Ansatte fikk beskjed om å møte jobb, selv om de hadde testet positivt på korona-virus. (Illustrasjonsfoto)
Ole Martin Wold
Oppretter tilsynssak
Ansatte møtte på jobb mens de var smittet av koronaviruset – med ledelsens velsignelse
Da koronaviruset spredte seg på Stendis omsorgsbolig i Lier, fikk ansatte beskjed om at de kunne møte opp på jobb, selv om de var smittet. Nå oppretter Statsforvalteren tilsynssak, på oppfordring fra Fagforbundet.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
I midten av desember i fjor oppdages det første utbruddet av koronaviruset på omsorgsboligen Stendi Bjørklundtunet, i Lier kommune mellom Oslo og Drammen. Det bor fire beboere med psykisk utviklingshemming i boligen, og de ansatte består av både helsepersonell og ufaglærte.
Brev fører til reaksjoner
I løpet av desember blir ni ansatte og tre beboere på omsorgsboligen smittet av koronaviruset. Den 23. desember går det ut en melding fra ledelsen til de ansatte om at de kan møte på jobb selv om de har fått påvist koronasmitte, ifølge VG, som først omtalte saken.
Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) i Oslo og Viken skal nå granske hendelsen. Det skjer etter en bekymringsmelding fra Fagforbundet. Fagbladet har fått innsyn i dokumentet som bekrefter dette.
Statsforvalteren ber om at ledelsen ved Stendi svarer på om de har tilstrekkelige rutiner på området og om institusjonen har iverksatt tiltak som følge av hendelsen.
«På bakgrunn av dokumentasjonen vi mottar fra dere i saken, vil vi vurdere om det er behov for videre tilsynsmessig oppfølging» skriver statsforvalteren i brevet.
Stendi er Norges største kommersielle omsorgsaktør og het inntil 2019 Aleris Ungplan & BOI.
Denne skaper debatt: Da barnehagen skulle ut på anbud, gikk tobarnsmor Kjersti til kamp
Ber om at tilsyn blir vurdert
Det var den 5. februar i år at Fagforbundet sendte et brev til Statsforvalteren i Oslo og Viken.
Der opplyser Fagforbundet at de reagerer sterkt på at ledelsen ved omsorgsboligen oppfordret ansatte om å dra på jobb tross koronasmitte.
Fagforbundet mener dette kan bryte mot en rekke lovverk.
Brevet er signert daglig leder i Fagforbundet, Lars Erik Flatø. Flatø er ikke politisk valgt, men er administrativ leder for de ansatte i Fagforbundet.
– Vi reagerte sterkt på forholdene som ble rapportert fra denne Stendi-institusjonen og vår vurdering er at de bryter med forsvarlighetskravet i lovgivningen, sier Flatø.
Det at ansatte som var smittet av koronaviruset ble bedt om å møte på jobb, bryter med kravet om at helse- og omsorgstilbud skal tilbys med god kvalitet, uten at beboere eller ansatte utsettes for unødig risiko, mener Fagforbundet.
– Etter vår oppfatning ble ikke dette kravet opprettholdt i dette tilfellet. Når Statsforvalteren nå velger å opprette tilsynssak, kan ikke det forstås på annen måte enn at de også mener det er grunn til å reise tvil om virksomheten drives forsvarlig, sier Fagforbundets daglige leder.
Mye lest: «Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
– Svært sjeldent
Flere av de ansatte på omsorgsboligen er medlemmer i Fagforbundet, men de skal etter det Fagbladet kjenner til ikke ha bedt om bistand fra sitt eget forbund i denne saken.
– Hvor uvanlig er det at Fagforbundet melder ifra til tilsynsmyndighetene i en slik sak, hvor dere rett og slett leser om det i mediene og hverken medlemmer eller tillitsvalgte ber om hjelp?
– Det er svært sjeldent og unntaksvis at vi gjør dette, men i dette tilfellet fant vi at de beskrevne forholdene var så graverende at vi måtte engasjere oss i saken, sier Flatø.
Det er på bakgrunn av dette brevet at Statsforvalteren i Oslo og Viken nå skal granske hendelsen ved Stendis omsorgsbolig.
Mye delt: Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Karantene på jobb og hjemme
Ifølge VG skrev avdelingsleder ved Stendi Bjørklundtunet, Stephen Storvik, dette på en lukket Facebook-side for de ansatte i desember i fjor:
«Stendi sentralt har besluttet at vi nå iverksetter unntaksbestemmelsen i AML (Arbeidsmiljøloven, journ.anm.), som i praksis vil si at en vil kunne gjennomføre karantene på jobb. Dette er besluttet etter et møte ledelsen har hatt med kommunelegen i Lier i dag. Det baserer seg på frivillighet fra deres side, og at en ikke opplever seg som syk.»
Videre skal han ha skrevet:
«Det betyr også at en kan jobbe med påvist covid-19 uten symptomer, med bruker som har påvist covid-19. Blir dere oppringt av smittesporingen som pålegger dere noe annet, så henvis til meg slik at jeg tar den diskusjonen.»
Denne kan du dele: Seksuelt trakassert på jobb? Dette gjør du
Bryter med isolasjonsregler
Stendi har etter dette bekreftet ovenfor avisen at ansatte har pendlet mellom jobben og hjemmet, til tross for at både de og ledelsen visste at de var smittet. De forklarte meldingen med at det var en såkalt kohort-isolasjon, isolasjon av flere koronasmittede mennesker sammen. Men at denne altså foregikk på to steder: hjemme og på jobb.
Arbeidsgiveren ga inntrykk av at avgjørelsen var tatt med støtte fra kommunelegen i Lier, noe kommunelegen avkrefter overfor VG. Videre bekrefter Helsedirektoratet ovenfor avisen at fremgangsmåten bryter med reglene for isolasjon for koronasmittede.
– Beboerne er godt ivaretatt
Etter publisering har avdelingsleder Stephen Storvik via kommunikasjonsavdelingen i Stendi tatt kontakt med Fagbladet med ønske om å komme med et tilsvar. Dette er tilsvaret:
«Dette er en pandemi med nye problemstillinger der vi må reagere raskt. Vi søkte å løse situasjonen og verne samfunnet mot smittespredning på beste måte i henhold til gjeldende regelverk og med mange iblant motstridende hensyn.
Så er det selvsagt alltid ting vi kan gjøre annerledes og lære av. Jeg er glad for at smittehåndteringen har gjort at boligen nå er smittefri i en tid med økende smitte ellers i samfunnet, og at beboerne er godt ivaretatt. Tilbakemeldingen fra medarbeiderne, inkludert tillitsvalgt og verneombud, er i hovedsak at dette er godt håndtert. Og så har jeg stor forståelse for at enkelte ansatte kan ha en annen oppfatning.»
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) presenterte årets trygdeoppgjør onsdag ettermiddag.
Jan-Erik Østlie
Slik blir den nye pensjonen. Se resultatet for trygdeoppgjøret
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox