JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Akademiet

AOFs fagskole ble kjøpt av Akademiet. Nå mister den godkjenning og studenter mister studiestøtte

Fremtiden til en fagskole med 27 ansatte og over 500 studenter står på spill.
Akademiet kjøpte deler av AOFs virksomhet.

Akademiet kjøpte deler av AOFs virksomhet.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Etter at Studieforbundet AOF Norge gikk konkurs, kjøpte Akademiet fagskolevirksomheten fra konkursboet.

De overtok alt som ikke LO driver videre, ga tilbud til 22 ansatte om videre stilling og vil videreføre alle kurs og studier. Det innbefattet driften av AOF Norge og AOF Fagskole.

Etter at titalls ansatte og flere hundre fagskolestudenter måtte leve i usikkerhet som en følge av at AOF Norge gikk over ende, så det ut til å løse seg. Fagskolen, med fagmiljø og studenter over nesten hele landet, kunne leve videre under Akademiet-paraplyen.

Kontrabeskjed

Nå mener imidlertid NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) at Akademiet ikke kan drive fagskole, selv om kjøp og salg av private fagskoler skal ha skjedd tidligere uten at NOKUT har reagert.

Årsaken til NOKUTs reaksjon skal være at de mangler akkreditering.

NOKUT hevder at Akademiet ikke får lov til å kalle seg en fagskole, heller ikke den delen som de kjøpte opp av AOF i sommer.

VG har fått tilgang til brevet, hvor det står at det ikke foreligger noen hjemmel for at en akkreditering kan selges som et selvstendig gode mellom private aktører.

Les også: Flere AOF-ansatte har fått job i LO etter konkursen. Skoleringa skal gå som planlagt.

Uten jobb – igjen?

Dermed kan 500 fagskolestudenter risikere å havne på gata.

Tidligere ansatte kan samtidig havne uten jobb – igjen.

Styreleder i Akademiet Utdanning Norge AS, Kjetil Eide, uttaler i en pressemelding at Akademiet Utdanning Norge AS og Akademiet Videreutdanning AS har rett til å drive fagskolevirksomheten man har overtatt fra AOF videre.

– Fagskolen drives med de samme ansatte, det samme fagmiljøer og samme studiesteder som før. Studiene er godt i gang, og Akademiet har over 500 studenter i fagskoleutdanningen. I tillegg venter 180 studenter på vitnemål etter å ha fullført og bestått sin utdanning våren 2024, hevder han i pressmeldingen.

Går til retten

Akademiet har vært nødt til å gå til det skritt å inngi begjæring om midlertidig forføyning.

– Det er helt uakseptabelt at de kan stoppe driften slik. Vi ønsker å løse dette så raskt som mulig, sier Marthe Dirdal til FriFagbevegelse.

Kursvirksomheten går som normalt, og påvirkes ikke av dette

– Da det åpnet seg en mulighet for å ta over tidligere AOF Norge, ønsket vi å gjøre det for å kunne utvide undervisningstilbudet vi tilbyr. I tillegg sto det om lag 200 studenter uten vitnemål og flere studenter uten studiested. Disse har vi ivaretatt, forteller Dirdal.

Lånekassa

NOKUTs forståelse har også ført til at bevilgede tilskudd fra fylkeskommunen til fagskolen er satt på vent, i tillegg til at studentene ikke får utbetalt stipend – og lån fra Lånekassen.

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse