JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte streiker for tariffavtale i Krokusen barnehage

Fagforbundets medlemmer i Krokusen barnehage i Sandefjord har gått ut i streik for å få en tariffavtale.
STREIK: De streiker for å få tariffavtale og de samme lønns- og pensjonsvilkårene som sine kolleger i offentlige barnehager. Fra v: Sandra Santos Vikan, Sandra Natalie Allum og Heidi Aske.

STREIK: De streiker for å få tariffavtale og de samme lønns- og pensjonsvilkårene som sine kolleger i offentlige barnehager. Fra v: Sandra Santos Vikan, Sandra Natalie Allum og Heidi Aske.

John-Ole Engnes, Fagforbundet Sandefjord

per.flakstad@fagbladet.no

Forbundet har i lang tid krevd tariffavtale for sine fire medlemmer i barnehagen, men eieren sier nei. Etter tvungen mekling 22. august, så forbundet ingen annen mulighet enn å gå til streik.

Tidligere i år var det en tilsvarende konflikt på Inderøya i Trøndelag. Eieren av Elvebakken barnehage AS gjorde det klart at hun heller vil legge ned barnehagen enn å fortsette med tariffavtalen. Det endte med at barnehagen ble nedlagt.

Elektromontører streiker for tariffavtale: Handler om å forsvare fellesskapet og den norske modellen, mener EL og IT

Fikk tariffavtale i Oslo

Det er Irina Jonsson som eier Krokusen barnehage. Hun eier i tillegg Hundremeterskogen barnehage i Oslo.

Også der har Fagforbundet i lang tid jobbet for å få en tariffavtale for sine medlemmer, og der har eieren gått med på å inngå en avtale som gjelder fra onsdag.

Fagbladet har forsøkt gjentatte ganger å få kontakt med Jonsson – uten å lykkes.

Beskyldes for streikebryteri

Så langt Fagbladet kjenner til, går driften i Krokusen barnehage i dag som normalt. En av Forbundets medlemmer var midlertidig tilsatt, og hun har fått beskjed om at det ikke lenger er bruk for henne.

Fagforbundet mener hun har et lovlig midlertidig ansettelsesforhold ut fra de kontraktene og avtalene som er inngått. Hun skal også være satt opp på vaktlister.

Samtidig som hun har fått beskjed om at det ikke lenger er bruk for henne, skal barnehagen ha satt inn vikar.

– Vi ser i utgangspunktet på dette som klassisk streikebryteri, sier lederen for Fagforbundets kompetansesenter i Skien, Inger Holøs.

Det er seks ansatte i barnehagen.

– Streikebryteri gjelder for alle våre medlemmer som er tatt ut i streik. Når fire av seks går ut i streik, skulle bemanning og drift vært redusert tilsvarende. Å opprettholde driften med andre i samme volum er streikebryteri, et grovt brudd på arbeidslivets spilleregler i Norge, sier forbundsadvokat Hans Christian Monsen i Fagforbundet.

Orona-streiken endte med full seier til heismontørene

– Steil arbeidsgiver

– Vi har møtt en steil arbeidsgiver. Mens eieren har akseptert at de ansatte i en annen barnehage hun eier skal få tariffavtale med virkning fra i morgen, så sier de nei til å inngå en tilsvarende avtale for sine ansatte i Krokusen i Sandefjord. Det er en uakseptabel og uforståelig forskjellbehandling, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundets politiske ledelse.

Hun viser til at private barnehager får de samme tilskuddene som andre private og offentlige barnehager, og det er derfor ingen grunn til at man skal ha lavere lønn- eller pensjonsnivåer enn andre barnehager.

– En tariffavtale gir deg rettigheter i forhold til lønns- og arbeidsvilkår, og er en grunnleggende forutsetning for trepartssamarbeidet som det er bred samfunnsmessig støtte for, sier Anne Green Nilsen.

Krokusen barnehage hadde ifølge E24.no og Proff.no driftsinntekter i 2017 på snaut 4,5 millioner og et overskudd før skatt på 357.000 kroner.

Elkjøp-streiken er over: Selskapet gir etter og inngår tariffavtale med dei lagertilsette

Annonse
Annonse