JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarte mot konsekvensene av at industriarbeidsplasser forsvinner

Leif Sandes siste tale som forbundsleder var preget av tilbakeblikk, og kontroversielle standpunkt
Forbundsleder Leif Sandes siste landsmøtetale som forbundsler i LO-forbundet Industri Energi.

Forbundsleder Leif Sandes siste landsmøtetale som forbundsler i LO-forbundet Industri Energi.

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia.no

Da Leif Sande gikk til Folkets hus på sin siste dag som forbundsleder i LOs fjerde største forbund kunne han kaste et blikk opp på huset deres og se forbundets logo lyse over Youngstorget.

– Vi har erobra Youngstorget og for meg er det en flott dag å starte mitt siste landsmøte på, sa han i landsmøtetalen. Sande går av som leder av Industri Energi på dette landsmøtet, og det er ventet at nestleder Frode Alfheim kommer til å overta hans rolle.

De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale

Sosial dumping

Sande hevdet i talen sin at industriarbeidsplasser hadde en høyere kvalitet enn arbeidsplasser i reiselivet.

Han viste fram et framtidsbilde uten oljeindustri.

– I dag har turistnæringa 190.000 ansatte. Det er en svært viktig næring. Dersom olja skulle forsvinne i morgen, er det sikkert ingen heksekunst å få økt dette tallet i en verden med flere milliarder mennesker som kunne tenke seg å reise til Norge.

– Men hva slags arbeidsplasser finns i denne næringa? Svært ofte er det snakk om deltidsjobber, lavlønnsjobber og sesongarbeid. Det er dette land som USA opplever. Industrijobbene med de gode lønningene, de store arbeidskollektivene som gjør at folk organiserer seg, jobbene med faste ansettelser, jobbene med lite deltidsarbeid forsvinner.

Han mente at et av de viktigste tiltakene mot sosial dumping er å skape industriarbeidsplasser.

• Leif Sande sikter på Stortinget

Overrasket

Det kunne virke som om Sande ikke ville legge mye føringer for landsmøte og arvtakerne. Mye av landsmøtetalen hans dreide seg om tilbakeblikk på hans historie og utviklingen av oljeindustrien. Men noen spark hadde han, og en innrømmelse som kanskje overrasket noen:

– Jeg har alltid hatt som leveregel at en kan legge seg ut med folk, men ikke alle på en gang, sa Sande. Noen vil kanskje hevde at han ved flere anledninger har lagt seg ut med alle i LO, på en gang. Spesielt i organisasjonsspørsmål har Sande vært kontroversiell.

• Følg oss på Facebook

Organisering

– Organisering er viktig for at vi skal være store og sterke i samfunnet, for at vi skal få gjennomslag for krava våre, for at samfunnsmodellen vår skal kunne gå videre, og for at vi skal og ha legitimitet til å uttale oss. Da er det viktig at folk er organisert. Så derfor organisering, organisering, organisering. Det er det viktigste vi gjør, sa Sande

Et av de mest kontroversielle tiltakene Sande har gjort er å sørge for at funksjonærforeningen ALT med over tusen medlemmer meldte seg inn i Industri Energi. Det førte til at disse medlemmene ble medlemmer i forbundet, men ikke ble LO-medlemmer.

Nærmest en katastrofe

Sande forsvarte det i dag. Bakgrunnen var fusjonen mellom Hydro og Statoil. ALT var en funksjonærforening i Hydro. De var i forhandlinger med YS-forbundet Negotia om å bli medlemmer der. Hadde meldt seg inn der, ville YS blitt størst i StatoilHydro.

– Den muligheten så jeg nærmest som en katastrofe, sa Sande.

• Stormløp mot Industri Energi

• Intern LO-kamp om medlemmer

Annonse
Annonse