JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tommy Aasmundsen (hovedtillitsvalgt i Østre Toten kommune) og Veronicha Johnsen (plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten) skrev bekymringsmelding til politikerne i Østre Toten tidligere i år. De er bekymret for hva som skjer hvis tre stillinger blir kuttet neste vår.

Tommy Aasmundsen (hovedtillitsvalgt i Østre Toten kommune) og Veronicha Johnsen (plasstillitsvalgt i barnevernstjenesten) skrev bekymringsmelding til politikerne i Østre Toten tidligere i år. De er bekymret for hva som skjer hvis tre stillinger blir kuttet neste vår.

Privat

Barnevernsreformen:

Barnevernsansatte i Østre Toten ba politikerne om hjelp. I stedet blir tre stillinger kuttet vekk

Sykefraværet har gått opp, og ansatte vurderer å slutte, etter beskjeden om at fire stillinger blir kuttet neste vår.14.10.2021
11:13
15.10.2021 10:50

simen@lomedia.no

Ansatte i barnevernstjenesten i Østre Toten sendte en bekymringsmelding til politikerne i kommunen tidligere i høst. Så kom beskjeden om at fire stillinger blir kuttet neste vår.

– Det føltes som en likvidering av bekymringsmeldingen vi sendte, sier plasstillitsvalgt Veronicha Johnsen i barnevernstjenesten.

FO vil ha full gjennomgang av Nav: – Det som skulle bli «én dør inn» har blitt en labyrint for mange

Saksbehandlere vil slutte

I går ble antall stillinger som skal kuttes justert ned til tre. Det betyr at antall saksbehandlere i barnevernstjenesten Innlandet-kommunen reduseres fra 22 til 19. I desember skal politikerne fatte det endelige vedtaket.

Planene om kutt har skapt redsel og utrygghet blant de ansatte i barnevernet. Veronicha Johnsen sier at kollegene er skuffet og sinte.

– Per i dag vet jeg om åtte saksbehandlere hos oss som har søkt stillinger andre steder, fordi de er redd for å bli omplassert. Mange føler at det er utrygt her nå, sier Johnsen til Fontene.

Tillitsvalgt er redd for kommunens rykte

Sammen med hovedtillitsvalgt i kommunen, Tommy Aasmundsen, skrev hun bekymringsmelding til politikerne. Der stilte de spørsmål om hvordan barnevernstjenesten skal klare å ivareta forsvarlige tjenester etter lov om barnevernstjenester for barna og ungdommene i Østre Toten fra nyttår.

Da trer den nye barnevernsreformen i kraft. Det gir kommunene flere oppgaver og mer ansvar, i tillegg til krav om økt kompetanse.

«Hva har politikerne og ledelse tenkt å gjøre med rammetilskuddet og behov for økte økonomiske rammer for å imøtekomme lovpålagte oppgaver?» står det i bekymringsmeldingen.

Svaret fra politikerne ble altså å redusere antall stillinger.

– Vi har vært en veldig stabil og faglig sterk tjeneste, med høy kompetanse. Da statsforvalteren hadde tilsyn her, fikk vi ros, og det er vi stolte av. Vi har et godt rykte utad, men nå er vi bekymret for ryktet vårt, sier Johnsen.

Fikk du med deg denne? Ansatte i barnevernet blir oftere syke enn andre: – Jobben spiser deg opp

– Kan bli halvert innen 2025

Hun er redd barnevernstjenesten ikke lenger vil kunne følge opp alle bekymringsmeldingene som kommer inn, og at barn ikke skal få hjelp de har krav på.

Hun frykter også at de ansatte med høyest kompetanse vil søke seg vekk fra barnevernstjenesten i Østre Toten.

– Det er de som først vil få jobb andre steder. Jeg tror kommunen tenker veldig kortsiktig her, og jeg er redd for at vi må bygge opp barnevernstjenesten på nytt igjen fra bunnen. Vi er bekymret for hvilken kompetanse vi sitter igjen med når kommunen er ferdig med kuttene, sier Johnsen.

Hun merker at planene om kutt går utover arbeidsmiljøet. Som tillitsvalgt opplever hun at sykefraværet er høyt om dagen.

– Det er ingen langtidssykmeldinger, men folk har nok en lavere terskel for å være hjemme. Det blir en del prat om situasjonen, som igjen øker usikkerheten. Det blir vanskeligere å ha tiltro til ledelsen og arbeidsstedet.

I kommunens økonomiplan er det planlagt ytterligere årlige kutt fram til 2024.

– Hvis kuttene gjennomføres, sitter vi igjen med halvparten av oss i 2025. I barnevernstjenesten har vi ikke andre steder å kutte enn i saksbehandlerstillinger, sier Johnsen.

– Fullstendig ansvarsløst

Olav Neerland, fylkesleder i FO Innlandet, mener det er fullstendig ansvarsløst av kommunen å kutte stillinger i barnevernet samtidig som en ny barnevernsreform er på trappene.

Han mener det er å gå baklengs inn i fremtiden.

Olav Neerland, leder av FO Innlandet, mener det er fullstendig ansvarsløst av kommunen kutte stillinger i barnevernstjenesten.

Olav Neerland, leder av FO Innlandet, mener det er fullstendig ansvarsløst av kommunen kutte stillinger i barnevernstjenesten.

