Hva tenker du om forskjellsbehandlingen mellom pasienter i rus, psykiatri og somatikk?

– Jeg har ikke vært kjent med denne problemstillingen, men det er noe vi i høyeste grad må se nærmere på, sier han.

Rigmor Aasrud (Ap), første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen skriver på epost til Fontene at Ap ba regjeringen utrede Folketrygdlovens §12 i forbindelse med uførereformen for sju år siden.

– Hva mener du i dag, bør uføretrygd reduseres når man er innlagt både i psykiatri og somatikk?

– Ja, i utgangspunktet mener vi det. Så kan det være forhold som vi ikke helt ser, derfor er det behov for å utrede, skriver hun.

Fått med deg denne? Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi

SVs forslag til Stortinget:

«SV ber regjeringen fremme nødvendige forslag til endringer i Lov om folketrygd som sikrer likebehandling mellom personer som er innlagt i psykiatriske behandlingsinstitusjoner eller rusinstitusjoner med personer som er innlagt i somatiske sykehusavdelinger, slik at begge pasientgrupper fritas for reduksjon i sine ytelser fra folketrygden.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.04.2021
08:31
10.04.2021 08:48Mest lest

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar

Jan-Erik Østlie

Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Mette Nord vil prioritere yrkene med lavest lønn


Flere saker