JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

745.000 dødsfall knyttet til lange arbeidsdager, ifølge FN-studie

Lange arbeidsdager øker risikoen for hjerneslag og hjertesykdom, ifølge ny forskning fra WHO og ILO.
– Koronapandemien har endret måten mange jobber på betydelig, og skillet mellom arbeidsplass og hjem har blitt visket ut for mange, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Illustrasjonsfoto)

– Koronapandemien har endret måten mange jobber på betydelig, og skillet mellom arbeidsplass og hjem har blitt visket ut for mange, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at 398.000 personer døde av slag, mens 347.000 døde av hjertesykdommer i 2016 som et resultat av å ha jobbet minst 55 timer i uken.

Mellom 2000 og 2016 økte antall arbeidstidsrelaterte hjertesykdommer med 42 prosent på verdensbasis. For slag var økningen på 19 prosent.

Innsikt: Hva er lovlig nattarbeid? Og hvorfor er reglene så strenge?

Særlig menn

Det er særlig menn som er rammet av sykdommer utløst av lange arbeidsdager – 72 prosent av de døde var menn – og personer som bor i det vestlige Stillehavsområdet og Sørøst-Asia, og eldre arbeidstakere.

Studien konkluderer med at en arbeidsuke på 55 timer eller mer øker risikoen for slag med 35 prosent og hjertesykdom med 17 prosent sammenlignet med en arbeidsuke på 35 til 40 timer.

Les også: 13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Skillet mellom arbeidsplass og hjem visket ut

Studien påpeker også at antall mennesker som jobber lange dager, øker.

– Koronapandemien har endret måten mange jobber på betydelig, og skillet mellom arbeidsplass og hjem har blitt visket ut for mange, sier WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

– Ingen jobb er verdt risikoen for hjerneslag eller hjertesykdom. Regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakere må samarbeide for å bli enige om grenser for å beskytte helsen til arbeidere, oppfordrer han.

Hjemmekontor: Vi jobber 42 minutter mer i uken på hjemmekontor

Warning
Annonse
Annonse