Privat

– Jeg har vært med i mange år, og har sett at det har skjedd justeringer i barnevernet enkelte steder, men det har aldri blitt kuttet så mange stillinger i en så liten barnevernstjenestene, samtidig som behovet for ansatte øker. Det har andre kommuner i Innlandet forstått, sier han.

– Er det andre kommuner som øker antall ansatte?

– Ja, i andre kommuner er det snakk om hvor stor økning man skal ha, i hvert fall ikke å kutte. Ikke et eneste sted i Innlandet, sier han.

Tilbakeviser at det foreligger en plan

Ole Magnus Stensrud, kommunaldirektør i Østre Toten kommune, avviser at det ligger planer for å halvere barnevernstjenesten de neste årene.

– Det er en nedskalering i år, og når det gjelder ytterligere tiltak, vil vi jobbe med det i 2022. Det foreligger ikke en konkret plan på tjenestene. Nå kommer også barnevernsreformen, og vi kjenner ikke helt konsekvensen av det ennå, sier Stensrud.

Han trekker fram barnevernsreformen som en av to årsaker til at kommunen til våren skal kutte tre saksbehandlerstillinger.

Kommunen har hatt flere plasseringer av barn i fosterhjem og på institusjon enn snittet i norske kommuner.

Vil ha mer penger fra staten

Når kommunene nå må betale en større del av utgiftene, vil det bli 1,7 millioner kroner dyrere for Østre Toten, ifølge kommunedirektøren.

– Jeg støtter målet med reformen, som handler om å ha mer forebyggende aktivitet, og jobbe på tvers slik at vi får færre plasseringer, men økonomisk er det veldig problematisk, sier han.

Stensrud mener det i årets statsbudsjett burde vært bevilget mer penger til barnevernet i kommunene.

– Ja, i en overgangsperiode burde vi vært sikret økonomisk, mener han.

– Utfordrende situasjon

Vil dere kunne levere forsvarlige barnevernstjenester med disse kuttene?

– Vi legger fram noe vi mener er forsvarlig, men det er selvsagt krevende. Det krever mer av andre bidragsytere, som skoler, barnehager og helsestasjonen.

Men dere skal også kutte i disse tjenestene, hvordan skal de kunne bidra mer?

– Det er riktig. Vi er i en utfordrende situasjon, og det vil kreve mer av oss. Vi må bli flinkere til å jobbe på tvers.

– Står det dårlig til med økonomien i Østre Toten siden dere kutter?

– Ikke spesielt dårlig, men vi har brukt mer penger enn gjennomsnittet på blant annet barnevern og skole. Vi må tilpasse oss de økonomiske rammene vi har, svarer Stensrud.

Utelukker ikke oppsigelser

Kommunaldirektøren ser ingen annen utvei enn å kutte de tre stillingene.

– Ja, vi ser at vi har utfordringer med å få balanse i budsjettet, spesielt innenfor helse og velferd. Vi har ingen andre steder å ta det fra.

– Så tre stillinger vil forsvinne til våren?

– Ja, det er det vi planlegger.

– Betyr det at noen vil bli sagt opp?

– Det er for tidlig å si. Østre Toten er en stor arbeidsgiver, og de som jobber der har kompetanse som vi har behov for andre steder. Nå får vi først avvente til kommunestyret har vedtatt rammene, så får vi gjennomføre nedbemanningen. Vi har informert tillitsvalgte og ansatte om situasjonen, sier kommunedirektøren.

– Tar uro på alvor

De tillitsvalgte i barnevernstjenesten er bekymret for at det blir lite attraktivt å søke jobb i barnevernstjenesten i Østre Toten, at tjenesten får dårlig omdømme, at usikkerhet i arbeidshverdagen er belastende for de ansattes helse og at stort press og arbeidsmengde skal påvirke arbeidsmiljøet.

– At ansatte blir urolige når det skjer endringer, er noe vi tar på alvor. Vi ønsker å beholde kompetansen, men vi er i en situasjon med omstilling. Nå legger vi fram dette, så får vi se hva politikerne våre gjør. I alle omstillinger blir det usikkerhet, og jeg forstår at de ansatte synes det er vanskelig, sier Stensrud.

At sykefraværet skal ha gått opp etter at planene om kutt ble kjent, tar Stensrud på alvor.

– Hvis det er et problem, skal vi ta fatt i det, sier han.

Vil kjempe videre

Plasstillitsvalgt Veronicha Johnsen sier at kommunen har langt flere bekymringsmeldinger enn de sammenlignbare kommunene som bruker mindre penger på barnevern. Hun mener det derfor er uforsvarlig å kutte i budsjettene.

– Vi kan ikke kutte i budsjettene og håpe at andre tjenester, som også skal kutte i sine budsjetter, skal ivareta barna. Hvis kommunen hadde rustet opp andre tjenester til barn og unge, kunne man kuttet stillinger i barnevernet på sikt, sier Johnsen, og understreker:

– Vi ønsker jo heller ikke at barn skal være barnevernsbarn.

Hun har nå satt ned en gruppe med ansatte i barnevernstjenesten som skal skrive et nytt varselbrev til politikerne i kommunen.

– Kuttene er ikke vedtatt ennå. Jeg håper vi kan endre på det, selv om jeg ikke helt tror på det, sier Johnsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.10.2021
11:13
15.10.2021 10:50Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området


Flere saker