JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høring om Statsbudsjettet

Antall klager til Nav ble fordoblet i 2017: – Ostehøvelkuttene gjør Nav dårligere, mener NTL

NTL mener at de foreslåtte kuttene på 57 millioner i Navs driftsbudsjett bidrar til å gjøre Nav dårligere og øker arbeidspresset på de ansatte. I fjor eksploderte antallet klager da Nav innskrenket åpningstidene.
NTLs 1. nestleder Kjersti Barsok (foran) og leder i NTL Nav Elisabeth Steen advarer Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget mot å gjennomføre ABE-kuttene i Nav og Arbeidstilsynet.

NTLs 1. nestleder Kjersti Barsok (foran) og leder i NTL Nav Elisabeth Steen advarer Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget mot å gjennomføre ABE-kuttene i Nav og Arbeidstilsynet.

Privat

may.berg@lomedia.no

Kjersti Barsok, NTLs første nestleder og Elisabeth Steen, leder i NTL Nav, møtte i formiddag i høringen til Arbeids- og sosialkomiteen sammen med andre LO forbund for å snakke om konsekvensene av forslaget til statsbudsjett for 2019.

Regjeringen foreslår et kutt på 0,5 prosent i driftsbudsjettene til forvaltningen - som et ledd i den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen).

Velferdsstaten er truet hvis Norge fortsetter å kutte skattene, advarer LO

Ber komiteen avvise kuttene

– Vårt hovedbudskap til Arbeids- og sosialkomiteen er å få fram hvordan ostehøvelkuttene rammer Nav og Arbeidstilsynet, med særlig vekt på arbeidssituasjonen i Nav, sier NTLs første nestleder Kjersti Barsok.

NTL mener at sparepolitikken fører til dårligere tjenester og svekket velferd, trygghet og rettssikkerhet for innbyggerne.

– Det er ikke godt nok når enkelte kontorer har 200 brukere som skal følges opp pr. veileder. Da sier det seg selv at ikke alle får den hjelpen de burde hatt, sier Barsok.

Hun ber komiteen innstille på å avvise forslaget om å kutte 57 millioner kroner i budsjettet til Nav og i stedet gi full lønns- og priskompensasjon.

NTL har omregnet ABE-kuttene som har vært gjennomført siden 2015 til årsverk. For fjoråret utgjorde kuttet på 0,7 prosent 113 årsverk.

Det foreslåtte kuttet på 0,5 prosent i budsjettforslaget for neste år tilsvarer 81 årsverk, et tall som kan bli høyere dersom man skjerper kuttene når budsjettet revideres fram mot sommeren 2019.

Kuttene i staten kan passere 10 milliarder kroner i 2019. – Smertegrensa er nådd, sier tillitsvalgte

Antall klager fordoblet

Rapporter fra Navs egen klageinstans viser at antallet klager ble fordoblet i 2017 i forhold til tidligere år. Antallet serviceklager var det høyeste siden Nav ble etablert i 2006.

Barsok påpekte overfor komiteen at dette skjedde samtidig med at mange Nav-kontor innskrenket åpningstidene. En del lukket rett og slett dørene for brukerne, så sant man ikke hadde en avtale. Dette gjorde man for å få flere til å benytte selvbetjeningsløsninger og frigjøre kapasitet i Nav.

– Dette rammer brukere som ikke har digital kompetanse, som ikke uten videre klarer å bestille timene digitalt. Mange av disse er nok representert i serviceklagene, sier Steen.

Steen og Barsok påpekte overfor Arbeids- og sosialkomiteen at bemanningen på kontorene må være høy nok til at alle som trenger hjelp og informasjon kan få det på en måte som de faktisk kan nyttiggjøre seg.

– Kuttene som foreslås bidrar til å gjøre Nav dårligere. Med dette forslaget til budsjett må færre ansatte løse flere oppgaver neste år, sier de to.

Arbeidstilsynet

NTL påpekte også overfor komiteen at Arbeidstilsynet er underfinansiert. Ressursbruken til satsingsområdene arbeidslivskriminalitet og sosial dumping utgjør om lag 30 prosent.

Kontrollinnsatsen overfor delene av arbeidslivet som ikke faller inn under satsingsområdene a-krim og sosial dumping blir nedprioritert.

– Arbeidstilsynet bør oppbemannes de neste årene for å kunne oppfylle samfunnsoppdraget sitt og påse at arbeidsmiljøloven føles, sa Barsok i sitt innlegg til komiteen.

Svekkelse av Arbeidstilsynet fører til flere arbeidsskader og mer yrkessykdom, frykter ansatte

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse